Jazz/World

„Árnyéka vagyunk valamennyien” – két Pilinszky-vers Pátkai Rozina új lemezéről

2022.03.25. 15:40
Ajánlom
„Mint távoli nap, vakít az én szívem, árnyéka vagyunk valamennyien” – énekli a tömeg Pilinszky sorait Pátkai Rozinával, aki tavalyi albuma után új irányt vett: zajos gitárok, első hallásra indie-rock groove-ok között hömpölyög a két klasszikus vers, a Tanuk nélkül / A tengerpartra című dalban.

„Ezúttal úgy éreztem, produceri segítség nélkül szeretnék rátalálni a hangzásvilágra és szerencsém volt:

egy lépésből megszületett az alaphangulat, hangos dobolás, gitárok, ez manapság már otthoni környezetben könnyen modellezhető

– emlékezett a dal keletkezésére Pátkai Rozina. Dóczi Bence producer a lemez további dalaiban ugyan változatlanul kulcsszereplő lesz majd, ezt a szokatlan felütést azonban most Fenyvesi Márton gitáros, producer szedte ráncba. „Marci, a férjem rajong a nyers gitárzenékért, mostanában sok Sonic Youth-ot és korai punkzenéket is hallgat, a gitárriffek és a basszus az ő keze által keltek életre az én harmóniáimra, a dobgroove-sequencerre és a kész dalformára. Az énekekkel kapcsolatos ötletei nagyon megleptek."

A dal himnikus, mégis magányos bevezetője után egy tömeg kellős közepén találjuk magunkat, Pilinszky minden sora elemi erővel tör előre a hangos gitárok és dobok között úgy, ahogy a költő szövegeit korábban még nem hallhattuk.

patkairozina-152115.jpg

Jelenet Pátkai Rozina Tanuk nélkül / A tengerpartra című új klipjéből (Fotó/Forrás: Pátkai Rozina YouTube)

Fenyvesi Márton az utóbbi időben az egyik legfelkapottabb hazai kísérleti, jazz ès indie zenei producerré nőtte ki magát, legfrissebb munkái folyamatosan jelennek meg például a MÖRK zenekarral, a Rozinával közösen alapított Sinistra Mastering stúdió pedig egyre többet dolgozik külföldi kiadóknak és előadóknak is.

Ez a dal számomra egy igazi lázadás, kiabáló, skandáló tömeg rohan a semmibe, akár egy tengerparton vagy máshol: fájdalmas és felszabadító.

Próbáltam elképzelni ezt a jelenetet, és a vokális megoldásokkal kézzelfoghatóan megjeleníteni ezt a víziót a dalban.”

Bekő Bozó rendező így látta a klip készítése során az alkotást: „Örülök, hogy megint különböző megoldásokkal kísérletezhettünk, megpróbáltuk a Pilinszky-versek sajátos világát átemelni a vizualitásba. Az eredeti szinopszisunk szerint a jelenetek lényege, hogy a belső, meditatív állapotot mutassa fel, amit a természet nyugodt képeivel próbálunk létre hívni. A látszólagos béke pillanataiban azonban megjelennek a tudattalan képei a múltból, s velük egy időben a régi félelmeink is felszínre törnek. De ebből megteremtődhet egy feloldozást és bizakodást is magában foglaló kép, mely azonban tele van azzal a félelemérzéssel, amely a vágyott szabadságérzetünkhöz is szükséges.”

patkai3-152327.jpg

Pátkai Rozina Tanuk Nélkül / A tengerpartra című klipjének jelenete (Fotó/Forrás: Pátkai Rozina YouTube)

A másik alkotó, Krokovay Ábel a rendezővel összecsengően, így érzékeltette a folyamatot: „Nagy ívet jár be a dal, így mi is inkább egy a kisfilmben gondolkoztunk már a kezdetektől. Szerettük volna a magány pillanatait rögzíteni különböző kontextusokban.

A klip képi világa sok helyen álomszerű, ami talán a szereplők elveszettségét is erősítheti, azonban a végén ez az elveszettség és magány feloldozásra kerül.

A klipben meglepetésvendég is közreműködik, mindenki beleegyezésével leleplezzük: Szirtes Ági színművész.

„Óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy Szirtes Ági közreműködött a Tanuk nélkül / A tengerpartra-klipünkben.

A forgatáson jelenlétével beragyogta az erdőt és mindannyiunknak csodálatos élmény volt a vele való találkozás, beszélgetés és a közös munka

szól a vallomás Rozinától.

Szóval itt látható-hallható Pátkai Rozina új klipje, szeressék Önök is!

Pátkai Rozina: Minka

2022. április 2. 20:00

Trafó

Fejléckép: Szirtes Ági Pátkai Rozina új Pilinszky-klipjének egy jelenetében (forrás: Pátkai Rozina YouTube)

„Fekete országot álmodtam én” – Pátkai Rozina érzékeny reakciója az orosz-ukrán háborúra

Kapcsolódó

„Fekete országot álmodtam én” – Pátkai Rozina érzékeny reakciója az orosz-ukrán háborúra

Régi magyar propagandafilmekből készített klipet korábbi versmegzenésítésére Pátkai Rozina énekes-dalszerző-intermédiaművész – számolt be róla a Recorder.

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

Vers, zene és jelnyelv olvad egybe Pátkai Rozina legújabb videóklipjében, amelyhez Pilinszky János Halak a hálóban című költeményét vették alapul az alkotók. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.