Jazz/World

Aranyosszéki népzene

2010.12.13. 20:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat első lemeze Aranyosszék népzenéjét mutatja be.

A tájegység III. Endre 1291-es adománylevelében tűnik fel először, amelyben az aranyosszéki székely falvak - összesen 29 község - is fel vannak sorolva. Lakosságát a tatár pusztítás után, 1264-1271 között V. István telepítette át Kézdiszékről az elpusztult tordai királyi várbirtok területére, és ugyanazon kiváltságokkal látta el, mint a székely területeket. A történeti hagyomány szerint az adományozás a kézdi székelyek harci vitézségének jutalmául történt, mert a tatárjárás idején körülzárt Székelykő várát felszabadították az ostrom alól. A 13. századi oklevélben felsorolt települések közül több elpusztult, illetve másokkal összeolvadt az idők folyamán, s a 14-15. századtól 22 község alkotta az ötödik székely széket. Az 1876-ig önálló közigazgatási egység székhelye a Maros völgyében fekvő Felvinc lett, de a tájegység ezer szállal kapcsolódott a keleti határainál fekvő Tordához is. Noha az aranyosszéki székelyek kiváltságaikat 1848-ig megőrizték, nem lévén közvetlen kapcsolatuk a Székelyfölddel, népi műveltségük sok tekintetben másként alakult.

Aranyosszék népzenei gyűjtése már a 20. század elején elkezdődött: Vikár Béla Sinfalván, Bartók Béla pedig Torockón gyűjtött összesen 17 dallamot. Az alapos terepmunkát azonban Almási István végezte el, aki 1963-64-ben öt aranyosszéki faluban több mint 200 népdalt és balladát rögzített. Ebből az anyagból Régi népdalok Aranyosszékről címmel tíz régi stílusú dal meg is jelent 1971-ben. A részletes gyűjtéssorozat Demény Piroska vezetésével folytatódott: 1970-81 között közel ötven (!) alkalommal jártak ezen a vidéken, melynek eredményeként nemcsak 17 Aranyos-parti falu népzenei anyagát tárták fel, de a tájegység Mezőséggel határos, valamint Maros menti szakaszának zenéjéről is átfogó képet kaptak. A hatalmas anyagmennyiség publikálása sokáig váratott magára, végül a budapesti Néprajzi Múzeum gondozásában Pávai István rendezte sajtó alá és látta el hangzó melléklettel a gyűjteményt. Így az Aranyos folyó menti falvak hagyományos népdalainak és zenéjének legkiválóbb összegzését találjuk Demény Piroska: Aranyosszék népzenéje c. könyvében (Néprajzi Múzeum, 1998). Ebben a kötetben a szerző több dallamot is közöl az itt hallható gerendkeresztúri prímásoktól, valamint Antal Rozália énekestől. Olvashatunk Aranyosszék zenei hagyományáról, és a 210 dallamnyi példatár egy része a CD-mellékleten meg is hallgatható.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.