Jazz/World

Átlényegülés-variációk, tehetségre: 80 éves Barbra Streisand

2022.04.24. 09:55
Ajánlom
Egyszerre írta be magát a memóriánkba és a szívünkbe a színpadon, a filmvásznon és a zenében egyaránt. Féktelen komika, sebző drámai hősnő és lelkünkből szárnyaló énekesnő. Sokoldalú tehetsége átlényegíti, a különösből szépet, a furcsából éterit varázsol. 80 éves Barbra Streisand.

Mi jut először eszükbe róla? A Funny Girl, a Mi van, Doki?, a Yentl? A Hullámok hercege vagy a Woman In Love? Vagy csak különleges arca, végtelenbe nyúló, elegáns lába? Hogy a 20. – és most már a 21. – század egyik legsikeresebb művésze?

GettyImages-3063539-161955.jpg

Barbra Streisand 1965-ben (Fotó/Forrás: Harry Benson / Getty Images Hungary)

Barbra Streisandról nehéz szuperlatívuszok és közhelyek nélkül szólni, pláne egy ilyen különleges napon.

Énekesnő, zeneszerző, színész és rendező, producer és elkötelezett mindenjogvédő filantróp. Töredéke is elég lenne egy életre, de neki sok talentum adatott – sokkal él.

Hamar kiemelkedett a New York-i klubok világából, s már 1963-ban – képzeljék, még csak 21 volt! –, két Grammy-díjat is nyert, a Funny Girl-ben nyújtott alakításáért színésznőként már 1969-ben elnyerte az első Oscarját, 1970-ben pedig Tony-díjat kapott, az évtized művészeként, és ez még csak a kezdet volt. Az első nő volt, aki a legjobb eredeti filmdalért zeneszerzőként is Oscart érdemelt, megosztva Paul Williams szövegíróval a Csillag születik Evergreen című szerelmi témájáért, 1977-ben. Eddigi utolsó koncertkörútját majd' 40 évvel később, 2016-ban rajonghatta a közönség.

GettyImages-466223909-161955.jpg

Barbra Streisand öltözője (Fotó/Forrás: Harry Benson / Getty Images Hungary)

Nem változtatta meg sem a nevét, sem az orrát, úgy hódította meg Hollywoodot; de nem csak különleges volt a kamera előtt, hamarosan átállt a másik oldalra rendező-vezénylőként, művészet-gondolóként: írt, zenét szerzett, producerként nyújtott támogatást.

Máig tartó diadalútja harmincnégy Top10 helyezést, két Oscar-díjat és tizenegy Golden Globe, öt Emmy, tíz Grammy elismerést – köztük a Legenda és az Életmű-díjat – hozott számára. Művészetéért kitüntette Clinton elnök, Obamától Szabadság-érmet kapott, és ne felejtsük a két francia becsületrendet sem. A mindent méricskélés jegyében az sem árt megosztanunk Önökkel, hogy zenei sikereiben, az eladási listák csúcs-helyezéseiben csak a Rolling Stones körözi le… Eleven tehetségét és a közönség szeretetét jól illusztrálja milleniumi koncertje, melyet 1999. december 31-én adott Las Vegasban: a jegyek szinte egy óra alatt elkeltek, még 1999 tavaszán.

A siker féloldalas, ha nem társul hozzá boldogság és jóérzés,

gondolja a köznapok embere. Barbra Streisand ebben is visszaigazolja reményeinket: alapítványán keresztül évtizedek óta súlyos dollármilliókkal támogat civil szervezeteket, olyan célokat – vagy inkább eszméket –, mint a környezetvédelem, az emberi jogok szinte valamennyi színtere, a meleg-jogoktól a politikai választójogig, a faji egyenlőségtől a nők jogaiig. Legújabban egy a nők szív- és érrendszeri problémáira koncentráló központot hozott létre és csatlakozott a Women's Heart Alliance munkájához is.

GettyImages-1165985879-161956.jpg

Barbra Streisand 2019-ben (Fotó/Forrás: Kevin Kane / Getty Images Hungary)

Ha ma valaki ellátogat Barbra Streisand hivatalos weboldalára, azt

nem a múlt cukorízű varázsa önti nyakon, egy megismételheteten pályafutás elégedett memoárja. Dehogy. Barbra Streisandnál egy lemezajánlattal találkozhatunk: a Release Me 2 eddig sosem hallott felvételekkel invitál,

mint tette, egy évtizeddel ezelőtt, 2012-ben is. Mert az idő érzékeny dolog. A fiatalság kitágítja, az érettség pedig megbecsüli, elnyújtaná. Barbra Streisand most élete félresöpört felvételeit szeretgeti, mint felvezetőjében maga is megemlíti, rácsodálkozva a fiatalság végtelen energiájára, hogy miként is tudott a tévéshow-k és Broadway-musicalek, a filmezés és gyermeknevelés, a társadalmi ügyek és a régiségek utáni hajsza közepette évente két lemezt készíteni, két évtizeden át... Mi sem értjük. Csak szeretjük, és még-még-még! És még soká!

Fejléckép: Barbra Streisand (forrás: Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.