Jazz/World

Az Armstrong-feszt legnagyobb éve lehet

2011.06.15. 10:00
Ajánlom
A VIII. Louis Armstrong Jazz Fesztivál Bánkon igazi nemzetközi esemény, Warren Vaché, Scott Robinson, Csík Gusztáv, Alvin Queen, Bria Skonberg és Jennifer Leitham részvételével. A Bohém Ragtime Band és a fesztivál művészeti vezetője, Ittzés Tamás majdnem mindegyik sztárról közeli tapasztalatokkal bír: együtt lépett fel velük.

- De hogy került Armstrong a bánki tó partjára?

- A fesztivált alapító Karacs Ferenc nagy jazzrajongó, s a Tó Hotel kertjébe csináltatott Győrfi Lajos szobrászművésszel egy szobrot Louis Armstrongól, amit 2004-ben, az első fesztivál alkalmával avatott fel Armstrong zenekarának utolsó klarinétosa, Joe Murányi. Azóta is ez az egyetlen Armstrong-szobor az országban, sőt, Európában is csak egy-két társa akad.

-Milyen a Víziszínpad, milyen a hangulat? Szól-e zene ezen kívül kisebb helyszíneken is?

- A bánki tó gyönyörű környezetet, remek hátteret biztosít a víziszínpadnak és a zenének. Nem véletlenül népszerű a fesztivál - s az volt már a kezdet kezdetén. Az egyetlen nehézséget talán a szállás okozza, már hónapokkal a fesztivál előtt alig kapni szabad szobát. Az autó nélküliek számára a közlekedés is gondot okozhat. A jövőben ezen is próbálunk segíteni, de eddig mindig eljutott a helyszínre teltháznyi érdeklődő. Szálláslehetőség a fiatalok, kalandvágyóbbak részére a kempingben biztosan lesz, de érdemes előre érdeklődni. Másutt az országban egyébként ilyen bájos hangulatú fesztivál nincsen, mint ahogy ilyen minőségű sem. Külföldön akadnak hasonló példák, de a bánki csend és nyugalom (amikor éppen nem vidítjuk fel jazzmuzsikával) lenyűgözi az idelátogató külföldieket, s a magyar közönség jelentős része is visszatérő. Az adottságok miatt a fesztivál egyébként csupán „kéthelyszínes", az esti főprogram a víziszínpadon zajlik, a délutáni koncertek illetve az éjjeli örömzenék pedig a házigazda Tó Hotelben az Armstrong-szobor mellett. 

-Kikkel játszott már személyesen az idei fellépők közül, és kiket hallott már?

-Bármilyen meglepő, eddig személyesen csak a budapesti Police Big Bandet nem hallottam. Az összes külföldihez többször volt viszont szerencsém, részben én hoztam őket először Magyarországra, a Bohém Fesztiválra, cagy más fesztiválokon hallottam őket. A gyönyörű, fiatal Bria Skonberggel volt alkalmam együtt játszani két éve, de azóta is hihetetlen tempóban érik a zenélése, Amerika-szerte az egyik legígéretesebb ifjú trombitásnak tartják. Scott Robinsonnal egy három évvel ezelőtti svájci fesztiválon ismerkedtem meg (Joe Murányiról és Scott örök szerelméről, a magyar tárogatókról beszélgettünk), legutóbb novemberben találkoztunk New Yorkban. Ő a mai jazz egyik legérdekesebb figurája, nálunk kevéssé ismerik, pedig szinte minden létező fúvóshangszeren játszik, s egészen elképesztő, de a jazzen belül szinte minden létező stílusban otthon van. Nem véletlenül volt annak idején 22 évesen a világhírű bostoni Berklee legfiatalabb tanára. Játszott együtt többek között Ella Fitzgeralddal és Louie Bellsonnal, de Max Roach-csal, a Brecker fivérekkel és Chet Bakerrel is. Egyébként mindegyik külföldi fellépő zenakara hihetetlen nagy nevekből áll össze, minden okunk megvan arra, hogy egy soha nem látott színvonalú fesztivált várjunk. Közben viszont meg kell magamat cáfolnom, mert a tavaly az általam a kecskeméti fesztiválra életrehívott International Swing Quartet német zongoristája nem ért rá, s francia helyettesét élőben sosem hallottam. Sőt a Csík Gusztáv Triót sem hallottam még úgy, hogy a legendás Alvin Queen dobolt volna, márpedig Bánkon ez így lesz.

-A magyar mezőnyből kiknek a fellépésére kiváncsi a leginkább?

- Egyértelműen a fesztivál legnagyobb nevével, a trombitás Warren Vachéval és Scott Robinsonnal játszó alkalmi társulás, a Szalóky Béla, Korb Attila, Gyárfás István, Sárkány Sándor és Berdisz Tamás által alkotott Louis Armstrong Tribute Band produkciójára. Tavaly egy hasonló alapgondolatú felállás fantasztikusan sült el a Művészetek Palotájában a New Orleans Swing Fesztiválon, biztos vagyok benne, hogy a magyar srácok méltó partnerei lesznek az amerikai világsztároknak.

- Mi kell még a sikerhez?

 -Várom még egyébként a jó időt, ami az elmúlt hét évben kegyeibe fogadta a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivált. Idén, Armstrong születésének 110. évfordulóján remélem, hogy Bánkon nem csak a zenei, hanem az időjárásra vonatkozó hagyományok sem törnek meg. És akkor az ezerötszázas nézőteret megtöltő tömeg jelentős része - ha korábban érkezik - még fürödhet is a tóban, vagy kirándulhat kicsit a környéken. Érdemes!

VIII. LOUIS ARMSTRONG JAZZFESZTIVÁL
„Salute to Louis Armstrong"
Bánk, Víziszínpad, 2011. június 24-25
Házigazda: Rókusfalvy Pál

június 24., péntek
19:00 Police Big Band (H)
20:15 Bria Skonberg (CDN) & a Bohém Ragtime Jazz Band (H)
21:45 International Swing Quartet (F/USA)
23:00 Jam session a Tó Hotel kertjében 

június 25., szombat
16:00 Bria Skonberg (CDN) & International Swing Quartet (F/USA) a Tó Hotel kertjében
19:00 Csík Gusztáv Trio (H/CH/USA) & Joan Faulkner (USA/CH)
20:30 Louis Armstrong Tribute Band featuring Warren Vaché & Scott Robinson (H/USA)
22:00 Louis Armstrong Jazz Festival All Stars (az összes fellépő részvételével)
23:00 Jam session a Tó Hotel kertjében 

További részletek a Fidelio VIII. Louis Armstrong Jazzfesztivál különszámában, a szokásos terjesztési pontokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.