Jazz/World

Az első hat csepp Café

2011.09.26. 14:46
Ajánlom
A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál első napján, október 7-én lesz kiállításmegnyitó, Dresch-koncert, Liszt-hangverseny, kortárstánc és dél-afrikai felnőttbábszínház.

Az október 7-től  16-ig tartó Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnagyobb durranása a nyitókoncertnek is tekinthető Dresch Mihály lemezbemutató. A jazzt a magyar népzenével ötvöző, szaxofont, fuvolát és furulyát egyforma virtuozitással fújó Dresch feltalált magának egy új hangszert. A fából készült, de szaxofonbillentyűkkel működő szerszámot megálmodója a furulya és a Hunnia szavakat összegyúrva keresztelte fuhunnak. A hangszert Dresch maga építette, évekig kísérletezett, hogy az új konstrukció várakozásainak megfelelően szóljon.Az igazi szenzációjának ígérkező lemezbemutató koncerten a Dresch Quartet mellett négy népzenész is közreműködik.

Magától értetődik, hogy nem kezdődhet 2011-ben művészeti fesztivál Liszt-művek nélkül. A Café Budapest első napján este fél kilenctől a Bakáts téri templomban Liszt-reflexiók címmel megrendezett koncerten hét fiatal zeneszerző, a Liszt Ferenc alapította Zeneakadémia két hallgatójának darabjai kései és különös Liszt-művek társaságában szólalnak meg. Bella Máté, Tornyai Péter és társaik arra vállalkoztak, hogy e kései műveket boncolgatva, mélyükre hatolva és belőlük inspirálódva reflektálnak a nagy komponista műveire. Így születtek meg a kortárs Liszt-reflexiók. A koncerten a fiatal zeneszerzők alkotásai mellett az eredeti Liszt-művek is elhangzanak.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon bemutatkozó újszerű performasz-típus, a Jövőtánc egy nem-színházi (an-artist) helyszíneken, közkedvelt budapesti kult-kávéházakban megvalósuló szokatlan sorozat, amelyben a hazai kortárs tánc meghatározó előadóművészei egy-egy új vagy a közönség számára még kevéssé ismert szólóprodukcióval állnak (jó szorosan) a közönség elé. A táncos társa esténként egy-egy neves, a kortárs zenét, a népzene és a jazz hagyományait játékába innovatívan beépítő hazai jazz-zenész, énekes. Október 7-én este nyolctól a Jedermann Kávézóban Katona Gábor táncol Herczeg Tamás kíséretével.

Ezalatt a Trafóban az 1985 óta felnőtteknek szóló bábszínházzal foglalkozó dél-afrikai Handspring Puppet Company lép színre. A társulat a bábozást sokféle szemszögből közelíti meg, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat együttműködött több dél-afrikai művésszel, többek között William Kentridge-zsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált világszerte ismert alkotóvá. Közös munkájuk első és nagy sikerű eredménye a Wojczek a Highvelden, amely a német Georg Büchner ismert drámájának adaptációja.

A fesztivál első napján nyílik a Café Budapesthez kapcsolódó két kiállítás: A Pintér Sonja Galériában a „Budapest és a café" címmel meghirdetett pályázat műveit állítják ki. A pályamunkák Budapestet ábrázolják minden olyan vonatkozásban, ami a városi életérzést, szórakozást, az együttélés fogalmát és magát a kultúrát fejezi ki a mai magyar kortárs képzőművészet hordozóin. A Puskin Kávézó Milorad Krstić fotókiállításának ad helyet. A szerb fotós alkotásain a város geográfiáját, topográfiáját, logisztikáját feltáró, valamint a múlt tárgyi emlékeit görgető és használó városlakók mindennapi élete elevenedik meg, na és persze tájak, épületek, terek, tárgyak, látványok, rések és zugok. Mintha egy Budapest-expedíció vizuális kutatási naplóját nézegetnénk.

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.