Jazz/World

„Árnyéka vagyunk valamennyien” – két Pilinszky-vers Pátkai Rozina új lemezéről

2022.03.25. 15:40
Ajánlom
„Mint távoli nap, vakít az én szívem, árnyéka vagyunk valamennyien” – énekli a tömeg Pilinszky sorait Pátkai Rozinával, aki tavalyi albuma után új irányt vett: zajos gitárok, első hallásra indie-rock groove-ok között hömpölyög a két klasszikus vers, a Tanuk nélkül / A tengerpartra című dalban.

„Ezúttal úgy éreztem, produceri segítség nélkül szeretnék rátalálni a hangzásvilágra és szerencsém volt:

egy lépésből megszületett az alaphangulat, hangos dobolás, gitárok, ez manapság már otthoni környezetben könnyen modellezhető

– emlékezett a dal keletkezésére Pátkai Rozina. Dóczi Bence producer a lemez további dalaiban ugyan változatlanul kulcsszereplő lesz majd, ezt a szokatlan felütést azonban most Fenyvesi Márton gitáros, producer szedte ráncba. „Marci, a férjem rajong a nyers gitárzenékért, mostanában sok Sonic Youth-ot és korai punkzenéket is hallgat, a gitárriffek és a basszus az ő keze által keltek életre az én harmóniáimra, a dobgroove-sequencerre és a kész dalformára. Az énekekkel kapcsolatos ötletei nagyon megleptek."

A dal himnikus, mégis magányos bevezetője után egy tömeg kellős közepén találjuk magunkat, Pilinszky minden sora elemi erővel tör előre a hangos gitárok és dobok között úgy, ahogy a költő szövegeit korábban még nem hallhattuk.

patkairozina-152115.jpg

Jelenet Pátkai Rozina Tanuk nélkül / A tengerpartra című új klipjéből (Fotó/Forrás: Pátkai Rozina YouTube)

Fenyvesi Márton az utóbbi időben az egyik legfelkapottabb hazai kísérleti, jazz ès indie zenei producerré nőtte ki magát, legfrissebb munkái folyamatosan jelennek meg például a MÖRK zenekarral, a Rozinával közösen alapított Sinistra Mastering stúdió pedig egyre többet dolgozik külföldi kiadóknak és előadóknak is.

Ez a dal számomra egy igazi lázadás, kiabáló, skandáló tömeg rohan a semmibe, akár egy tengerparton vagy máshol: fájdalmas és felszabadító.

Próbáltam elképzelni ezt a jelenetet, és a vokális megoldásokkal kézzelfoghatóan megjeleníteni ezt a víziót a dalban.”

Bekő Bozó rendező így látta a klip készítése során az alkotást: „Örülök, hogy megint különböző megoldásokkal kísérletezhettünk, megpróbáltuk a Pilinszky-versek sajátos világát átemelni a vizualitásba. Az eredeti szinopszisunk szerint a jelenetek lényege, hogy a belső, meditatív állapotot mutassa fel, amit a természet nyugodt képeivel próbálunk létre hívni. A látszólagos béke pillanataiban azonban megjelennek a tudattalan képei a múltból, s velük egy időben a régi félelmeink is felszínre törnek. De ebből megteremtődhet egy feloldozást és bizakodást is magában foglaló kép, mely azonban tele van azzal a félelemérzéssel, amely a vágyott szabadságérzetünkhöz is szükséges.”

patkai3-152327.jpg

Pátkai Rozina Tanuk Nélkül / A tengerpartra című klipjének jelenete (Fotó/Forrás: Pátkai Rozina YouTube)

A másik alkotó, Krokovay Ábel a rendezővel összecsengően, így érzékeltette a folyamatot: „Nagy ívet jár be a dal, így mi is inkább egy a kisfilmben gondolkoztunk már a kezdetektől. Szerettük volna a magány pillanatait rögzíteni különböző kontextusokban.

A klip képi világa sok helyen álomszerű, ami talán a szereplők elveszettségét is erősítheti, azonban a végén ez az elveszettség és magány feloldozásra kerül.

A klipben meglepetésvendég is közreműködik, mindenki beleegyezésével leleplezzük: Szirtes Ági színművész.

„Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy Szirtes Ági közreműködött a Tanuk nélkül / A tengerpartra-klipünkben.

A forgatáson jelenlétével beragyogta az erdőt és mindannyiunknak csodálatos élmény volt a vele való találkozás, beszélgetés és a közös munka

szól a vallomás Rozinától.

Szóval itt látható-hallható Pátkai Rozina új klipje, szeressék Önök is!

Pátkai Rozina: Minka

2022. április 2. 20:00

Trafó

Fejléckép: Szirtes Ági Pátkai Rozina új Pilinszky-klipjének egy jelenetében (forrás: Pátkai Rozina YouTube)

„Fekete országot álmodtam én” – Pátkai Rozina érzékeny reakciója az orosz-ukrán háborúra

Kapcsolódó

„Fekete országot álmodtam én” – Pátkai Rozina érzékeny reakciója az orosz-ukrán háborúra

Régi magyar propagandafilmekből készített klipet korábbi versmegzenésítésére Pátkai Rozina énekes-dalszerző-intermédiaművész – számolt be róla a Recorder.

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

Vers, zene és jelnyelv olvad egybe Pátkai Rozina legújabb videóklipjében, amelyhez Pilinszky János Halak a hálóban című költeményét vették alapul az alkotók. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.