Jazz/World

Arab lant- és amerikai soulzene

2006.05.10. 00:00
Ajánlom
Ma és holnap este a dzsessz, a blues és a világzene kiválóságai muzsikálnak Budapesten. A Jövő Háza Európa-napján magyar, román, bolgár és osztrák formációk játszanak, míg az A38 hajó vendége Dhafer Youssef, valamint a Tuck and Patti duó.

A tradicionális arab lant, az oud virtuóza, a tunéziai származású, Párizsban élő Dhafer Youssef régóta az etnikus gyökerű zenei műfajok és a dzsessz határán egyensúlyoz. Az énekesként is kiváló Youssef muzsikája a szufi hagyományból építkezik, de azt bátran ötvözi improvizatív szólókkal, elektronikus alapokkal, modern groove-okkal.
Az elmúlt években olyan zenészekkel vett részt közös produkciókban, mint a trombitás Markus Stockhausen, az ütőhangszer-virtuóz Mino Cinelu, az indiai klasszikus zenén nevelkedett magyar hegedűs, Lantos Zoltán vagy a remek énekesnő, Iva Bittová. Youssef eredetileg április elején, a Jazz Odüsszeia fesztivál keretében lépett volna fel az A38-on, de azt a koncertet az árvíz elmosta, így ma este nyolckor pótolják. A produkció érdekessége, hogy a muzsikust egy trombita-gitár-basszusgitár-dob összeállítású norvég dzsesszkvartett kíséri, az est társzenekara pedig a Kaltenecker Zsolt (billentyűsök), Papesch Péter (basszusgitár) és Borlai Gergő (dob) alkotta trió lesz.

Izgalmasnak ígérkezik az A38 holnap esti programja is: az amerikai Tuck and Patti duó (vagyis William Andress és Patricia Catchard) 2003-ban már nagy sikerrel lépett fel a hajón, azóta pedig új lemezük is megjelent. Az 1981 óta megszakítás nélkül koncertező duó muzsikája a dzsessz finom szövésű dallamaiból, a blues jellegzetes ritmus- és harmóniavilágából, valamint az amerikai soulzene érzelemgazdagságából táplálkozik. Pályájuk alatt a saját kompozíciók mellett olyan kollégáik szerzeményeit is feldolgozták, mint John Lennon, Freddie Mercury, Rod Stewart vagy Burt Bacharach.
A Tuck and Patti fellépésével egy időben, a Jövő Háza Fogadóban Európa-nap – Európa új hangjai címmel rendeznek osztrák–magyar–román–bolgár közös koncertet hét órától. A maratoni programot a román dzsessz két legfajsúlyosabb személyisége, Johnny Raducanu és Harry Tavitian közös produkciója nyitja, majd Szakcsi Lakatos Béla triójának Hungarian Gipsy Jazz projektje, a bolgár kavaljátékos, Theodosii Spassov triója, végül az osztrák
zeneszerzőnek, Wolfgang Seligónak a műfaji kísérlete (dzsessz + rock + soul + punk + etno) következik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.