Jazz/World

Allen Vizzutti: Tűztánc

2010.01.08. 12:17
Ajánlom
Allen Vizzutti trombitás az égbeszökő trombitahangok mestereként tündököl a Tűztánc felvételén, és körkörös légzésben is feladja a leckét hangszeres társainak.

Vizzutti egyaránt otthon van a jazz és a klasszikus műfajban; zeneszerzőként, tanárként, és módszertani anyagok szerzőjeként is ismert. Az ötvenhét éves amerikai szólista pályája során fellépett egyrészt többek között Chick Corea, Doc Severinsen, Chuck Mangione mellett, másrészt Amerika, Európa és a Távol-Kelet híres szimfonikus együtteseivel, továbbá több mint 100 hollywoodi film és híres amerikai tévéshow zenéjének felvételén közreműködött. Magyarországon többször is járt, saját szimfonikus műveit 1998-ban játszotta lemezre a Rádiózenekar kíséretével (Emerald Concerto - DeHaske).

A videón látható Woody Herman klarinétos vezette nagyzenekar a szvingkorszakban indult és kisebb-nagyobb megszakításokkal Herman 1987-ben bekövetkezett haláláig működött. A hetvenes években - erre utal a Four Brothers elnevezés is - fiatal szólistákkal és modernizált hangszereléssel a régi sikereiket is újra meg újra elővették. Ebben az időben a később világsztárrá váló Joe Lovano tenorszaxofonos is a zenekar tagja volt, nem beszélve az Alan Broadbent, Marc Johnson, Jeff Hamilton ritmusszekcióról. Az alábbi videón látható Fire Dance annakidején a Road Father (1978) című LP-re nyitószámként került. A lemezcím arra utal, hogy Herman még ekkoriban is fáradhatatlanul turnézott nagyzenekarával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.