Jazz/World

Aranyosszéki népzene

2010.12.13. 20:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat első lemeze Aranyosszék népzenéjét mutatja be.

A tájegység III. Endre 1291-es adománylevelében tűnik fel először, amelyben az aranyosszéki székely falvak - összesen 29 község - is fel vannak sorolva. Lakosságát a tatár pusztítás után, 1264-1271 között V. István telepítette át Kézdiszékről az elpusztult tordai királyi várbirtok területére, és ugyanazon kiváltságokkal látta el, mint a székely területeket. A történeti hagyomány szerint az adományozás a kézdi székelyek harci vitézségének jutalmául történt, mert a tatárjárás idején körülzárt Székelykő várát felszabadították az ostrom alól. A 13. századi oklevélben felsorolt települések közül több elpusztult, illetve másokkal összeolvadt az idők folyamán, s a 14-15. századtól 22 község alkotta az ötödik székely széket. Az 1876-ig önálló közigazgatási egység székhelye a Maros völgyében fekvő Felvinc lett, de a tájegység ezer szállal kapcsolódott a keleti határainál fekvő Tordához is. Noha az aranyosszéki székelyek kiváltságaikat 1848-ig megőrizték, nem lévén közvetlen kapcsolatuk a Székelyfölddel, népi műveltségük sok tekintetben másként alakult.

Aranyosszék népzenei gyűjtése már a 20. század elején elkezdődött: Vikár Béla Sinfalván, Bartók Béla pedig Torockón gyűjtött összesen 17 dallamot. Az alapos terepmunkát azonban Almási István végezte el, aki 1963-64-ben öt aranyosszéki faluban több mint 200 népdalt és balladát rögzített. Ebből az anyagból Régi népdalok Aranyosszékről címmel tíz régi stílusú dal meg is jelent 1971-ben. A részletes gyűjtéssorozat Demény Piroska vezetésével folytatódott: 1970-81 között közel ötven (!) alkalommal jártak ezen a vidéken, melynek eredményeként nemcsak 17 Aranyos-parti falu népzenei anyagát tárták fel, de a tájegység Mezőséggel határos, valamint Maros menti szakaszának zenéjéről is átfogó képet kaptak. A hatalmas anyagmennyiség publikálása sokáig váratott magára, végül a budapesti Néprajzi Múzeum gondozásában Pávai István rendezte sajtó alá és látta el hangzó melléklettel a gyűjteményt. Így az Aranyos folyó menti falvak hagyományos népdalainak és zenéjének legkiválóbb összegzését találjuk Demény Piroska: Aranyosszék népzenéje c. könyvében (Néprajzi Múzeum, 1998). Ebben a kötetben a szerző több dallamot is közöl az itt hallható gerendkeresztúri prímásoktól, valamint Antal Rozália énekestől. Olvashatunk Aranyosszék zenei hagyományáról, és a 210 dallamnyi példatár egy része a CD-mellékleten meg is hallgatható.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Jazz/World müpa

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World ajánló

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.