Jazz/World

Az eget és földet összekötő gitárhúrok

2014.05.21. 15:52
Ajánlom
A Művészetek Palotájában május 29-én az új évezred egyik nagy formátumú amerikai gitárosa, Kurt Rosenwinkel mutatja be legújabb, Stars of Jupiter című albumát quartetjével.

A Müpa tizedik születésnapját ünneplő rendezvénye, a Jazztavasz 2014, az olyan nagyágyúk mellett, mint Pat Metheny és a Unity Group, illetve a skandináv Eivind Aarset, az új évezred egyik stílusteremtő gitárosát, Kurt Rosenwinkel-t is vendégül látja.

Kurt Rosenwinkel május 29-én még a „csillagokat is lehozza nekünk", hisz a Stars of Jupiter című legújabb albumát hozza el a magyar közönségnek. A gitárzseni az újonnan alakult kvartettjével 2012 végén jelentette meg ezt a kétlemezes, csupa eredeti darabot felsorakoztató albumot, amelyet minden mérvadó jazzszaklap kiemelkedő kritikákkal illetett, sőt némelyek odáig mentek, hogy már megjelenésekor klasszikusnak titulálták. A negyvenes évei közepén járó Rosenwinkel, aki 2001-ben adott ki utoljára kvartett-lemezt, most olyan nagyágyúkból álló csapatot hozott össze, mint Aaron Parks, aki neki és Terence Blanchard-nak is kedvenc zongoristája, illetve Eric Revis bőgős és Justin Faulkner dobos, akik így ketten Branford Marsalis kvartettjének ritmusszekcióját is alkotják. A Star of Jupiter, noha ízig-vérig Rosenwinkel-lemez, mégis elrugaszkodik korábbi anyagaitól. Elragadó dallamok, érzéki groove-ok sodró folyama növekszik egyre szélesebbre, miközben Rosenwinkel gitárjátéka mind áradóbban tölti meg a teret. "A zeném általában és az új lemez különösen is azt a kapcsolatot érzékelteti, amely mindnyájunkat összeköt az univerzummal, és megmutatja, mi módon használhatjuk intuícióinkat arra, hogy meghalljuk, mit üzen számunkra a mindenség" - vall törekvéseiről a főszereplő.

Testközelből sem ismeretlen a Müpa közönsége számára a sapkás húrmágus: Rosenwinkel 2007-ben a Szabó Dániel Trió tiszteletbeli tagjaként lépett fel a Hétfő esti jazz-sorozatban, s együttműködésük közös lemezen is hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.