Jazz/World

Arkadijus Gotesmanas Budapesten!

2012.06.19. 15:50
Ajánlom
A sokoldalú litván ütős június 22-én Vukán Györgyékkel zenél a BJC-ben, 23-án pedig a Millenárison lép fel önálló produkciójával.

Az ungvári születésű Arkadijus Gotesmanas 30 éve él és dolgozik Litvániában. Az egyik legsokoldalúbb dobos és ütőhangszeres: nemcsak jazzt, hanem kortárs komolyzenét is játszik, emellett forgatókönyveket ír előadásokhoz és installációkhoz, zenét szerez, zenei felvételeket készít színházi produkciókhoz, némafilmek megzenésítésében működik közre. A Vilniusi Klezmer Zenekar alapítója és tagja, a Klezmer Zenei Fesztivál szervezője.

Legfontosabb állomásai többek között a híres litván szaxofonossal, Petras Vyšniauskassal  közös duettje a Petrarka, amellyel számos híres európai fesztiválon szerepeltek. A művész dolgozott Izraelben is, ahol a híres zonroristával, Vyacheslav (Slava) Ganelinnel is muzsikált. Később Vyšniauskassal és Ganelinnel megalapította az Alliance Triót. 1996 óta Arkadijus Gotesmanas tagja a Dainius Pulauskas Sextetnek, amely a legaktívabb, legizgalmasabb fúziós litván jazz-zenekar.  A kétezres évektől a művész leginkább saját projektjeire koncentrált, amelyek közül kiemelkedik a 2003-as "J. Brodsky In Memoriam", amely a nagyszerű költőnek, Joseph Brodskynak állít emléket.

Számtalan produkcióhoz írt zenét, egyik legfigyelemreméltóbb színházi adaptációja pedig Stefan Zweig: Levél egy ismeretlen asszonytól című művéhez kötődik. Ezen kívül híresek performanszai is, amelyek közül kiemelkedik a  "The Soloing Faces" installáció, amellyel a 200-es Vilniusi Jazz Fesztivált nyitották.

A Budapest Jazz Club színpadán június 22-én közös muzsikálásnak lehet szem és fültanúja a kedves közönség, ezenk az estén a jól ismert zseniális trió (Vukán György, Berkes Balázs, Balázs Elemér) mellé csatlakozik Arkadijus Gotesmanas. Június 23-án este pedig a Skandináv és Balti Szent Iván Napon lép fel saját önálló produkciójával a Millenárison.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.