Jazz/World

Antik szong a mának

2012.09.01. 11:22
Ajánlom
Remekbe szabott szonettfeldolgozásokkal rukkolt elő második lemezén a W.H. Shakespeare kvartett – írja ZIPERNOVSZKY KORNÉL. Heti jegyzetében kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt.

Az együttes az egyik közösségi portálon feltünteti egyik barátját, az évek óta állandóan 43 éves William Shakespeare-t. Semmi kétségem nincsen, hogyha a bárd maga igazolhatná vissza a kapcsolatot, rögtön megtenné, sőt, ha belevághatna egy idevezető időutazásba, és meghallgathatná Senáék produkcióját, le is töltené őket a zseblejátszójára. Azt hiszem, hogy a szonettek megzenésítése révén létrejövő időív a mai fiataloknak is vonzó lehet. Azt is mondhatnám, hogy a W. H. Shakespeare formáció (melynek neve a szonettek ajánlásának minden bizonnyal megfejthetetlen monogrammjával kezdődik) az anakronizmusra épül. Kortárs zene és rap, atonális improvizáció és kőkemény rockritmus adják a reneszánsz szonettek zenéjét.

A szonettfeldolgozó gmk tagjai a színházi zeneszerző, csellista Márkos Albert, az énekes-rapper Sena Dagadou, a zeneszerző-basszusgitáros Gryllus Samu és a pop/jazz/alter dobos-ütős G. Szabó Hunor minden műfajban letették már a névjegyüket, meg sem próbálom felsorolni ezeket. Hozzáállásuk egyénileg is rendre a műfaji határok áthágásából, a megszokott megoldások sutba vetéséből indul ki. Ahogy az esztétikai térben elhelyezkedő korlátokat, úgy az időbelieket is semmibe veszik. Az elsőnek feldolgozott Shakespeare-szonett kezdősorának kérdésére: "Hogy lesz egykor versemnek hitele...?" (Szabó Lőrinc fordításában) egyértelmű választ adnak. Ez az egyik olyan szöveg, amelyet ún. melodramatikus formában, tehát "prózában" szaval Sena, miközben a cselló és a basszusgitáros ad szinte csak ritmikai kíséretet. (Meg kell jegyezzem, a kötelező iskolai ünnepségek óta harapok, ha melodrámát hallok, nem is tudok hirtelen olyan üditően természetesnek ható kivételt, mint Márkosék lemezének első száma.) A többiben is csodásan összefonódik a 16-17-ik század fordulóján íródott líra és a kortárs (így is, úgy is az) zene. Persze ehhez Shakespeare kimeríthetetlensége, sokat emlegetett enciklopédikussága is jól jött, még a kevésbé ismert verseket is számtalanszor feldolgozták már az évszázadok során. Bizonyára nem minden maradt ránk nyomtatásban, de a Crabbed Age... első feldolgozása már azelőtt napvilágra került, hogy a költemények egy évszázadosak lettek volna (Samuel Arnold), megzenésített szonetteket pedig a gyulai Shakespeare fesztiválon is előadtak idén nyáron. Szokatlannak tehát semmiképp sem lehet nevezni a kísérletet, de amit a WHS messze átlagon felül eltalált, az a szonettek immanens gondolati mélyrétegének visszaadása a hangszerelésben, az előadásmódban, a stíluskavalkádban, és leginkább a mai huszonévesek zenei fogalomrendszerében.

A szonettek legkézenfekvőbb interpretációja a bennük szereplő megszólított azonosítása a szerelmes társsal (kinek sem személyét - ha egyáltalán egy személyhez lehet kötni, és nem többhöz -, sem nemét nem fedte fel a költő, a kezdő ajánlás ellenére, én viszont lemondok róla, hogy állandóan ráncigáljam a függöny szélét). Eleve, a reneszánszban már magának a szerzőnek a személye is csupa rejtély. A lemez címadó darabja egyébként nem a híres szonettgyűjteményben szerepel, hanem a The Passionate Pilgrim című verseskötetben, amelynek csak öt darabjáról (köztük éppen a Crabbed Age... címűről) állítják biztosan a kutatók, hogy Shakespeare versek, döntő többségük más tollából származik, ha tetszik: apokrif.

A szépség és az ifjúság persze nem csak a szerelemben lehetnek a legfontosabb központi értékek, és a WHS interpretációja célozza is a minél tágabb fogalmi értelmezési tartományt. Mivel a múlandóság a szonettek visszatérő, központi kérdése, akár az ember életének, a szerelem megmaradásának, vagy a költészet, a zene általában a művészet időtállóságának összefüggésében, ezért az "antique song" megszólaltatása különösen gazdag az erre történő zenei utalásokban. Sena előadásában ezek a szövegek mindig kapnak valamilyen különös ízt. Minden hallható igyekezet nélkül, teljes természetességgel adja vissza a négyszáz éves nyelvezetet, amikor pedig afro-ritmusokkal töri rapbe a jambust, akkor a legvégén el is neveti magát: lám-lám, mégsem szakadt ránk a menyezet! Ne feledjük, hogy a Shakespeare-t eredetiben néző vagy olvasó anyanyelvi beszélők legalább olyan régiséggel szembesülnek, mintha mi Balassit olvasnánk, miközben mi magyarok Babits, Szabó Lőrinc vagy éppenséggel Szabó T. Anna fordításában "leporolt" szöveget kapunk! Azért érdemes megpróbálni kibetűzni a szonettek eredeti kiadásának reprodukcióját a lemezborítón. A WHS koncertjein, mint például a tavaly áprilisi Müpa-előadáson, ki is vetítik a szonettek szövegét. 

A lemez hallgatásánál is jó elő-elővenni a lemezboítót vagy a verseskötetet, már a tíz vers feldolgozásának változatos módja is szórakoztató. Márkos gordonkája az első darabban csak egy kis esztámmal, a hetedik darab intrójában viszont a Schubert vonósnégyesekből ismert vészjósló hangon szólal meg, csontváz-zörgést idéző oktávban, fájdalmas vibrátóval és egészen ijesztő felhangokkal és üveghangokkal, majd reszkető tizenhatodokkal. Dadogva és akadozva kezdi exponálni a témát, ami lehetne akár egy Kurt Weill song - megkönnyebülünk és új szorongásaink tolulnak fel, még mielőtt az énekszólam előadná. A XVII-ik és a XI-ik szonett zenéjének kibontásában szerepet kap Fenyvesi Márton gitáros, két másik tracken pedig Zságer-Varga Ákos ad koloritot billentyűkön. Maradandó zenei pillanatokat nyújt G. Szabó hangjáték-tágasságú dobszólója az CLI-ikben, ahol nagy feszültséget kelt kettőse is a csellóval. Itt-ott viszont a népdalhoz közelítő formára és melódiára ismerhetünk. Andalítóan klasszicizál Márkos az ötvenedik szonett bevezetőjében, amíg új rendet vág a harmadik versszak ("Föl, rest Múzsa, légy a szép arc bírája" - Szabó Lőrinc), ahol a vágyak és lehetőségek közötti vívódást a rock idióma kereteibe szorítják. A Vízkeresztből is bekerült Márkosék válogatásába egy vers, és zárásnak a Szentivánéji álomból a bölcsődal. Aki eddig nem vette volna észre, kezdheti előlről, most már a megzenésítések elképesztően pontos forma- és arányérzékére is odafigyelve.

A Crabbed Age and Youth című lemezt a Kultúrfürdő rendezvényén adja elő a W.H. Shakespeare formáció az Öntődei Múzeumban szeptember 2-án, vasárnap este 8 órakor.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Plusz

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Vizuál

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.
Vizuál

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.
Plusz

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.