Jazz/World

Az élő zene híve

2006.04.10. 00:00
Ajánlom
Beszélgetés Gőz Lászlóval, a BMC Records lemezkiadó alapítójával.

Gőz László

- Furcsa ötlet a lemezkiadás. Hogy kezdett bele?

15 évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején Magyarországon teljesen megváltoztak a lemezkiadás lehetőségei. Kizárólag üzleti alapon foglalkoztak lemezkiadással, ami az amúgy is hátrányban lévő kortárs és jazz lemezek kiadási lehetőségét gyakorlatilag lehetetlenné tette.

Akkoriban fogalmazódott meg bennem a terv, hogy magyar kortárs és jazz lemezeket szeretnék kiadni. Persze ez egy nagyon összetett és pénzigényes vállalkozás, és a kezdet borzasztóan nehéz volt. Amíg nem értük el az első 15-20 kiadványt, gyakorlatilag senki nem állt velünk szóba. Ugyanakkor a lemezeladásokból nem lehetett tovább építeni a kiadót, ezért mindenféle trükköket kellett alkalmazni. Sok olyan pénzt termelő munkát végeztünk, ahol a nevünk lényegtelen volt (csak a számlán szerepelt), és az ebből befolyó összegeket a lemezkiadásra fordítottuk. Így van ez ma is, csak talán nem olyan nagy mértékben.

Alapvetően a lemezkiadás is egyfajta alkotás. A legjobb példa rá a német ECM vagy az Enja akik stílusokat teremtettek és nagy részben meghatározták Európa zenei életét. Ma már egy csapat van mögöttem, akikkel együtt lehet gondolkozni a kiadó arculatának kialakításán. Remélem, egy bizonyos idő után a BMC lemezeinek is része lesz Európa zenei életében.

- Mitől tartja különlegesnek kiadóját?

Nagy szerencsének tartom, hogy a magyar szerzők és előadók világszerte a legjobbak közé tartoznak. Nekik nagyon fontos, hogy valaki úgy foglalkozzon velük, ahogy a BMC. Nem süllyednek el egy multi kiadó névsorában. Így eleve egy rendkívüli helyzetben vagyunk. Eötvös Péter, Kurtág György, Kocsis Zoltán, Csalog Gábor, Gadó Gábor, Winand Gábor vagy a Dresch kvartett nagyjából meghatározó szerepet töltenek be a kiadó arculatában. Persze az a cél, hogy minél több kevésbé ismert szerzővel és fiatal előadóval készítsünk lemezeket, akik hasonló úton járnak vagy hasonló a hozzáállásuk a zenéhez mint az előbb említett muzsikusoknak.

- Ha nem dolgozik, milyen zenét hallgat?

Mivel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zenetörténetet tanítok, gyakorlatilag mindenféle korú és stílusú zenét hallgatok. Rengeteg demo lemez jut el hozzám, és a Budapest Jazz Fesztivál szervezése kapcsán is sok anyagot és élő zenét hallgatok. De nagyon szeretem a reneszánsz szerzőket azon belül is a Okeghemet, Dufayt, Machaut-t, és sok sok jazzlemezt.

- Mit gondol a zeneipar jövőjéről?

Egyelőre nem látok tisztán, de valószínűleg a letöltés lassan átveszi a hordozó szerepét. Azt gondolom, hogy ha ez jogilag szabályozatlan, akkor nagy baj lesz. Zeneileg változatlanul a kis kiadókban bízom, mivel ők azok, akik a zenei fejlődést tudják biztosítani. Ha őket a zeneipar térdre kényszeríti, akkor visszaesik a fejlődés. Változatlanul hiszek az élő zenében, erre jó bizonyíték, hogy egyre több koncertterem épül.

- Mi az ami miatt minden reggel felkel?

Az aznapi munka és az azzal járó izgalom, hogy kitaláljak és építsek valami újat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.