Jazz/World

Autentikus cigány zene a londoni Cargóban

2006.02.21. 00:00
Ajánlom
Fókuszban a Kalyi Jag A sikeres kezdés után folytatódik a "Hungary in Focus" a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az 1999-ben indult nagysikerű sorozat mindig egy adott tematikán keresztül teszi láthatóvá a magyar kultúrát a szigetországban. Ebben az évben először a magyar cigány költészet, folklór, képzőművészet és a zenei megjelenési formák sokszínűsége kerül a fókuszba. Európa egyik legsikeresebb roma zenekara a Kalyi Jag február 25-én lép színpadra a Cargo klubban.

A január 22-én indult Hungarian Roma Focus célja, hogy bemutassa a cigány kultúra néhány izgalmas színét a brit közötnségnek. A nyitó kiállításon - mely február végéig várja a látogatókat -, hét művész szemszögéből ismerhetjük meg a roma életérzést. A magyar cigány kultúra kiváló alakjai már az intézet indulása óta rendszeresen jelen vannak a vendégek között. Szakcsi Lakatos Béla nagysikerű, a St. James’s Picadilly-templomban rendezett koncertje után a világhírű brit zongoraművész Neil Crossland kapcsolta össze előadásában Liszt muzsikáját a cigány kultúrával.

A Kalyi Jag (Fekete Tűz) együttes, mely 1978-ban Szabolcs-Szatmár megyei fiatal roma jogászokból, népművelőkből és munkászenészekből alakult, nem először lép színpadra a szigetországi közönség előtt. Az autentikus cigány muzsikát játszó zenekar először 1988-ban lepte meg az briteket különleges zenéjével. Bár a Fekete Tűz a szigetországi fellépés előtt végigsöpört egész Európán, előadásuk valódi kuriózumnak számított. Az együttes abban az évben tizenhat koncertet adott két hét alatt Anglia legnagyobb koncerttermeiben, világsztárok közreműködésével. Azóta bejárták az egész világot, eljutottak Ázsiába, az Amerikai kontinensre, és talán nem is létezik olyan európai ország, ahol ne élvezhették volna a közönség tapsviharát. A Londoni Magyar Kulturális Központ által szervezett nagysikerű 2004-es Magyar Magic alatt az együttes újra Angliába látogatott, ahol ismét teltházas koncertet adott.

A zenekar 1987-ben jelentette meg első nagylemezét, mely forradalmasította az autentikus cigány népzenét. Az album megjelenése után az együttes híre futótűzként terjedt el Európában. Turnéztak Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Finnországban. Egy évvel később önálló film készült a zenekarról Kalyi Jag címmel, mely körbejárta a világot, eljutott Japánba valamint Dél-Koreába is. A film nagy sikerére való tekintettel, néhány évvel később az együttes meghívást kapott az Ázsiai kontinensre is. Fellépést fellépés követett, a Kalyi Jag nem sok időt töltött Magyarországon, mert folyamatosan turnézott. 1994-ben az Európa Ifjúsági Parlament a One World Group és a Music Television Európa-díjjal tüntette ki a zenekart. Műsorukat rögzítette a Music Television, az Euro Televisio, valamint a Távol Keleten és az Egyesült Államokban is sugározták. Néhány évvel később Indiába, az "Őshazába" is eljutottak, ahol tíz teltházas koncertet adtak.

A Kalyi Jag már indulásakor kialakította sajátos zenei stílusát, amely félreérthetetlenül megkülönbözteti őket a többi cigány zenekartól. Összegyűjtötték előbb szűkebb pátriájuk, Szabolcs-Szatmár megye cigány dallamait, majd ezt a kollekciót kiegészítették más tájak roma hagyományaival. Turnéjaik során máig minden lehetőséget megragadnak az anyaggyűjtésre, illetve törekednek arra, hogy külföldi cigány együttesek bemutatóin keresztül megismerjék a távoli vidékek romaságának tradícióit is. Muzsikájuk fontos eleme a szájbőgő és a hagyományos “ütőhangszer pótló" eszközök, mint például a kanál és a vizeskanna, szövegeik között pedig olykor régi varázslóelemek is felbukkannak.

A Londoni Kulturális Központ az egész roma focus alatt együttműködik a Londoni Jazz fesztivállal, a Cargo és a Spitz nagy hírű zenei klubokkal, a St James’s Picadilly-templommal, mely a belváros egyik legnevesebb koncertterme, valamint a Pulse fesztivállal és a Warwick egyetemmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.