Jazz/World

Antirasszista kampánnyal nyit a Sziget

2009.06.12. 10:57
Ajánlom
Zene a Rasszizmus Ellen címen koncertsorozat indul Magyarországon, a nyitóesemény a Sziget 0. napja: augusztus 11-én több tucat együttessel találkozhatunk, már biztos, hogy ott lesz a Miles from India projekt, valamint a Magyar Jazz Napjának fellépői.

A nap fellépőinek száma folyamatosan bővül, a kezdeményezésben rengeteg zenész jelezte részvételi szándékát. A Nagyszínpadon ott lesz az LGT, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori, Jamie Winchester, Novák Péter, Bródy János, a PASO, a Subscribe, az Irie Maffia, a Beatrice, a Kispál és a Borz, a Kaukázus, a Zanzibár és még sokan mások, akikkel 11 után a az A38/Wan2 sátorban folytatódik a zene.

A Világzenei Nagyszínpad pedig egy egészen különleges produkciót hoz: a tavaly megjelent Miles from India album újjáélesztette azt az amerikai-indiai együttműködést, ami Miles Davis On the Corner című, '72-es albumával indult.  A projektben most 12 muzsikus vesz részt, olyanok, mint Badal Roy tablás, Bill Evans szaxofonos, Darryl Jones basszusgitáros, Robert Irving III billentyűs, Ndugu Chancler dobos, Rudresh Mahanthappa szaxofonos vagy Nicholas Payton trombitás, akik együtt a fúziós és a kortárs jazz legjobbjaiból valók, zömük pedig még Miles Davis együttesében "nőtt fel".

A naphoz egy másik új kezdeményezés is csatlakozik, augusztus 11-ét a Magyar Jazz Napjaként várhatjuk ezentúl, az első alkalom pedig rögtön a műfaj legjobbjait mutatja be. A Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazzművészek Társasága együttműködésével jön létre a Magyar Jazz a Rasszizmus Ellen programja, a jazzmuzsikát és annak kulturális sokszínűségét olyanok ünneplik, mint: a MAO, László Attila és barátai, a KLB Trió, az In Line, a Barabás Lőrinc Eklektrik, a BJO, a Babos Projekt, a Morgan Workshop, a Szakcsi Trió, a Csányi-Lattmann Quartet, a Super Trio, a Binder- Borbély Duó, a For Tunes vagy az Equinox.

Zene a Rasszizmus Ellen

A Sziget szervezőit Brit Nagykövetség hozta össze a Rock Against Racism, illetve a Love Music Hate Racism mozgalmakkal, melyek a szigetországban képviselik az antirasszista mozgalmak zenei vonalát. A 0. napon így itthon is országos kampány indulhat, amelyben a zene összefogó erejével lépnek fel az idegengyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés ellen, az aznapi bevételt is erre az ügyre fordítják.

A '70-es évek elején Nagy-Britanniában a szélsőséges jobboldali szervezetek erősödése egyre több atrocitáshoz vezetett, ezt súlyosbította két elismert zenész, Eric Clapton és David Bowie idegengyűlölő kijelentése. Ez adta az apropót, hogy zenészek és rajongók létrehozzák a Rock Against Racism mozgalmat, amely politikai pártoktól függetlenül állt ki a kirekesztéssel szemben. Nagyszabású koncertek egész sora egy generációnyi zenerajongóra hatott, az utóbbi években azonban újra felerősödött feszültség. 2002-ben született újjá a kezdeményezés Love Music Hate Racism néven, több tízezres koncertjeikre olyan előadók jelentkeznek, mint a Kaiser Chiefs, Paul Simon, vagy az Asian Dub Foundation.

A gazdasági válsággal a szélsőséges irányzatok ismét erősödnek, itthon erre a Zene a Rasszizmus Ellen (ZARE) kíván lehetséges választ adni, a zenével tesznek hitet az emberek egyenlősége mellett.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.