Jazz/World

Alter/natív feszt a Bánki tónál

2010.07.29. 14:00
Ajánlom
A környezettudatos és politikailag korrekt, gyűlölet- és rombolásmentes, intelligens és zenés hétvégét, a Bánkitó Fesztivált a Negyed6Negyed7 fesztivált is tető alá hozó Marom egyesület szervezte.

A felelősségteljes gondolkodásra már a szlogen, hogy „Tekerj a tóra!" felhívja a figyelmet, a biciklivel érkezők kedvezményekben részesülnek. A rovatunkba tartozó programok már nem fértek ennyire frappáns keretbe:  „Négy zenei helyszínen: magyar, zsidó, cigány, szlovák, gnawa, bolgár, arab, balkáni, moldvai és egészvilág-zenék, jazz, progresszív elektronikus tánczene, hiphop, DJ-szettek és komolyzene" - hangzik a szervezők összefoglaló mondata. Ezen a majdnem-hétvégi három napon a tó fölé nyúló víziszínpad Gödör Tószínpad néven fogadja csütörtök este a Szilvásy Gipsy Folk Bandet, előttük az elmúlt szezon egyik legnagyobb zenei szenzációja, a Kovács Kati és a Qualitons játszik. Ugyancsak az alternatív, a világzenei és a hangszeres improvizatív zenekarok szerepelnek péntek este itt, köztük az új lemezzel büszkélkedő Kardos Négyes jazzkvartett, és a poszt-valamilyen colorStar Akusztik, de biztos unplugged. A Csókolom utódzenekara (Zselé), a Triton és végül az ugyancsak erőteljes rajongótáborral rendelkező Eric Sumo Band feat. Kiss Erzsi zárja a Tószínpad műsorát. Koncert előtt és után pedig a környéken kisebbségi témájú filmklubok, gyerekprogramok, színházi programok, kiállítások, irodalmi, társadalompolitikai és „vallásközi" előadások és beszélgetések lesznek.

Gödör Tószínpad a Bánkitó Fesztiválon:

Augusztus 5.: Longital (SK), Kovács Kati és a Qualitons, Szilvásy Gipsy Folk Band

Augusztus 6.: Kardos Négyes, Kafkaz, DJ Bootsie Quartet, colorStar Akusztik

Augusztus 7.: Zselé (ex-Csókolom), Triton, Eric Sumo Band feat. Kiss Erzsi

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.