Jazz/World

Arkadijus Gotesmanas Budapesten!

2012.06.19. 15:50
Ajánlom
A sokoldalú litván ütős június 22-én Vukán Györgyékkel zenél a BJC-ben, 23-án pedig a Millenárison lép fel önálló produkciójával.

Az ungvári születésű Arkadijus Gotesmanas 30 éve él és dolgozik Litvániában. Az egyik legsokoldalúbb dobos és ütőhangszeres: nemcsak jazzt, hanem kortárs komolyzenét is játszik, emellett forgatókönyveket ír előadásokhoz és installációkhoz, zenét szerez, zenei felvételeket készít színházi produkciókhoz, némafilmek megzenésítésében működik közre. A Vilniusi Klezmer Zenekar alapítója és tagja, a Klezmer Zenei Fesztivál szervezője.

Legfontosabb állomásai többek között a híres litván szaxofonossal, Petras Vyšniauskassal  közös duettje a Petrarka, amellyel számos híres európai fesztiválon szerepeltek. A művész dolgozott Izraelben is, ahol a híres zonroristával, Vyacheslav (Slava) Ganelinnel is muzsikált. Később Vyšniauskassal és Ganelinnel megalapította az Alliance Triót. 1996 óta Arkadijus Gotesmanas tagja a Dainius Pulauskas Sextetnek, amely a legaktívabb, legizgalmasabb fúziós litván jazz-zenekar.  A kétezres évektől a művész leginkább saját projektjeire koncentrált, amelyek közül kiemelkedik a 2003-as "J. Brodsky In Memoriam", amely a nagyszerű költőnek, Joseph Brodskynak állít emléket.

Számtalan produkcióhoz írt zenét, egyik legfigyelemreméltóbb színházi adaptációja pedig Stefan Zweig: Levél egy ismeretlen asszonytól című művéhez kötődik. Ezen kívül híresek performanszai is, amelyek közül kiemelkedik a  "The Soloing Faces" installáció, amellyel a 200-es Vilniusi Jazz Fesztivált nyitották.

A Budapest Jazz Club színpadán június 22-én közös muzsikálásnak lehet szem és fültanúja a kedves közönség, ezenk az estén a jól ismert zseniális trió (Vukán György, Berkes Balázs, Balázs Elemér) mellé csatlakozik Arkadijus Gotesmanas. Június 23-án este pedig a Skandináv és Balti Szent Iván Napon lép fel saját önálló produkciójával a Millenárison.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.