Jazz/World

Athe Sam! Itt vagyunk!

2007.05.23. 00:00
Ajánlom
Roma Összművészeti Fesztivál veszi kezdetét június 4-én a Gödör Klubban, ahol a programok minden este három-négy helyen zajlanak. A június 10-ig tartó fesztiválon a látogatók betekintést nyerhetnek a roma kultúra különböző művészeti ágaiba, de sor kerül kerekasztal beszélgetésekre, vitákra, eszmecserékre, valamint irodalmi műsorokra is.

A rendezvény célja, hogy a roma kultúra minél több arca látható, átélhető legyen, együtt legyen roma és nem roma, a különböző cigány törzsek között kialakuljon a kulturális dialógus és ők is megismerjék egymás kultúráját. A fesztiválon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a romák hagyományaiba, képzőművészetébe, filmművészetébe, színházába, irodalmába és persze változatos zenéjük megszámlálhatatlan ága-bogába – a klasszikustól, ethno-n, a jazzen, a világzenén át, egészen a rap zenéig. A programban a koncertek, tánctanítás, filmvetítések mellett minden nap fontos szerepet kap a szakértők meghívása mellett lezajló beszélgetések, eszmecserék.

A víz alatti teret R. Lakatos Klára, Szolnoki Csanya Zsolt, Marschalek Beatrix, Vári Zsolt, Balogh Tibor, Kökény Róbert, Ferkovics József és Bari Janó festményei töltik meg. A Beton Galériában szociofotó kiállításban gyönyörködhetnek a fesztivál látogatói, esténként rövidfilmek és dokumentumfilmek engednek betekintést a cigányság életébe. Táncelőadások, színházi műsorok is lesznek a fesztivál programjában, hosszú idő után újra a nagyközönség előtt a "Cigánytábor a zűrbe száll" - Farkas Zsolt és társulatának előadásában.

Az esti programokban a legnagyobb nevekkel találkozunk, a zenei színtér egészen széles palettájáról. Autentikus cigányzenét játszik a Szilvási Gipsy Folk Band, a Romano Drom, a Ternipe, az Etnorom és a Karaván Família. A jazz műfaj kiválóságai közül a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla és Szalóki Ági lép fel. A széles körben ismert Váradi Roma Cafe, a reppelő Fekete Angyalok mellett további 15 együttes hallható. A fesztivál zárásaként a roma zene királynője, Bangó Margit is színre lép. Az éjszakában a Rádió C lemezlovasai szolgáltatják a talpalávalót, miközben cigány ételeket és italokat is megkóstolhat a fesztiválra látogató.

Ez a különlegesen színes, egyhetes fesztivál a Gödör Klub és két, eddig külön utakon járó roma zenész Kovács Antal, a Romano Drom együttes vezetője és Szilvási István, a Gipsy Folk Band vezetőjének összefogásával jött létre. Minden barátot és érdeklődőt szeretettel várnak. A fesztiválra a belépés ingyenes. További információk és a fesztivál részletes programja www.godorklub.hu valamint a www.vilagveleje.hu címen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.