Jazz/World

Aretha Franklin letiltotta a róla készült dokumentumfilmet

2015.09.06. 18:38
Ajánlom
Az énekesnőnek sikerült megakadályoznia, hogy a vele készült dokumentumfilmet levetítsék a most zajló Telluride Filmfesztiválon.

Az énekesnő megkönnyebbülten nyilatkozott a szövetségi bíróság döntéséről, amely szerinte megerősítette a saját imázsához való jogot.

A John L. Kane bíró által hozott denveri határozat három órával az Amazing Grace című dokumentumfilm péntek estére meghirdetett fesztiválvetítése előtt született. Franklin nem járult hozzá, hogy a filmben szereplő 1972-es koncertfelvételei bekerüljenek az alkotásba, ezért harcolt a produkció bemutatásának letiltásáért.

Eredetileg a néhai Sydney Pollack forgatta azokat a felvételeket, amelyek 1972-ben készültek, de nem volt megelégedve az anyag minőségével, ezért elvetette a produkciót. Alan Elliott producer azonban a közben sokat fejlődött technika segítségével befejezte a filmet.

A filmfesztivál jogászai arra hivatkoztak, hogy Franklin még 1968-ban egy olyan szerződést írt alá, amely szerint fel lehet használni a felvételt. A bíró viszont elutasította ezt az érvelést, mondván az egykori megállapodás csak a művésznő zenei felvételeire és nem filmfelvételeire vonatkozik.

A dokumentumfilmet három alkalommal vetítették volna a hétfőn záruló négynapos Telluride Filmfesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.