Jazz/World

Átlényegülés-variációk, tehetségre: 80 éves Barbra Streisand

2022.04.24. 09:55
Ajánlom
Egyszerre írta be magát a memóriánkba és a szívünkbe a színpadon, a filmvásznon és a zenében egyaránt. Féktelen komika, sebző drámai hősnő és lelkünkből szárnyaló énekesnő. Sokoldalú tehetsége átlényegíti, a különösből szépet, a furcsából éterit varázsol. 80 éves Barbra Streisand.

Mi jut először eszükbe róla? A Funny Girl, a Mi van, Doki?, a Yentl? A Hullámok hercege vagy a Woman In Love? Vagy csak különleges arca, végtelenbe nyúló, elegáns lába? Hogy a 20. – és most már a 21. – század egyik legsikeresebb művésze?

GettyImages-3063539-161955.jpg

Barbra Streisand 1965-ben (Fotó/Forrás: Harry Benson / Getty Images Hungary)

Barbra Streisandról nehéz szuperlatívuszok és közhelyek nélkül szólni, pláne egy ilyen különleges napon.

Énekesnő, zeneszerző, színész és rendező, producer és elkötelezett mindenjogvédő filantróp. Töredéke is elég lenne egy életre, de neki sok talentum adatott – sokkal él.

Hamar kiemelkedett a New York-i klubok világából, s már 1963-ban – képzeljék, még csak 21 volt! –, két Grammy-díjat is nyert, a Funny Girl-ben nyújtott alakításáért színésznőként már 1969-ben elnyerte az első Oscarját, 1970-ben pedig Tony-díjat kapott, az évtized művészeként, és ez még csak a kezdet volt. Az első nő volt, aki a legjobb eredeti filmdalért zeneszerzőként is Oscart érdemelt, megosztva Paul Williams szövegíróval a Csillag születik Evergreen című szerelmi témájáért, 1977-ben. Eddigi utolsó koncertkörútját majd' 40 évvel később, 2016-ban rajonghatta a közönség.

GettyImages-466223909-161955.jpg

Barbra Streisand öltözője (Fotó/Forrás: Harry Benson / Getty Images Hungary)

Nem változtatta meg sem a nevét, sem az orrát, úgy hódította meg Hollywoodot; de nem csak különleges volt a kamera előtt, hamarosan átállt a másik oldalra rendező-vezénylőként, művészet-gondolóként: írt, zenét szerzett, producerként nyújtott támogatást.

Máig tartó diadalútja harmincnégy Top10 helyezést, két Oscar-díjat és tizenegy Golden Globe, öt Emmy, tíz Grammy elismerést – köztük a Legenda és az Életmű-díjat – hozott számára. Művészetéért kitüntette Clinton elnök, Obamától Szabadság-érmet kapott, és ne felejtsük a két francia becsületrendet sem. A mindent méricskélés jegyében az sem árt megosztanunk Önökkel, hogy zenei sikereiben, az eladási listák csúcs-helyezéseiben csak a Rolling Stones körözi le… Eleven tehetségét és a közönség szeretetét jól illusztrálja milleniumi koncertje, melyet 1999. december 31-én adott Las Vegasban: a jegyek szinte egy óra alatt elkeltek, még 1999 tavaszán.

A siker féloldalas, ha nem társul hozzá boldogság és jóérzés,

gondolja a köznapok embere. Barbra Streisand ebben is visszaigazolja reményeinket: alapítványán keresztül évtizedek óta súlyos dollármilliókkal támogat civil szervezeteket, olyan célokat – vagy inkább eszméket –, mint a környezetvédelem, az emberi jogok szinte valamennyi színtere, a meleg-jogoktól a politikai választójogig, a faji egyenlőségtől a nők jogaiig. Legújabban egy a nők szív- és érrendszeri problémáira koncentráló központot hozott létre és csatlakozott a Women's Heart Alliance munkájához is.

GettyImages-1165985879-161956.jpg

Barbra Streisand 2019-ben (Fotó/Forrás: Kevin Kane / Getty Images Hungary)

Ha ma valaki ellátogat Barbra Streisand hivatalos weboldalára, azt

nem a múlt cukorízű varázsa önti nyakon, egy megismételheteten pályafutás elégedett memoárja. Dehogy. Barbra Streisandnál egy lemezajánlattal találkozhatunk: a Release Me 2 eddig sosem hallott felvételekkel invitál,

mint tette, egy évtizeddel ezelőtt, 2012-ben is. Mert az idő érzékeny dolog. A fiatalság kitágítja, az érettség pedig megbecsüli, elnyújtaná. Barbra Streisand most élete félresöpört felvételeit szeretgeti, mint felvezetőjében maga is megemlíti, rácsodálkozva a fiatalság végtelen energiájára, hogy miként is tudott a tévéshow-k és Broadway-musicalek, a filmezés és gyermeknevelés, a társadalmi ügyek és a régiségek utáni hajsza közepette évente két lemezt készíteni, két évtizeden át... Mi sem értjük. Csak szeretjük, és még-még-még! És még soká!

Fejléckép: Barbra Streisand (forrás: Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.