Jazz/World

Ávédék rendhagyó kőlevese

2010.01.27. 16:15
Ajánlom
Ávéd János szaxofonos együttese, a szükségből erényt kovácsolva, rendhagyó módon trió formációban lép fel a pesti Broadway környékén lévő Kőleves étterem Jazz Kedd elnevezésű sorozatában az első februári alkalommal.

A szaxofonos Ávéd János és a gitáros Fenyvesi Márton zenekara 2008-ben alakult, de tagjai korábban is több felállásban játszottak együtt. A tagok egytől egyig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén folytatták, illetve jelenleg is folytatják tanulmányaikat. A ritmusszekciót Soós Márton bőgős és Benkó Ákos dobos alkotja. Tapasztalatot, sőt már nevet szereztek maguknak többek között olyan együttesekben, mint a Modern Art Orchestra, Szőke Nikoletta Ensemble, Balázs Elemér Sextet, Szabó Dániel Trió, Szandai Mátyás Quintet. Ávéd korábban, amikor még a Transform Quintet tagja volt, Joey Calderazzoval is szerepelt.


Rendhagyó Ávédék februári Kőleves fellépése, mert ezúttal nagybőgő nélkül játszik a kvartett (mínusz egy). Természetesen a hangszereléseket át kellett igazítani, új megközelítésben fogják megszólaltatni repertoárjukat. Az ilyen felállású kvartettnek az a redukciója, amelyben az akkordhangszer marad ki (szaxofon, bőgő, dob) ma már klasszikusnak számít, ebben a hangzásban Branford Marsalistól egészen a régebbi klasszikusokig sok mindenki tudott maradandót alkotni. Ehhez képest ritkaságszámba megy, hogy gitáros vállalja magára azt a  szerepet (is), amelyet egyébként a bőgő vinne. A trió, újszerű hangzásokat keresve megpróbálja saját darabjait, feldolgozásait és a klasszikus számokat a három hangszer egységébe leképezni. Persze nagy kockázatot nem vállalt a zenekarvezető, mert Fenyvesi Márton gitáros már több formációban, a kisegyüttestől az énekes kísérőzenekaron át a big band-ig bizonyította, hogy egyszerre több szerepet is tud alakítani. Tehát az Ávéd János trióban a zenekarvezető szaxofonon játszik, Fenyvesi Márton gitározik, Benkó Ákos dobol. 

2010. Február 2, 21:00 Kőleves Jazzkedd
Ávéd János Trió

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.