Jazz/World

Amikor öt perc az élet – Kováts Kriszta a Nyitott Műhelyben

2021.08.24. 10:00
Ajánlom
Mi fér bele öt percbe? Egy búcsú? Egy vallomás? Vagy egy szakítás? Talán ezekre a kérdésekre is választ kapunk Kováts Kriszta zenés, önálló estjén augusztus 28-án, a Nyitott Műhelyben. A Jászai-díjas színművésszel a közelgő, Öt perccel tíz előtt című előadása kapcsán beszélgettünk.

A járványügyi lezárások miatt nem tudtam zenekarral próbálni – meséli Kováts Kriszta. – Ezért egy olyan zenei estet állítottam össze, ahol egyedül vagyok a színpadon. Mesélek és énekelek, gitáron és zongorán kísérem magam. A Covid alatt az ember elgondolkodik, visszanéz. Erre a dramaturgiára húztam föl az önálló estem: egy dalban találkozom egy álombeli lánnyal, aki egy tóparton áll és onnan néz rám. Nem kérdez, de úgy érzem, válaszolnom kell neki. Elmesélnem, mi történt eddig velem. Aktuális válaszként talán a Mindennek ideje van című dalom felelhetne, ami arról szól, hogy az ember már sokat megtapasztalt és minden így volt rendben.

Tehát kérdésekből és feleletekből áll össze az est?

Igen és egy nagyon bensőséges, lírai hangulatú produkció lesz. Hiszen sok az olyan emlékkép, amik, ha visszagondolsz, már kezdenek elhalványulni, mint egy fotó. Amit ma már nem is papírképen nézünk, hanem tableten, iPodon.

A fényképek kezdik elveszíteni színüket – ugyanúgy, ahogy az emlékek is.

Egy régi szakítás, amire úgy gondolhatsz vissza, hogy már nem fáj. Az előadás címe így szól: Öt perccel tíz előtt.

Mire utal a cím?

Az én generációm emléke, hogy kamaszként tízre haza kellett érni, mert a házmester bezárta a kaput. A szüleim el is várták, hogy tízre otthon legyek, s öt perccel tíz előtt az ember még gyorsan elbúcsúzott attól, akivel az estét töltötte.

KKNevetosLagy1-112527.jpg

Kováts Kriszta (Fotó/Forrás: Bege Nóra)

Meg amikor tudod, hogy nincs több időd, ezért belesűrítesz mindent abba a pár percbe.

Igen. Ez olyan cím, hogy el lehet rajta mélázni, ki mit gondol bele. Az est folyamán műhelytitkokról is mesélek, hogy miként született meg egy dal. Például A híd felé, amit eredetileg nem nekem írtak, hanem a Bikininek. De nekik nem kellett, nekem viszont annál inkább! Végül duettet csináltunk belőle, és a dalszerzővel, a nemrég elhunyt Gallai Péterrel énekeltem el. Nagyon nagy sláger lett.

Az est során a szakmai életutad állomásait teszed kronológiai sorrendbe?

Nem, a dramaturgia inkább a zenéjében van. Nem veszem számba a pályámat, musicalt sem éneklek benne, se Evitát, se Mamma Mia!-t.

Nagy öröm, hogy a Nyitott Műhelyben meg tudom teremteni azt a fajta intimitást, amikor minden ember szemébe nézhetek.

Nemrég Leányfalun léptem föl, és sok csillogó szempárt láthattam. Az előadás végén meg is énekeltettem a nézőket. Nagy élmény volt.

Az elektromos zongora, amin a gitár mellett kíséred magad, a Covid-időszak ajándéka, igaz? 

Igen, akkoriban kaptam, mert egy olyan hangszert szerettem volna, amit elbírok. Sajnos az állvány, ami hozzá van, már jóval nehezebb…Egyébként Péter (Fábri Péter író, dalszövegíró, műfordító, Kováts Kriszta férje – a szerk.) harminc éve mondja nekem, hogy egyedül kellene odaülnöm a zongorához. Egy kicsit lassan jutottam el idáig.

Hogy érzed magad benne?

Hiába gyakoroltam sokat, mégis rám jön egy furcsa rémület, hogy bármi hiba van, nincs, aki segítsen. Amikor elindulok a Madách Színház nagyszínpadára, és belegondolok, hogy úristen, nyolcszázan néznek, az nagyon félelmetes! Ám amint a deszkákra lépek, már megnyugszom. De most egyszerre kell több dologra is figyelnem, mert más ritmusban éneklek és játszom. Nyomom a pedált, de közben be akarok adni egy szép vonós alapot is a zongoraszó alatt. És mellette épkézláb mondatokkal vezessem fel a következő dalt! Meg kell szokni, idővel majd magabiztosabb leszek. Már nagyon várom a Nyitott Műhelybeli estet, mert oda szinte hazajárok. A vezetője, Finta László csodálatos, közösségteremtő ember. Aki egyszer bement oda és jól érezte magát, egészen biztosan visszajáró vendég lesz. Mert Lacihoz egész egyszerűen járni kell…!

Fejléckép: Kováts Kriszta (fotó: Bege Nóra)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Lajkó Félix szólókoncertjével, mesterhegedűkkel és borokkal vár a Fonó

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja október 15–16-ig tart a Fonóban, ahol a szombati napon Lajkó Félix szólókoncertjét is meghallgathatjuk. A 11. alkalommal megrendezendő szalonon hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be, az esti koncerteken pedig ismert művészek hegedűjátékában gyönyörködhetünk.
Jazz/World ajánló

Tizenegy évesen amerikai világsztárok kedvence a magyar basszusgitáros

A komáromi Hodek Áron máris világszerte elismert zenész, nemzetközileg jegyzett „csodagyerek”. A fiatal basszusgitáros elképesztő sikereire hat éves kora óta fókuszál a világ. Az Áron Hodek & The Pocket Crew a Határtalan Jazz Fesztivál keretében a Budapest Jazz Clubban lesz hallható és látható, október 9-én.
Jazz/World gyász

Elhunyt a countryzene legendás alakja, Loretta Lynn

Családja közleménye szerint a 90 éves énekes, dalszerző október 4-én otthonában, a Tennessee-beli Hurricane Millsben halt meg.
Jazz/World ajánló

Generációkon átívelő Coltrane-mágia

Ravi Coltrane egy végtelenül alázatos és kivételes tehetségű művész: családi örökségét nagy szeretettel ápolja, miközben saját karrierjét több mint harminc éve hatalmas siker övezi. A Liszt Ünnep keretében − most először egy egész estés koncert során − szülei, John és Alice Coltrane műveit értelmezi újra a Müpában.
Jazz/World hír

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.