Jazz/World

Antirasszista kampánnyal nyit a Sziget

2009.06.12. 10:57
Ajánlom
Zene a Rasszizmus Ellen címen koncertsorozat indul Magyarországon, a nyitóesemény a Sziget 0. napja: augusztus 11-én több tucat együttessel találkozhatunk, már biztos, hogy ott lesz a Miles from India projekt, valamint a Magyar Jazz Napjának fellépői.

A nap fellépőinek száma folyamatosan bővül, a kezdeményezésben rengeteg zenész jelezte részvételi szándékát. A Nagyszínpadon ott lesz az LGT, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori, Jamie Winchester, Novák Péter, Bródy János, a PASO, a Subscribe, az Irie Maffia, a Beatrice, a Kispál és a Borz, a Kaukázus, a Zanzibár és még sokan mások, akikkel 11 után a az A38/Wan2 sátorban folytatódik a zene.

A Világzenei Nagyszínpad pedig egy egészen különleges produkciót hoz: a tavaly megjelent Miles from India album újjáélesztette azt az amerikai-indiai együttműködést, ami Miles Davis On the Corner című, '72-es albumával indult.  A projektben most 12 muzsikus vesz részt, olyanok, mint Badal Roy tablás, Bill Evans szaxofonos, Darryl Jones basszusgitáros, Robert Irving III billentyűs, Ndugu Chancler dobos, Rudresh Mahanthappa szaxofonos vagy Nicholas Payton trombitás, akik együtt a fúziós és a kortárs jazz legjobbjaiból valók, zömük pedig még Miles Davis együttesében "nőtt fel".

A naphoz egy másik új kezdeményezés is csatlakozik, augusztus 11-ét a Magyar Jazz Napjaként várhatjuk ezentúl, az első alkalom pedig rögtön a műfaj legjobbjait mutatja be. A Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazzművészek Társasága együttműködésével jön létre a Magyar Jazz a Rasszizmus Ellen programja, a jazzmuzsikát és annak kulturális sokszínűségét olyanok ünneplik, mint: a MAO, László Attila és barátai, a KLB Trió, az In Line, a Barabás Lőrinc Eklektrik, a BJO, a Babos Projekt, a Morgan Workshop, a Szakcsi Trió, a Csányi-Lattmann Quartet, a Super Trio, a Binder- Borbély Duó, a For Tunes vagy az Equinox.

Zene a Rasszizmus Ellen

A Sziget szervezőit Brit Nagykövetség hozta össze a Rock Against Racism, illetve a Love Music Hate Racism mozgalmakkal, melyek a szigetországban képviselik az antirasszista mozgalmak zenei vonalát. A 0. napon így itthon is országos kampány indulhat, amelyben a zene összefogó erejével lépnek fel az idegengyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés ellen, az aznapi bevételt is erre az ügyre fordítják.

A '70-es évek elején Nagy-Britanniában a szélsőséges jobboldali szervezetek erősödése egyre több atrocitáshoz vezetett, ezt súlyosbította két elismert zenész, Eric Clapton és David Bowie idegengyűlölő kijelentése. Ez adta az apropót, hogy zenészek és rajongók létrehozzák a Rock Against Racism mozgalmat, amely politikai pártoktól függetlenül állt ki a kirekesztéssel szemben. Nagyszabású koncertek egész sora egy generációnyi zenerajongóra hatott, az utóbbi években azonban újra felerősödött feszültség. 2002-ben született újjá a kezdeményezés Love Music Hate Racism néven, több tízezres koncertjeikre olyan előadók jelentkeznek, mint a Kaiser Chiefs, Paul Simon, vagy az Asian Dub Foundation.

A gazdasági válsággal a szélsőséges irányzatok ismét erősödnek, itthon erre a Zene a Rasszizmus Ellen (ZARE) kíván lehetséges választ adni, a zenével tesznek hitet az emberek egyenlősége mellett.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Ha beburkolózom a zenébe, sosem vagyok egyedül”

Winand Gábor About me című új szólólemezén bemutatja mindazt, ami ő maga: énekes, zongorista, fuvolista és szerelmes ember, amennyiben társa, Elsa Valle is helyet kapott a lemezen.
Jazz/World hír

Halmos Béla-díjakat kaptak a legkiválóbb népzenészek

A Táncház Napján, május 11-én adták át az elismeréseket: a Halmos Béla vándordíjat Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta, a Halmos Béla emlékérmet Havasréti Pálnak, a Téka együttes bőgősének ítélte oda a kuratórium.
Jazz/World kult50

TársasJáték - Fekete Kovács Kornél és Molnár Áron noÁr a Kult50-ben

Humorról, játékosságról, a közösség felhajtó erejéről és persze a jazz-ről beszélget Fekete Kovács Kornél, a Modern Art Ochestra vezetője és Molnár Áron noÁr a Kult50 kamerái előtt.
Jazz/World ajánló

Tom Waits állandó gitárosa koncertezik Budapesten

Marc Ribot, az introvertált irónia mestere, aki az extremitás felfedezésére is vállalkozik, és nem riad vissza attól, hogy a szépség mellé a csúfat is odaállítsa, május 17-én ad koncertet a BMC-ben.
Jazz/World magazin

Gyönyörű zene született Frida Kahlo ihletésére

Melissa Aldana, az egyik legismertebb női szaxofonos Frida Kahlo és a latin művészek előtt tiszteleg új, május 24-én megjelenő lemezével, amelynek első száma már hallható cikkünkben.