Jazz/World

Az Armstrong-feszt legnagyobb éve lehet

2011.06.15. 10:00
Ajánlom
A VIII. Louis Armstrong Jazz Fesztivál Bánkon igazi nemzetközi esemény, Warren Vaché, Scott Robinson, Csík Gusztáv, Alvin Queen, Bria Skonberg és Jennifer Leitham részvételével. A Bohém Ragtime Band és a fesztivál művészeti vezetője, Ittzés Tamás majdnem mindegyik sztárról közeli tapasztalatokkal bír: együtt lépett fel velük.

- De hogy került Armstrong a bánki tó partjára?

- A fesztivált alapító Karacs Ferenc nagy jazzrajongó, s a Tó Hotel kertjébe csináltatott Győrfi Lajos szobrászművésszel egy szobrot Louis Armstrongól, amit 2004-ben, az első fesztivál alkalmával avatott fel Armstrong zenekarának utolsó klarinétosa, Joe Murányi. Azóta is ez az egyetlen Armstrong-szobor az országban, sőt, Európában is csak egy-két társa akad.

-Milyen a Víziszínpad, milyen a hangulat? Szól-e zene ezen kívül kisebb helyszíneken is?

- A bánki tó gyönyörű környezetet, remek hátteret biztosít a víziszínpadnak és a zenének. Nem véletlenül népszerű a fesztivál - s az volt már a kezdet kezdetén. Az egyetlen nehézséget talán a szállás okozza, már hónapokkal a fesztivál előtt alig kapni szabad szobát. Az autó nélküliek számára a közlekedés is gondot okozhat. A jövőben ezen is próbálunk segíteni, de eddig mindig eljutott a helyszínre teltháznyi érdeklődő. Szálláslehetőség a fiatalok, kalandvágyóbbak részére a kempingben biztosan lesz, de érdemes előre érdeklődni. Másutt az országban egyébként ilyen bájos hangulatú fesztivál nincsen, mint ahogy ilyen minőségű sem. Külföldön akadnak hasonló példák, de a bánki csend és nyugalom (amikor éppen nem vidítjuk fel jazzmuzsikával) lenyűgözi az idelátogató külföldieket, s a magyar közönség jelentős része is visszatérő. Az adottságok miatt a fesztivál egyébként csupán „kéthelyszínes", az esti főprogram a víziszínpadon zajlik, a délutáni koncertek illetve az éjjeli örömzenék pedig a házigazda Tó Hotelben az Armstrong-szobor mellett. 

-Kikkel játszott már személyesen az idei fellépők közül, és kiket hallott már?

-Bármilyen meglepő, eddig személyesen csak a budapesti Police Big Bandet nem hallottam. Az összes külföldihez többször volt viszont szerencsém, részben én hoztam őket először Magyarországra, a Bohém Fesztiválra, cagy más fesztiválokon hallottam őket. A gyönyörű, fiatal Bria Skonberggel volt alkalmam együtt játszani két éve, de azóta is hihetetlen tempóban érik a zenélése, Amerika-szerte az egyik legígéretesebb ifjú trombitásnak tartják. Scott Robinsonnal egy három évvel ezelőtti svájci fesztiválon ismerkedtem meg (Joe Murányiról és Scott örök szerelméről, a magyar tárogatókról beszélgettünk), legutóbb novemberben találkoztunk New Yorkban. Ő a mai jazz egyik legérdekesebb figurája, nálunk kevéssé ismerik, pedig szinte minden létező fúvóshangszeren játszik, s egészen elképesztő, de a jazzen belül szinte minden létező stílusban otthon van. Nem véletlenül volt annak idején 22 évesen a világhírű bostoni Berklee legfiatalabb tanára. Játszott együtt többek között Ella Fitzgeralddal és Louie Bellsonnal, de Max Roach-csal, a Brecker fivérekkel és Chet Bakerrel is. Egyébként mindegyik külföldi fellépő zenakara hihetetlen nagy nevekből áll össze, minden okunk megvan arra, hogy egy soha nem látott színvonalú fesztivált várjunk. Közben viszont meg kell magamat cáfolnom, mert a tavaly az általam a kecskeméti fesztiválra életrehívott International Swing Quartet német zongoristája nem ért rá, s francia helyettesét élőben sosem hallottam. Sőt a Csík Gusztáv Triót sem hallottam még úgy, hogy a legendás Alvin Queen dobolt volna, márpedig Bánkon ez így lesz.

-A magyar mezőnyből kiknek a fellépésére kiváncsi a leginkább?

- Egyértelműen a fesztivál legnagyobb nevével, a trombitás Warren Vachéval és Scott Robinsonnal játszó alkalmi társulás, a Szalóky Béla, Korb Attila, Gyárfás István, Sárkány Sándor és Berdisz Tamás által alkotott Louis Armstrong Tribute Band produkciójára. Tavaly egy hasonló alapgondolatú felállás fantasztikusan sült el a Művészetek Palotájában a New Orleans Swing Fesztiválon, biztos vagyok benne, hogy a magyar srácok méltó partnerei lesznek az amerikai világsztároknak.

- Mi kell még a sikerhez?

 -Várom még egyébként a jó időt, ami az elmúlt hét évben kegyeibe fogadta a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivált. Idén, Armstrong születésének 110. évfordulóján remélem, hogy Bánkon nem csak a zenei, hanem az időjárásra vonatkozó hagyományok sem törnek meg. És akkor az ezerötszázas nézőteret megtöltő tömeg jelentős része - ha korábban érkezik - még fürödhet is a tóban, vagy kirándulhat kicsit a környéken. Érdemes!

VIII. LOUIS ARMSTRONG JAZZFESZTIVÁL
„Salute to Louis Armstrong"
Bánk, Víziszínpad, 2011. június 24-25
Házigazda: Rókusfalvy Pál

június 24., péntek
19:00 Police Big Band (H)
20:15 Bria Skonberg (CDN) & a Bohém Ragtime Jazz Band (H)
21:45 International Swing Quartet (F/USA)
23:00 Jam session a Tó Hotel kertjében 

június 25., szombat
16:00 Bria Skonberg (CDN) & International Swing Quartet (F/USA) a Tó Hotel kertjében
19:00 Csík Gusztáv Trio (H/CH/USA) & Joan Faulkner (USA/CH)
20:30 Louis Armstrong Tribute Band featuring Warren Vaché & Scott Robinson (H/USA)
22:00 Louis Armstrong Jazz Festival All Stars (az összes fellépő részvételével)
23:00 Jam session a Tó Hotel kertjében 

További részletek a Fidelio VIII. Louis Armstrong Jazzfesztivál különszámában, a szokásos terjesztési pontokon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.