Jazz/World

Allen Vizzutti: Tűztánc

2010.01.08. 12:17
Ajánlom
Allen Vizzutti trombitás az égbeszökő trombitahangok mestereként tündököl a Tűztánc felvételén, és körkörös légzésben is feladja a leckét hangszeres társainak.

Vizzutti egyaránt otthon van a jazz és a klasszikus műfajban; zeneszerzőként, tanárként, és módszertani anyagok szerzőjeként is ismert. Az ötvenhét éves amerikai szólista pályája során fellépett egyrészt többek között Chick Corea, Doc Severinsen, Chuck Mangione mellett, másrészt Amerika, Európa és a Távol-Kelet híres szimfonikus együtteseivel, továbbá több mint 100 hollywoodi film és híres amerikai tévéshow zenéjének felvételén közreműködött. Magyarországon többször is járt, saját szimfonikus műveit 1998-ban játszotta lemezre a Rádiózenekar kíséretével (Emerald Concerto - DeHaske).

A videón látható Woody Herman klarinétos vezette nagyzenekar a szvingkorszakban indult és kisebb-nagyobb megszakításokkal Herman 1987-ben bekövetkezett haláláig működött. A hetvenes években - erre utal a Four Brothers elnevezés is - fiatal szólistákkal és modernizált hangszereléssel a régi sikereiket is újra meg újra elővették. Ebben az időben a később világsztárrá váló Joe Lovano tenorszaxofonos is a zenekar tagja volt, nem beszélve az Alan Broadbent, Marc Johnson, Jeff Hamilton ritmusszekcióról. Az alábbi videón látható Fire Dance annakidején a Road Father (1978) című LP-re nyitószámként került. A lemezcím arra utal, hogy Herman még ekkoriban is fáradhatatlanul turnézott nagyzenekarával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.