Jazz/World

Az egész világ: zene!

2005.08.12. 00:00
Ajánlom
Javaslom: hagyjuk már ezt az egész csodálkozós/viccelődős szigetelősdit, ne essék több szó a varacskos punkokról, a magukat szénné ivó és ekképpen lazítgató brókerekről, a szigetet pimaszul telehabzó multikról, ne kerekedjen el a szemünk, hogy jé, itt együtt mulat zsidó és krisnás fiatal, valamint ne csússzunk hason Nick Cave, a Morcheeba, de még az új csillag Franz Ferdinand előtt sem.

Ha a popipar mindenható sztárjait és a Sziget Fesztivál unalomig ismert közhelyeit szeretnénk kikerülni, akkor a területre érve haladéktalanul forduljunk balra, tekintetünket szegezzük az aszfaltra, menjünk, siessünk, és az út végéig meg se álljunk. Ha ügyesen kicseleztük a korszellemhez igazított ingergazdag környezetet, eljutunk a roma sátorig, ahol a jó programokat illetően biztosra mehetünk, mert elképesztő zenékbe és garantált őrjöngésbe botlunk. A roma sátor szervezői a 2002-es, óvatos kezdést követően alaposan belehúztak, és olyan nagyágyúkat hoztak ide az elmúlt években, mint a cigányok királynőjeként emlegetett macedón Esma Redzepova, a cseh Vera Bilá, a holland Trio Rosenberg vagy a Dhoad Gypsies of Rajasthan nevű csapat egyenesen a rajastani sivatagból.

Most sem rosszabb a kínálat, indulásként például az "őrült holland fúvósbandaként" jellemzett De Coup a magyar Téka együttes közreműködésével olyan koncertet rittyentett, hogy a táncoló nézők kis híján szétborították a sátrat. Ma este egy rajastani énekes- és táncosnővel fellép a francia Thierry "Titi" Robin, akire évek óta vadásznak a szervezők, szombaton pedig a holland Paulus Schäfer Gipsy Band, amelynek tagjai Django Reinhard szellemét fogják megidézni. S miközben persze helyhiány miatt lehetetlen szólni valamennyi külföldi és magyar csodamuzsikusról, a kedden hallható macedón Pitzikatot azért mindenképpen említsük meg. Azt a rezesbandát, amelyre a jó szemű menedzserek néhány éve bukkantak egy Macedónia környéki romatelepen.

Hogy miképpen lett a Sziget Fesztivál egyik legnépszerűbb programhelyszíne a Pannon GSM világzenei nagyszínpada, arra több magyarázat is kínálkozik. Egyfelől ezen a helyszínen évről évre a műfaj világszerte elismert és magasan jegyzett sztárjainak sokasága fordul meg, a másik magyarázat szerint ez a számos stílust, zenei arculatot ötvöző hangzásvilág ilyen széles merítésben elég ritkán hallható mifelénk, végül ne felejtsük el: a világzene teret ad a táncnak, az elvetemült mulatozásnak is, és mindennél jobban jellemzi azt a multikulturális sokszínűséget, amely a Sziget Fesztivál lényege.

Ebben az esztendőben is kitűnő a világzenei színpad felhozatala. Különösen sok az afrikai fellépő, köztük olyan művészek, akikre régóta kíváncsiak a műfaj barátai. A fesztivál első napján két élő legenda is színpadra lépett, elsőként az algériai, fenékig érő hajzuhataggal büszkélkedő, egyébként nyolcvanegy éves Cheikha Rimitti, minden idők legnagyobb rai-énekesnője, aki csak úgy vállal koncertet, ha valaki érte megy, elkíséri, majd a buli után szépen hazaviszi Algériába. Rimitti néni után következett a szenegáli Youssou N'Dour, aki már a popzenészek között is sokat foglalkoztatott sztár, és akire évek óta vár a hazai közönség. A mai nap különlegessége a bolgár etnodzsesszt játszó klarinétos Ivo Papasov és a belga Zap Mama, aki néhány éve még a tiszta, női énekhan-gokra esküdött, ma már az afropop és a hiphop ölelte világzenére. Természetesen a világzenei színpad kínálata is megérne egy hosszabb ajánlót, ennek híján azért feltétlenül említsük meg a nemrég még a mali törzsi háborúkban vitézkedő, a fegyverropogás közepette alakult (!) és vasárnap fellépő Tinariwen nevű együttes tagjait. Az ugyancsak aznap hallható guineai Mory Kantét, aki a Yéké Yéké című slágerrel ajándékozta meg Európát, valamint az Amerikából érkező és hétfőn hallható The Klezmatics együttest, amely ezúttal, meglepetésre nem klezmert játszik, hanem gospelt. Végül ne felejtsük el az algériai Khaledet sem, aki 16-án, kedden zárja a világzenei színpad programsorozatát.

Akinek a lába bírja, szigorúan a főúton (nem nézelődni, nem barátkozni!) közelítse meg a sziget túlsó csücskében elhelyezkedő Klubrádió Jazz színpadot. És ha már lemaradt a húzós zenét játszó amerikai basszusgitáros Gary Willis vagy a lengyel Krzysztof Scieranski műsoráról, a közeli napokban láthatja a nagyon erős magyar mezőnyt a Dél-alföldi Szaxofonegyüttestől a Pleszkán Trióig, és vasárnap meghallgathatja a legendás lengyel szaxofonost, Tomasz Szukalskit, aki nemcsak legendás, hanem fantasztikusan jó is. Mellesleg a Sziget Fesztivál tulajdonképpen Magyarország legnagyobb dzsesszfesztiválja, más kérdés, hogy szervezői nem gazdálkodnak annyi pénzzel, amennyiből a műfaj megasztárjait is elhozhatnák. Ha meg mégis, akkor őket elszippantja a nagyszínpad, mint tette azt néhány éve a Spyro Gyra együttessel.

Mindent összevetve, még senki nem késett le semmiről, a maival együtt öt nap áll rendelkezésére, hogy részt vegyen egy világ körüli utazáson, amelyhez elég kimenni a Hajógyári-szigetre, ahol aztán balra kell fordulni...

A többit tudjuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

Amikor a nadrág és a kották is otthon maradnak

Vásáry Tamás számos alkalommal muzsikált együtt Érdi Tamással, ez a történet is egy ilyen koncertről szól. Érdi Szabó Márta könyvben írta meg fia történetét, ebből közlünk egy szemelvényt.
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Jazz/World

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.
Jazz/World magazin

A test is egy hangszer, amit meg kell tanulni használni

"A zene fölemel" – szól a Snétberger Központ mottója. Igen ám, de a zenéléshez szükséges napi 5-8 óra gyakorlás rengeteg terhet, feszültséget is ró a zenészekre, különösen a testükre. Ezt felismerve indított Alexander-órákat a felsőörsi intézmény.
Jazz/World klippremier

Móricz forgatókönyvére készült filmritkaság a Kerekes Band új klipjében

Bár a vidéki Magyarország felfedezése az 1930-as évek magyar filmművészetéből kimaradt, egy osztrák-magyar filmrendező, Georg Michael Höllering Hortobágy című alkotása pótolta a hiányt. Az 1936-os filmritkaság képkockáiból készült el a Kerekes Band Back to Folk című klipje.