Jazz/World

Álom-álom, kitalálom!

2006.03.05. 00:00
Ajánlom
Az Álom-álom, kitalálom! egy énekelt-táncolt mese: dalai, jelenetei önállóak, amelyek együtt mesévé állnak össze. Az előadás, amely Palya Bea azonos című CD-jére készült, március 17-én 16 órakor lesz látható a Hagyományok Házában.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház műsorának alapötletét a magyar népdalok és a folklórkincs egészének gazdag szimbólumai sugallták. Az alkotók ezt folytatták tovább különféle magyar, cigány és bengáli népdalok, mesék, versek, álmok, és főként saját élményeik alapján. Erre a kalandos, játékos elemekkel tarkított előadásra invitálják kisebb és nagyobb vendégeiket, és kínálnak nekik meghitt és izgalmas táncszínházi élményt – amikor együtt hallgatják a zenét, nézegetik a rajzokat, sodródnak a varázsos táncokkal, és közben csoda-szőnyeget szőnek…

„Sokat segítettek a gyerekek, akikkel az óvodában, táncházakban éveken át játszottam rózsakereső utazást” – nyilatkozta a mese születéséről a szerző. Nem az a legfontosabb, hogy a gyerekek – és felnőttek – logikusan kövessék a történetet, inkább az, hogy találkozzanak a mese karaktereivel: ki is az a Szindbád, hogy is van ez a Szerelem és a szeretetlen Boszorkány, milyen a ritmusnyelv, mire jó nekünk, s meddig ér az álom.

A mese, pedig kezdődhetne akár így: egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat, ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak. A kacskaringós út egy folyóparthoz vezet, ahol Mira fáradtan álomra hajtja fejét. S álmában leli meg, amit keres…

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínházat Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította mint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza önálló tánctagozatát, amely 1999. június 30-án Rácz Attila vezetésével kezdte meg munkáját. 2005. február 1-től a táncszínház arculatát új művészeti vezető, Szögi Csaba és a köré gyűlt hasonló gondolkodású tagokból álló alkotócsoport határozza meg. Dunaújváros táncszínháza Bartók Táncszínház néven folytatja munkáját.

A Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, amely felismerhetően és nyilvánvalóan a folklórt (mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit) használja produkciói alapanyagául úgy, hogy azzal érvényes, a közönség érdeklődésére is számot tartható művészetet, a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre, melyet egy koreográfiai laboratórium működtetésével kíván biztosítani. A Táncszínház Bartók Béla szellemével azonosulva a "tiszta forrásból" merítkezik.

Az Álom, álom, kitalálom! című előadás alkotói:

Szöveg és ének: Palya Bea
Hangszerelés és zenei feldolgozás: Gryllus Samu, Bolya Mátyás
Rajzok: Vogronics Zsuzsanna
Design: Bognár József
Jelmez: Libor Katalnin
Fény és szcenika: Büki András
Asszisztens: Móri Csaba
Koreográfus és a rendező munkatársa: Horváth Zsófia
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt (Harangozó-díjas)

Jegyár: felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek 600 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.