Jazz/World

Ávédék rendhagyó kőlevese

2010.01.27. 16:15
Ajánlom
Ávéd János szaxofonos együttese, a szükségből erényt kovácsolva, rendhagyó módon trió formációban lép fel a pesti Broadway környékén lévő Kőleves étterem Jazz Kedd elnevezésű sorozatában az első februári alkalommal.

A szaxofonos Ávéd János és a gitáros Fenyvesi Márton zenekara 2008-ben alakult, de tagjai korábban is több felállásban játszottak együtt. A tagok egytől egyig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén folytatták, illetve jelenleg is folytatják tanulmányaikat. A ritmusszekciót Soós Márton bőgős és Benkó Ákos dobos alkotja. Tapasztalatot, sőt már nevet szereztek maguknak többek között olyan együttesekben, mint a Modern Art Orchestra, Szőke Nikoletta Ensemble, Balázs Elemér Sextet, Szabó Dániel Trió, Szandai Mátyás Quintet. Ávéd korábban, amikor még a Transform Quintet tagja volt, Joey Calderazzoval is szerepelt.


Rendhagyó Ávédék februári Kőleves fellépése, mert ezúttal nagybőgő nélkül játszik a kvartett (mínusz egy). Természetesen a hangszereléseket át kellett igazítani, új megközelítésben fogják megszólaltatni repertoárjukat. Az ilyen felállású kvartettnek az a redukciója, amelyben az akkordhangszer marad ki (szaxofon, bőgő, dob) ma már klasszikusnak számít, ebben a hangzásban Branford Marsalistól egészen a régebbi klasszikusokig sok mindenki tudott maradandót alkotni. Ehhez képest ritkaságszámba megy, hogy gitáros vállalja magára azt a  szerepet (is), amelyet egyébként a bőgő vinne. A trió, újszerű hangzásokat keresve megpróbálja saját darabjait, feldolgozásait és a klasszikus számokat a három hangszer egységébe leképezni. Persze nagy kockázatot nem vállalt a zenekarvezető, mert Fenyvesi Márton gitáros már több formációban, a kisegyüttestől az énekes kísérőzenekaron át a big band-ig bizonyította, hogy egyszerre több szerepet is tud alakítani. Tehát az Ávéd János trióban a zenekarvezető szaxofonon játszik, Fenyvesi Márton gitározik, Benkó Ákos dobol. 

2010. Február 2, 21:00 Kőleves Jazzkedd
Ávéd János Trió

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.