Jazz/World

Alter/natív feszt a Bánki tónál

2010.07.29. 14:00
Ajánlom
A környezettudatos és politikailag korrekt, gyűlölet- és rombolásmentes, intelligens és zenés hétvégét, a Bánkitó Fesztivált a Negyed6Negyed7 fesztivált is tető alá hozó Marom egyesület szervezte.

A felelősségteljes gondolkodásra már a szlogen, hogy „Tekerj a tóra!" felhívja a figyelmet, a biciklivel érkezők kedvezményekben részesülnek. A rovatunkba tartozó programok már nem fértek ennyire frappáns keretbe:  „Négy zenei helyszínen: magyar, zsidó, cigány, szlovák, gnawa, bolgár, arab, balkáni, moldvai és egészvilág-zenék, jazz, progresszív elektronikus tánczene, hiphop, DJ-szettek és komolyzene" - hangzik a szervezők összefoglaló mondata. Ezen a majdnem-hétvégi három napon a tó fölé nyúló víziszínpad Gödör Tószínpad néven fogadja csütörtök este a Szilvásy Gipsy Folk Bandet, előttük az elmúlt szezon egyik legnagyobb zenei szenzációja, a Kovács Kati és a Qualitons játszik. Ugyancsak az alternatív, a világzenei és a hangszeres improvizatív zenekarok szerepelnek péntek este itt, köztük az új lemezzel büszkélkedő Kardos Négyes jazzkvartett, és a poszt-valamilyen colorStar Akusztik, de biztos unplugged. A Csókolom utódzenekara (Zselé), a Triton és végül az ugyancsak erőteljes rajongótáborral rendelkező Eric Sumo Band feat. Kiss Erzsi zárja a Tószínpad műsorát. Koncert előtt és után pedig a környéken kisebbségi témájú filmklubok, gyerekprogramok, színházi programok, kiállítások, irodalmi, társadalompolitikai és „vallásközi" előadások és beszélgetések lesznek.

Gödör Tószínpad a Bánkitó Fesztiválon:

Augusztus 5.: Longital (SK), Kovács Kati és a Qualitons, Szilvásy Gipsy Folk Band

Augusztus 6.: Kardos Négyes, Kafkaz, DJ Bootsie Quartet, colorStar Akusztik

Augusztus 7.: Zselé (ex-Csókolom), Triton, Eric Sumo Band feat. Kiss Erzsi

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában

Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltözik a Hagyományok Háza, ahol december 9. és 11. között adventi élményhétvégére hívják az érdeklődőket. Ünnepváró forgatagjukban többek között koncertek, bábelőadások, ringató, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a családokat.
Jazz/World ajánló

Macskák között forgatta új klipjét a Fenyves Quartet

A zenekar novemberben megjelenő új, negyedik nagylemezükkel ünnepli ötödik születésnapját november 30-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Pajtatulajdonosok és fesztiválszervezők találkoztak a Magyar Zene Házában

Kihívásokkal teli időszak következik a kultúrában és az élet minden területén, kérdés azonban, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

Új időpontban a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje

2023. április 23-án tartja meg az eredetileg januárra tervezett Arénás koncertjét a 100 Tagú Cigányzenekar. A szervezők a zenekarral és a helyszínnel egyetértésben, az emelkedő energiaárak miatt döntöttek a halasztás mellett. így az esemény a fűtési szezonon kívüli időpontban lesz megtartva.
Jazz/World ajánló

Az LGT dalaiból ad koncertet a Csík Zenekar a Kongresszusi Központban

December 28-án óévbúcsúztató koncert keretében hallhatják az érdeklődők a Csík Zenekar LGT-dalokból született feldolgozásait, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével. A Budapesti Kongresszusi Központban A dal a miénk című album kompozíciói csendülnek fel.