Jazz/World

Ávédék rendhagyó kőlevese

2010.01.27. 16:15
Ajánlom
Ávéd János szaxofonos együttese, a szükségből erényt kovácsolva, rendhagyó módon trió formációban lép fel a pesti Broadway környékén lévő Kőleves étterem Jazz Kedd elnevezésű sorozatában az első februári alkalommal.

A szaxofonos Ávéd János és a gitáros Fenyvesi Márton zenekara 2008-ben alakult, de tagjai korábban is több felállásban játszottak együtt. A tagok egytől egyig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén folytatták, illetve jelenleg is folytatják tanulmányaikat. A ritmusszekciót Soós Márton bőgős és Benkó Ákos dobos alkotja. Tapasztalatot, sőt már nevet szereztek maguknak többek között olyan együttesekben, mint a Modern Art Orchestra, Szőke Nikoletta Ensemble, Balázs Elemér Sextet, Szabó Dániel Trió, Szandai Mátyás Quintet. Ávéd korábban, amikor még a Transform Quintet tagja volt, Joey Calderazzoval is szerepelt.


Rendhagyó Ávédék februári Kőleves fellépése, mert ezúttal nagybőgő nélkül játszik a kvartett (mínusz egy). Természetesen a hangszereléseket át kellett igazítani, új megközelítésben fogják megszólaltatni repertoárjukat. Az ilyen felállású kvartettnek az a redukciója, amelyben az akkordhangszer marad ki (szaxofon, bőgő, dob) ma már klasszikusnak számít, ebben a hangzásban Branford Marsalistól egészen a régebbi klasszikusokig sok mindenki tudott maradandót alkotni. Ehhez képest ritkaságszámba megy, hogy gitáros vállalja magára azt a  szerepet (is), amelyet egyébként a bőgő vinne. A trió, újszerű hangzásokat keresve megpróbálja saját darabjait, feldolgozásait és a klasszikus számokat a három hangszer egységébe leképezni. Persze nagy kockázatot nem vállalt a zenekarvezető, mert Fenyvesi Márton gitáros már több formációban, a kisegyüttestől az énekes kísérőzenekaron át a big band-ig bizonyította, hogy egyszerre több szerepet is tud alakítani. Tehát az Ávéd János trióban a zenekarvezető szaxofonon játszik, Fenyvesi Márton gitározik, Benkó Ákos dobol. 

2010. Február 2, 21:00 Kőleves Jazzkedd
Ávéd János Trió

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.
Jazz/World videó

Klumpát sikál és villanyt kapcsolgat Jacob Collier új karanténdalában

Végre megérkezett az a karanténvideó, amire a legjobban vártam.