Jazz/World

Autentikus cigány zene a londoni Cargóban

2006.02.21. 00:00
Ajánlom
Fókuszban a Kalyi Jag A sikeres kezdés után folytatódik a "Hungary in Focus" a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az 1999-ben indult nagysikerű sorozat mindig egy adott tematikán keresztül teszi láthatóvá a magyar kultúrát a szigetországban. Ebben az évben először a magyar cigány költészet, folklór, képzőművészet és a zenei megjelenési formák sokszínűsége kerül a fókuszba. Európa egyik legsikeresebb roma zenekara a Kalyi Jag február 25-én lép színpadra a Cargo klubban.

A január 22-én indult Hungarian Roma Focus célja, hogy bemutassa a cigány kultúra néhány izgalmas színét a brit közötnségnek. A nyitó kiállításon - mely február végéig várja a látogatókat -, hét művész szemszögéből ismerhetjük meg a roma életérzést. A magyar cigány kultúra kiváló alakjai már az intézet indulása óta rendszeresen jelen vannak a vendégek között. Szakcsi Lakatos Béla nagysikerű, a St. James’s Picadilly-templomban rendezett koncertje után a világhírű brit zongoraművész Neil Crossland kapcsolta össze előadásában Liszt muzsikáját a cigány kultúrával.

A Kalyi Jag (Fekete Tűz) együttes, mely 1978-ban Szabolcs-Szatmár megyei fiatal roma jogászokból, népművelőkből és munkászenészekből alakult, nem először lép színpadra a szigetországi közönség előtt. Az autentikus cigány muzsikát játszó zenekar először 1988-ban lepte meg az briteket különleges zenéjével. Bár a Fekete Tűz a szigetországi fellépés előtt végigsöpört egész Európán, előadásuk valódi kuriózumnak számított. Az együttes abban az évben tizenhat koncertet adott két hét alatt Anglia legnagyobb koncerttermeiben, világsztárok közreműködésével. Azóta bejárták az egész világot, eljutottak Ázsiába, az Amerikai kontinensre, és talán nem is létezik olyan európai ország, ahol ne élvezhették volna a közönség tapsviharát. A Londoni Magyar Kulturális Központ által szervezett nagysikerű 2004-es Magyar Magic alatt az együttes újra Angliába látogatott, ahol ismét teltházas koncertet adott.

A zenekar 1987-ben jelentette meg első nagylemezét, mely forradalmasította az autentikus cigány népzenét. Az album megjelenése után az együttes híre futótűzként terjedt el Európában. Turnéztak Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Finnországban. Egy évvel később önálló film készült a zenekarról Kalyi Jag címmel, mely körbejárta a világot, eljutott Japánba valamint Dél-Koreába is. A film nagy sikerére való tekintettel, néhány évvel később az együttes meghívást kapott az Ázsiai kontinensre is. Fellépést fellépés követett, a Kalyi Jag nem sok időt töltött Magyarországon, mert folyamatosan turnézott. 1994-ben az Európa Ifjúsági Parlament a One World Group és a Music Television Európa-díjjal tüntette ki a zenekart. Műsorukat rögzítette a Music Television, az Euro Televisio, valamint a Távol Keleten és az Egyesült Államokban is sugározták. Néhány évvel később Indiába, az "Őshazába" is eljutottak, ahol tíz teltházas koncertet adtak.

A Kalyi Jag már indulásakor kialakította sajátos zenei stílusát, amely félreérthetetlenül megkülönbözteti őket a többi cigány zenekartól. Összegyűjtötték előbb szűkebb pátriájuk, Szabolcs-Szatmár megye cigány dallamait, majd ezt a kollekciót kiegészítették más tájak roma hagyományaival. Turnéjaik során máig minden lehetőséget megragadnak az anyaggyűjtésre, illetve törekednek arra, hogy külföldi cigány együttesek bemutatóin keresztül megismerjék a távoli vidékek romaságának tradícióit is. Muzsikájuk fontos eleme a szájbőgő és a hagyományos “ütőhangszer pótló" eszközök, mint például a kanál és a vizeskanna, szövegeik között pedig olykor régi varázslóelemek is felbukkannak.

A Londoni Kulturális Központ az egész roma focus alatt együttműködik a Londoni Jazz fesztivállal, a Cargo és a Spitz nagy hírű zenei klubokkal, a St James’s Picadilly-templommal, mely a belváros egyik legnevesebb koncertterme, valamint a Pulse fesztivállal és a Warwick egyetemmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.