Jazz/World

Álom-álom, kitalálom!

2006.03.05. 00:00
Ajánlom
Az Álom-álom, kitalálom! egy énekelt-táncolt mese: dalai, jelenetei önállóak, amelyek együtt mesévé állnak össze. Az előadás, amely Palya Bea azonos című CD-jére készült, március 17-én 16 órakor lesz látható a Hagyományok Házában.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház műsorának alapötletét a magyar népdalok és a folklórkincs egészének gazdag szimbólumai sugallták. Az alkotók ezt folytatták tovább különféle magyar, cigány és bengáli népdalok, mesék, versek, álmok, és főként saját élményeik alapján. Erre a kalandos, játékos elemekkel tarkított előadásra invitálják kisebb és nagyobb vendégeiket, és kínálnak nekik meghitt és izgalmas táncszínházi élményt – amikor együtt hallgatják a zenét, nézegetik a rajzokat, sodródnak a varázsos táncokkal, és közben csoda-szőnyeget szőnek…

„Sokat segítettek a gyerekek, akikkel az óvodában, táncházakban éveken át játszottam rózsakereső utazást” – nyilatkozta a mese születéséről a szerző. Nem az a legfontosabb, hogy a gyerekek – és felnőttek – logikusan kövessék a történetet, inkább az, hogy találkozzanak a mese karaktereivel: ki is az a Szindbád, hogy is van ez a Szerelem és a szeretetlen Boszorkány, milyen a ritmusnyelv, mire jó nekünk, s meddig ér az álom.

A mese, pedig kezdődhetne akár így: egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat, ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak. A kacskaringós út egy folyóparthoz vezet, ahol Mira fáradtan álomra hajtja fejét. S álmában leli meg, amit keres…

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínházat Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította mint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza önálló tánctagozatát, amely 1999. június 30-án Rácz Attila vezetésével kezdte meg munkáját. 2005. február 1-től a táncszínház arculatát új művészeti vezető, Szögi Csaba és a köré gyűlt hasonló gondolkodású tagokból álló alkotócsoport határozza meg. Dunaújváros táncszínháza Bartók Táncszínház néven folytatja munkáját.

A Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, amely felismerhetően és nyilvánvalóan a folklórt (mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit) használja produkciói alapanyagául úgy, hogy azzal érvényes, a közönség érdeklődésére is számot tartható művészetet, a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre, melyet egy koreográfiai laboratórium működtetésével kíván biztosítani. A Táncszínház Bartók Béla szellemével azonosulva a "tiszta forrásból" merítkezik.

Az Álom, álom, kitalálom! című előadás alkotói:

Szöveg és ének: Palya Bea
Hangszerelés és zenei feldolgozás: Gryllus Samu, Bolya Mátyás
Rajzok: Vogronics Zsuzsanna
Design: Bognár József
Jelmez: Libor Katalnin
Fény és szcenika: Büki András
Asszisztens: Móri Csaba
Koreográfus és a rendező munkatársa: Horváth Zsófia
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt (Harangozó-díjas)

Jegyár: felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek 600 Ft.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.