Jazz/World

Alternatív trombitások szupertalálkozója

2012.05.11. 15:35
Ajánlom
A jazz-trombita norvég és magyar fenegyereke: Nils Petter Molvaer és Barabás Lőrinc lép fel május 19-én az A38 Hajón.

A norvég Miles Davis-ként is emlegetett Molvær a kortárs zene egyik leginvenciózusabb, kísérletező muzsikusa, a elektronikával és ambenttel kacérkodó jazz (Garbarek, Wesseltoft és mások alkotta) nagy északi hullámának egyik legfontosabb képviselője. A Miles Davis fúziós kísérleteiből és a progresszív rock hagyományaiból is táplálkozó stílus többi norvég képviselőjének méltó társa, aki folyamatosan feszegeti a hagyományos improvizatív zene határait.

A38-as koncertjének különleges aktualitást ad legújabb, óriási sikerű lemeze. A május 19-én a Hajón is bemutatandó Baboon Moon, azaz Pávián Hold hatalmas kritikai sikert aratott, jelölést kapott a „norvég Grammynek" is nevezett Spelleman díjra, és állandó szereplője volt a 2011-es év legjobb dzsesszlemezeit soroló listáknak az AllAboutJazz.com-tól a Die Zeitig.

Samplingek, effektek, loopok gazdagítják a hangzást, ambient, kortárs zene, rock, blues és folk kavarog a gyönyörűen bontakozó kompozíciókban. A változatosságban nagy szerepe van a Limahl-frizurás, punkkal kacérkodó gitárosnak, Stian Westerhusnak, illetve az aszketikus norvég dobosnak Erland Dahlennek.

Ha Molvaer Miles Davis norvég reinkarnációja, akkor Barabás Lőrinc lehetne a magyar, hiszen játékában az együttzenélést és a rögtönzést olyan harmóniában tartja, mint ahogyan a mesterek egykor a harlemi Apolloban, a jazz fénykorában a legnagyobbak hajnalig tartó jamm-sessionjeiken.

A Barabás Lőrinc Eclectric felbomlása után, nemrégiben alakított új kvartettjében Czitrom Ádám (gitár) és Eged Márton (basszusgitár), valamint a dobok mellett Oláh Gábor játszik. Bár végtelenül lazának tűnik, ahogyan a szólókban a kreatív energiák kibontakoznak, ugyanakkor szigorú is a zenéjük, olyan értelemben, hogy minden pillanatban történik valami lényegi és erős.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.
Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.