Jazz/World

Amikor a cool és a klasszikus találkozik

2017.04.28. 13:52
Ajánlom
Ismét szellemeket idéz a Modern Art Orchestra: április 30-án Miles Davis és Gil Evans Porgy and Bess című legendás albumát keltik életre a Budapest Music Centerben.

George Gershwin operájának átirata Miles Davis és Gil Evans második közös munkája volt a Miles Ahead után. Az albumon hallható az azóta több mint huszonötezer átiratból ismert Summertime, valamint az Ella Fitzgeraldot, Louis Armstrongot és Barbra Streisandot is megindító Bess, You Is My Woman Now című felvétel.

Miles Davis és Gil Evans

Miles Davis és Gil Evans (Fotó/Forrás: Michael Ochs Archives)

Ez a lemez nemcsak egy Gershwin-opus nagyzenekari átirata, a két mű közötti viszony ennél jóval bonyolultabb:

Gershwin eredeti művének pszeudofolk/pop dalaitól eltérően itt bigband-jazz szólalt meg, melyben ügyeltek a gördülékenység fenntartására, miközben felcserélték a számok eredeti sorrendjét, megváltoztatták tempójukat és harmóniaszerkezetüket, és megfosztották őket eredeti üzenetüktől. Még a dalok szerkezeti egységét sem tartották tiszteletben”

- írja róla John Szwed a So What – Miles Davis élete című, magyarul is megjelent könyvében. Miles Davis és Gil Evans együttműködése azért is volt olyan gyümölcsöző, mert Evans mindig figyelembe vette a jazzmuzsikusok igényeit saját zenei elképzeléseik megvalósítására, az egyébként szabályszerűen elgondolt és felépített művön belül. Így a tökéletesen meghangszerelt nagyzenekari szólamok fölött szabadon tudott áramlani Davis improvizatív trombitajátéka, létrehozva a komponált zene és a cool jazz tökéletes ötvözetét. Davis erről így beszélt egy vele készült 1958-as interjúban: "Amikor Gil megírta az I Loves You, Porgy-t, akkor csak egy skálát írt le nekem... Akkordokat nem... Ezzel rengeteg szabadságot adott, és teret, hogy meghalljak dolgokat. Bár kevesebb akkord volt, ez végtelen lehetőséget hordozott magában, hogy azt csináljak velük, amit akarok. A klasszikus zeneszerzők már régóta írtak így, de a jazz zenészek alig".

Április 30-án este a teljes albumot eredeti hangszerelésben mutatja be a Modern Art Orchestra a BMC-ben. A trombitás, azaz Miles Davis szerepében Fekete-Kovács Kornél, a karmester, azaz Gil Evans szerepében Dinyés Dániel lesz hallható-látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.