Jazz/World

Aranyosszéki népzene

2010.12.13. 20:37
Ajánlom
A Hagyományok Háza gondozásában 2010-ben megjelent Új Pátria sorozat első lemeze Aranyosszék népzenéjét mutatja be.

A tájegység III. Endre 1291-es adománylevelében tűnik fel először, amelyben az aranyosszéki székely falvak - összesen 29 község - is fel vannak sorolva. Lakosságát a tatár pusztítás után, 1264-1271 között V. István telepítette át Kézdiszékről az elpusztult tordai királyi várbirtok területére, és ugyanazon kiváltságokkal látta el, mint a székely területeket. A történeti hagyomány szerint az adományozás a kézdi székelyek harci vitézségének jutalmául történt, mert a tatárjárás idején körülzárt Székelykő várát felszabadították az ostrom alól. A 13. századi oklevélben felsorolt települések közül több elpusztult, illetve másokkal összeolvadt az idők folyamán, s a 14-15. századtól 22 község alkotta az ötödik székely széket. Az 1876-ig önálló közigazgatási egység székhelye a Maros völgyében fekvő Felvinc lett, de a tájegység ezer szállal kapcsolódott a keleti határainál fekvő Tordához is. Noha az aranyosszéki székelyek kiváltságaikat 1848-ig megőrizték, nem lévén közvetlen kapcsolatuk a Székelyfölddel, népi műveltségük sok tekintetben másként alakult.

Aranyosszék népzenei gyűjtése már a 20. század elején elkezdődött: Vikár Béla Sinfalván, Bartók Béla pedig Torockón gyűjtött összesen 17 dallamot. Az alapos terepmunkát azonban Almási István végezte el, aki 1963-64-ben öt aranyosszéki faluban több mint 200 népdalt és balladát rögzített. Ebből az anyagból Régi népdalok Aranyosszékről címmel tíz régi stílusú dal meg is jelent 1971-ben. A részletes gyűjtéssorozat Demény Piroska vezetésével folytatódott: 1970-81 között közel ötven (!) alkalommal jártak ezen a vidéken, melynek eredményeként nemcsak 17 Aranyos-parti falu népzenei anyagát tárták fel, de a tájegység Mezőséggel határos, valamint Maros menti szakaszának zenéjéről is átfogó képet kaptak. A hatalmas anyagmennyiség publikálása sokáig váratott magára, végül a budapesti Néprajzi Múzeum gondozásában Pávai István rendezte sajtó alá és látta el hangzó melléklettel a gyűjteményt. Így az Aranyos folyó menti falvak hagyományos népdalainak és zenéjének legkiválóbb összegzését találjuk Demény Piroska: Aranyosszék népzenéje c. könyvében (Néprajzi Múzeum, 1998). Ebben a kötetben a szerző több dallamot is közöl az itt hallható gerendkeresztúri prímásoktól, valamint Antal Rozália énekestől. Olvashatunk Aranyosszék zenei hagyományáról, és a 210 dallamnyi példatár egy része a CD-mellékleten meg is hallgatható.

A lemezsorozat ide kattintva vásárolható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Klasszikus

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

"Nem élhetünk a természettől elszigetelten" - Interjú a máltai Tribali zenekarral

Hatalmas népszerűségnek örvend itthon a pszichedelikus cross-over örömzenét játszó Tribali zenekar, akik legközelebb szeptember 28-án lépnek fel a Dürer Kertben. A zenekar alapítótagja, a didgeridoo-n és dorombon is játszó énekes, Nik x Conti válaszolt kérdéseinkre.
Jazz/World ajánló

Jazztől és bortól fog pezsegni Szentendre

A varázslatos történelmi belváros sétálóutcáján és a Fő téren rendezik meg szeptember 27. és 29-e között a hetedik Jazz- és Bornapokat, ahol az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek és jazz koncertek várják az érdeklődőket
Jazz/World womex

A Romano Drom az egyedüli magyar fellépő az idei Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel a finnországi Tamperében rendeznek.
Jazz/World interjú

„Engem a zenében elsősorban a kommunikáció izgat”

Tizenöt éves Nagy János Yancha egyik zenekara, a Free Style Chamber Orchestra, ami mottója szerint az „az együttes, amelybe mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza”. A zenekarvezetővel az október 2-ai jubileumi koncert apropóján beszélgettünk, amit a Müpában adnak.
Jazz/World ajánló

Grammy-díjas nagyságok a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit.