Jazz/World

Az Arénában ünnepel az ötvenéves BDB

2007.01.24. 00:00
Ajánlom
Jubileumi koncertre készülődik az 1957 februárjában alakult, immár félszáz éves Benkó Dixieland Band. A helyszín a budapesti Aréna, amely a világ valamennyi ilyen típusú rendezvényét nézve várhatóan az év legnagyobb dixie koncertjének ad otthont.

A többek között Kossuth- és Liszt-díjas Dr. Benkó Sándor tapasztalt rókaként, és ha úgy tetszik, örökös médiasztárként úgy gondolta, hogy az ötvenedik esztendő megünneplését sok szállal is megerősíti, s ebben kezére játszott a történelem. Történetesen a Magyar Televízió is ötven esztendős lesz az idén (1957. május 1-jén szólalt meg először a kis dobozkából Takács Marika hangja), így a Benkó Dixieland Band és a Magyar Televízió együtt ünnepli 2007. május 5-én, szombaton este az ötvenedik születésnapot. De ez csak az egyik szál...

A január 23-án, a média számára tető alá hozott sajtóeseményen Dr. Benkó Sándor elmondta, hogy mostantól ez a május 5-e egyben a Magyar Műszaki Értelmiség Napja is lesz. (Ezt egyébként a művész úr járta ki, civilben ő maga is oktató, s büszke is rá, hogy mintegy hatezer egykori diákja dolgozik a villamosiparban; a megbecsültségüket azonban sajnálatosan kevésnek látja ő is...) Azaz a koncerttel egyből szimpatizál majd a mintegy kétszázezer magyar műszaki értelmiségi. Szóval, ha az együttes hívei és a Magyar Televízió egykori és mai tagjai, szimpatizánsai nem lennének elegen, akkor még mindig számíthatnak a több százezres, fent jelzett táborra... De félre a csipkelődést, a lényeg, hogy ez a jubileumi koncert ugyancsak jól elő van készítve, magyarul: meg van szervezve. Persze erre szükség is van, hiszen az Arénába 10 500 néző fér, s Benkóék azt remélik, azt szeretnék, ha telt ház lenne.

"Szándékosan nem hívtunk külföldi vendégművészt - mondta Dr. Benkó Sándor -, az együttes állandó tagjai és a velünk rendszeresen fellépő fiatalok miatt is bejön a közönség. Meglátják!" És valószínűleg igaza van. A dixieland generációk sorának nyújtott és nyújt kellemes szórakozást, a műfajban az együttes itthon abszolút első (nemcsak azért, mert a legöregebb), és külföldön is a legjobbak közé tartozik. Az ünnepi koncerten a hét állandó tag mellett többek közt fellép még Berki Tamás, a Bolyki Brothers, Szalóky Béla (akivel tizennégy éves kora óta együtt zenélnek), Micheller Myrtill (róla mindjárt írunk még pár szót) és Szabadi Vilmos. Utóbbi egy argentin tangót játszik majd - természetesen hegedűn.

Micheller Myrtill a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán végzett, s már nem tekinthető pályakezdő énekesnek. A sajtónak elárulta, hogy szülei igencsak megörültek, amikor elkezdett kedvenc együttesükkel, Benkóékkal muzsikálni. Persze más zenét is művel, de a dixie is közel áll hozzá. "Anno az egyetemen ezt a műfajt kicsit átugrottuk, és nagy öröm nekem, hogy most ezzel is bővíthetem a tudásomat. És persze megható, hogy ilyen rutinos, jó zenészek értékelik, amit csinálok" - mondta Myrtill azok után, hogy Benkó Sándor úgy konferálta föl őt, mint a legjobb hazai jazzénekest.

Ami még a koncerthez tartozik: természetesen az ötven év anyagából választanak, kezdve az Everybody Loves Somebody című számtól, amelyet Benkó szerint kb. tízezerszer játszott a Magyar Rádió, egészen a legújabb számokig. A mai napig is rendre sokat gyakorló, próbáló együttesnek egyébként mintegy 25 órányi (!) anyaga van, azaz 12-14 koncertet tudnak úgy végigjátszani, hogy egy számot sem ismételnek. A május 5-ei koncert cirka kétórás lesz, amely a Magyar Televízióban élőben látható 20:05 órától. A közvetítéssel kapcsolatban érdekes dolgot mondott Benkó Sándor, tudniillik, hogy be szeretnék bizonyítani, a nézők nem fogják elkapcsolni a műsort (valami oknál fogva nagyon haragszik a művész úr a távkapcsoló gombot sűrűn nyomogató magyar tévézabálókra).

Dr. Benkó Sándor és a BDB jubileumához kapcsolódva a napokban jelent meg 70. lemezük (Best of Benkó - 2006), illetve a zenész több televíziós produkcióban is jeleskedett a közelmúltban. Egyrészt az MTA elnöke, Dr. Vizi E. Szilveszter őt kérte fel, hogy a Mindentudás Egyetemének első jazz témájú előadását megtartsa (még nem ismert, mikor kerül adásba a már felvett műsor), illetve az MTV 1 huszonnégy héten át vetíti - igaz, fájóan késői órán - Benkó Sándor jazztörténeti sorozatát.

(2007. május 5. 20:00 Budapest Sportaréna (Budapest) - A Benkó Dixieland Band 50 éves jubileumi koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.