Jazz/World

„Árnyéka vagyunk valamennyien” – két Pilinszky-vers Pátkai Rozina új lemezéről

2022.03.25. 15:40
Ajánlom
„Mint távoli nap, vakít az én szívem, árnyéka vagyunk valamennyien” – énekli a tömeg Pilinszky sorait Pátkai Rozinával, aki tavalyi albuma után új irányt vett: zajos gitárok, első hallásra indie-rock groove-ok között hömpölyög a két klasszikus vers, a Tanuk nélkül / A tengerpartra című dalban.

„Ezúttal úgy éreztem, produceri segítség nélkül szeretnék rátalálni a hangzásvilágra és szerencsém volt:

egy lépésből megszületett az alaphangulat, hangos dobolás, gitárok, ez manapság már otthoni környezetben könnyen modellezhető

– emlékezett a dal keletkezésére Pátkai Rozina. Dóczi Bence producer a lemez további dalaiban ugyan változatlanul kulcsszereplő lesz majd, ezt a szokatlan felütést azonban most Fenyvesi Márton gitáros, producer szedte ráncba. „Marci, a férjem rajong a nyers gitárzenékért, mostanában sok Sonic Youth-ot és korai punkzenéket is hallgat, a gitárriffek és a basszus az ő keze által keltek életre az én harmóniáimra, a dobgroove-sequencerre és a kész dalformára. Az énekekkel kapcsolatos ötletei nagyon megleptek."

A dal himnikus, mégis magányos bevezetője után egy tömeg kellős közepén találjuk magunkat, Pilinszky minden sora elemi erővel tör előre a hangos gitárok és dobok között úgy, ahogy a költő szövegeit korábban még nem hallhattuk.

patkairozina-152115.jpg

Jelenet Pátkai Rozina Tanuk nélkül / A tengerpartra című új klipjéből (Fotó/Forrás: Pátkai Rozina YouTube)

Fenyvesi Márton az utóbbi időben az egyik legfelkapottabb hazai kísérleti, jazz ès indie zenei producerré nőtte ki magát, legfrissebb munkái folyamatosan jelennek meg például a MÖRK zenekarral, a Rozinával közösen alapított Sinistra Mastering stúdió pedig egyre többet dolgozik külföldi kiadóknak és előadóknak is.

Ez a dal számomra egy igazi lázadás, kiabáló, skandáló tömeg rohan a semmibe, akár egy tengerparton vagy máshol: fájdalmas és felszabadító.

Próbáltam elképzelni ezt a jelenetet, és a vokális megoldásokkal kézzelfoghatóan megjeleníteni ezt a víziót a dalban.”

Bekő Bozó rendező így látta a klip készítése során az alkotást: „Örülök, hogy megint különböző megoldásokkal kísérletezhettünk, megpróbáltuk a Pilinszky-versek sajátos világát átemelni a vizualitásba. Az eredeti szinopszisunk szerint a jelenetek lényege, hogy a belső, meditatív állapotot mutassa fel, amit a természet nyugodt képeivel próbálunk létre hívni. A látszólagos béke pillanataiban azonban megjelennek a tudattalan képei a múltból, s velük egy időben a régi félelmeink is felszínre törnek. De ebből megteremtődhet egy feloldozást és bizakodást is magában foglaló kép, mely azonban tele van azzal a félelemérzéssel, amely a vágyott szabadságérzetünkhöz is szükséges.”

patkai3-152327.jpg

Pátkai Rozina Tanuk Nélkül / A tengerpartra című klipjének jelenete (Fotó/Forrás: Pátkai Rozina YouTube)

A másik alkotó, Krokovay Ábel a rendezővel összecsengően, így érzékeltette a folyamatot: „Nagy ívet jár be a dal, így mi is inkább egy a kisfilmben gondolkoztunk már a kezdetektől. Szerettük volna a magány pillanatait rögzíteni különböző kontextusokban.

A klip képi világa sok helyen álomszerű, ami talán a szereplők elveszettségét is erősítheti, azonban a végén ez az elveszettség és magány feloldozásra kerül.

A klipben meglepetésvendég is közreműködik, mindenki beleegyezésével leleplezzük: Szirtes Ági színművész.

„Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy Szirtes Ági közreműködött a Tanuk nélkül / A tengerpartra-klipünkben.

A forgatáson jelenlétével beragyogta az erdőt és mindannyiunknak csodálatos élmény volt a vele való találkozás, beszélgetés és a közös munka

szól a vallomás Rozinától.

Szóval itt látható-hallható Pátkai Rozina új klipje, szeressék Önök is!

Pátkai Rozina: Minka

2022. április 2. 20:00

Trafó

Fejléckép: Szirtes Ági Pátkai Rozina új Pilinszky-klipjének egy jelenetében (forrás: Pátkai Rozina YouTube)

„Fekete országot álmodtam én” – Pátkai Rozina érzékeny reakciója az orosz-ukrán háborúra

Kapcsolódó

„Fekete országot álmodtam én” – Pátkai Rozina érzékeny reakciója az orosz-ukrán háborúra

Régi magyar propagandafilmekből készített klipet korábbi versmegzenésítésére Pátkai Rozina énekes-dalszerző-intermédiaművész – számolt be róla a Recorder.

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

Vers, zene és jelnyelv olvad egybe Pátkai Rozina legújabb videóklipjében, amelyhez Pilinszky János Halak a hálóban című költeményét vették alapul az alkotók. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Rumbach utcai zsinagógában mutatja be új lemezét Kováts Kriszta

Víz-dalok címmel jelent meg a Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő legújabb lemeze, amelyhez Szirtes Edina Mókus szerzett zenét, a szövegeket pedig Fábri Péter jegyzi. 
Jazz/World ajánló

Szép dallamok egy kellemes este – Szűcs Kinga és Bárth János koncertje a XV. kerületben

Hangulatos szabadtéri koncertet hallgathat meg a közönség június 13-án, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében. Az eseményről az egyenesen Brüsszelből érkező Szűcs Kinga énekesnő mesélt.
Jazz/World magazin

A dal, amelyet a Műcsarnokban és falunapon is elő lehet adni – Kollár-Klemencz László a Szájbergyerekről

A Dalok nyomában elnevezésű sorozatunk új részében ezúttal Kollár-Klemencz Lászlóval beszélgettünk a Kistehén Tánczenekar leghíresebb, Szájbergyerek című számáról.
Jazz/World ajánló

Az ötven legkiválóbb jazz-zenész egy színpadon szombaton!

Hogy mi várható június 7-én és 8-án a Margitszigeti Színház nagyszínpadán és a víztorony lábánál, ezen a lenyűgöző helyszínen? Jazz és bor hétvége: a magyar jazz és a magyar bor legnagyobbjai a Margitszigeten!
Jazz/World hír

Két világzenei toplistán is szerepel a Besh o droM új lemeze

Az idén negyedszázados jubileumát ünneplő Besh o droM torta helyett lemezzel ünnepel, amit két irányadó nemzetközi felület is beválogatott világzenei toplistájára. A Fonó gondozásában március végén megjelent, Hova lesz a séta? című album a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts szakembereit is meggyőzte.