Jazz/World

Amikor a cool és a klasszikus találkozik

2017.04.28. 13:52
Ajánlom
Ismét szellemeket idéz a Modern Art Orchestra: április 30-án Miles Davis és Gil Evans Porgy and Bess című legendás albumát keltik életre a Budapest Music Centerben.

George Gershwin operájának átirata Miles Davis és Gil Evans második közös munkája volt a Miles Ahead után. Az albumon hallható az azóta több mint huszonötezer átiratból ismert Summertime, valamint az Ella Fitzgeraldot, Louis Armstrongot és Barbra Streisandot is megindító Bess, You Is My Woman Now című felvétel.

Miles Davis és Gil Evans

Miles Davis és Gil Evans (Fotó/Forrás: Michael Ochs Archives)

Ez a lemez nemcsak egy Gershwin-opus nagyzenekari átirata, a két mű közötti viszony ennél jóval bonyolultabb:

Gershwin eredeti művének pszeudofolk/pop dalaitól eltérően itt bigband-jazz szólalt meg, melyben ügyeltek a gördülékenység fenntartására, miközben felcserélték a számok eredeti sorrendjét, megváltoztatták tempójukat és harmóniaszerkezetüket, és megfosztották őket eredeti üzenetüktől. Még a dalok szerkezeti egységét sem tartották tiszteletben”

- írja róla John Szwed a So What – Miles Davis élete című, magyarul is megjelent könyvében. Miles Davis és Gil Evans együttműködése azért is volt olyan gyümölcsöző, mert Evans mindig figyelembe vette a jazzmuzsikusok igényeit saját zenei elképzeléseik megvalósítására, az egyébként szabályszerűen elgondolt és felépített művön belül. Így a tökéletesen meghangszerelt nagyzenekari szólamok fölött szabadon tudott áramlani Davis improvizatív trombitajátéka, létrehozva a komponált zene és a cool jazz tökéletes ötvözetét. Davis erről így beszélt egy vele készült 1958-as interjúban: "Amikor Gil megírta az I Loves You, Porgy-t, akkor csak egy skálát írt le nekem... Akkordokat nem... Ezzel rengeteg szabadságot adott, és teret, hogy meghalljak dolgokat. Bár kevesebb akkord volt, ez végtelen lehetőséget hordozott magában, hogy azt csináljak velük, amit akarok. A klasszikus zeneszerzők már régóta írtak így, de a jazz zenészek alig".

Április 30-án este a teljes albumot eredeti hangszerelésben mutatja be a Modern Art Orchestra a BMC-ben. A trombitás, azaz Miles Davis szerepében Fekete-Kovács Kornél, a karmester, azaz Gil Evans szerepében Dinyés Dániel lesz hallható-látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.