Jazz/World

Astoria nosztalgia

2011.03.11. 11:50
Ajánlom
Tradicionális jazzklubot indít a Steps a magyar jazz túlélésének egyik fő helyszínén, az Astoria Szálló Pódium termében.

A tíz éve működő Jazz Steps Band a hazai és külföldi koncertek mellett mindig nagy hangsúlyt helyezett a műfaj számára oly fontos klubfellépésekre. Az elmúlt öt évben jazztörténeti sorozataival népszerűsítette a jazz aranykorának is nevezett szvinget, és a régi kor neves zenészeit. Ezúttal az ismeretterjesztés háttérbe szorul és „csak" a szving marad. Az újra egyre divatosabb harmincas és negyvenes évek hangulatát fogják felidézni egy olyan helyszínen, ahol a legnehezebb évtizedekben is a legkitűnőbb magyar jazz zenekarokat lehetett esténként meghallgatni.

Az ötvenes években a magyar jazz túlélése leginkább a „vendéglátózás" keretei között volt lehetséges. Itt viszont elhangzottak amerikai darabok, persze főként magyar szöveggel, és olykor a variácókon is túlmenő improvizációval. Akkoriban a „vendéglátóipari zenész" vizsgához és működési engedélyhez kötött foglalkozás volt, művelőinek sokoldalúan helyt kellett állnia. Tánczenét, operettet, magyar nótát, közkedvelt műdalokat, opera egyvelegeket, ismert klasszikus műveket, sanzonokat, röviden mindent el tudott játszani. A presszó, a bár, a vendéglő, később egy-két varieté zenészeinek javarésze tudott jazzt is játszani. Az évtized és környékének élvonalbeli muzsikusai, előadóművész zongoristái közül legalább is részben vállalt ilyen feladatot Cziffra György, és a magyar jazztörténet elképzelhetetlen lenne Kertész Kornél, Szabó József, Martiny Lajos, Totth Menyus, Vécsey Ernő és Solymossy Lulu nélkül.

Az Astoria bárja is egyike volt a népszerű zenés helyeknek. 1945-től itt működött kb. két évig, az amerikai hadsereg Tiszti- és altiszti klubja, ahol az igazi attrakció, a Filu Swingers, Schenkelbach Fülöp szaxofonos-klarinétos jazz együttese volt. A legnagyobb figyelmet azonban valamennyi zenekar közül egy új - akkoriban szokatlan - zongora, gitár és nagybőgő összeállítású trió keltette. Mégpedig az Astoria Szálló pincebárjában, ahol Totth Menyus volt a zongorista és Kabók Lajos nagybőgőzött. Ezek közé az ünnepelt és hallatlanul népszerű muzsikusok közé kapott meghívást Szabó Gábor. Ők hárman, Szabó Gábor közreműködésével mindössze alig több, mint egy hónapig játszottak az Astoriában. A Totth-Szabó-Kabók triónak helyszint adó Astória bárhoz, egyéb nevezetes események is kapcsolódnak.

Igazi jazz óvóhely 1958-tól volt az Astoria Szálló bárja, talán a Dália megnyitásáig a legjelentősebb, amikor Kertész Kornél kiváló kvartettje működött itt. Mindennapos vendégek voltak itt a magyar jazzélet későbbi kiemelkedő alakjai: Gonda János, Pernye András, Szakcsi Lakatos Béla, Kőrössy János, Fogarasi János, Garay Attila.

A Jazz Steps az Astoria Szálló Pódium termében indítja el szving klubját, havi rendszerességgel, minden hónapban a harmadik szombaton, este hét órai kezdettel.

Március 19, 19:00;
Április 16; 19.00:

Astoria Szálló

Jazz Steps Band Klub

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – ezzel a gondolattal hívja a Pesti Vigadó a kisgyermekes családokat három év alatti gyerekekkel a Ringató-foglalkozásokra, ahol cél a zenei élmény.
Jazz/World ajánló

A brazil zene esszenciája

A legendás Grammy-díjas brazil énekes, gitáros és dalszövegíró, Gilberto Gil október 22-én a Liszt Ünnep keretében, a MOM Kulturális Központban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Minden, amit Cory Henryről tudnod kell

Egy zseniális alkotó, aki egyszerre lenyűgöző zongorista, énekes, producer és dalszerző. Hatéves kora óta áll színpadon, számtalan műfajban bizonyított a gospeltől az r&b-n át a jazzig, és olyan világsztárokkal dolgozott, mint Bruce Springsteen, a The Roots, a Boyz II Men, Kenny Garrett, Kanye West vagy az Imagine Dragons, a Snarky Puppy tagjaként pedig több Grammy-díjat nyert. Ő Cory Henry, akinek Müpa-beli lemezbemutató koncertje az ősz egyik legjobban várt zenei eseménye. El is meséljük, miért!
Jazz/World ajánló

A Birdman zeneszerzője Budapesten

Az ötszörös Grammy-díjas jazzdobos és zeneszerző, Antonio Sanchez október 29-én a MOMkult színpadán lép fel zenekarával. A világhírű művész jegyzi többek között az Oscar-díjas Birdman zenéjét is.
Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.