Jazz/World

Az első hat csepp Café

2011.09.26. 14:46
Ajánlom
A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál első napján, október 7-én lesz kiállításmegnyitó, Dresch-koncert, Liszt-hangverseny, kortárstánc és dél-afrikai felnőttbábszínház.

Az október 7-től  16-ig tartó Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnagyobb durranása a nyitókoncertnek is tekinthető Dresch Mihály lemezbemutató. A jazzt a magyar népzenével ötvöző, szaxofont, fuvolát és furulyát egyforma virtuozitással fújó Dresch feltalált magának egy új hangszert. A fából készült, de szaxofonbillentyűkkel működő szerszámot megálmodója a furulya és a Hunnia szavakat összegyúrva keresztelte fuhunnak. A hangszert Dresch maga építette, évekig kísérletezett, hogy az új konstrukció várakozásainak megfelelően szóljon.Az igazi szenzációjának ígérkező lemezbemutató koncerten a Dresch Quartet mellett négy népzenész is közreműködik.

Magától értetődik, hogy nem kezdődhet 2011-ben művészeti fesztivál Liszt-művek nélkül. A Café Budapest első napján este fél kilenctől a Bakáts téri templomban Liszt-reflexiók címmel megrendezett koncerten hét fiatal zeneszerző, a Liszt Ferenc alapította Zeneakadémia két hallgatójának darabjai kései és különös Liszt-művek társaságában szólalnak meg. Bella Máté, Tornyai Péter és társaik arra vállalkoztak, hogy e kései műveket boncolgatva, mélyükre hatolva és belőlük inspirálódva reflektálnak a nagy komponista műveire. Így születtek meg a kortárs Liszt-reflexiók. A koncerten a fiatal zeneszerzők alkotásai mellett az eredeti Liszt-művek is elhangzanak.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon bemutatkozó újszerű performasz-típus, a Jövőtánc egy nem-színházi (an-artist) helyszíneken, közkedvelt budapesti kult-kávéházakban megvalósuló szokatlan sorozat, amelyben a hazai kortárs tánc meghatározó előadóművészei egy-egy új vagy a közönség számára még kevéssé ismert szólóprodukcióval állnak (jó szorosan) a közönség elé. A táncos társa esténként egy-egy neves, a kortárs zenét, a népzene és a jazz hagyományait játékába innovatívan beépítő hazai jazz-zenész, énekes. Október 7-én este nyolctól a Jedermann Kávézóban Katona Gábor táncol Herczeg Tamás kíséretével.

Ezalatt a Trafóban az 1985 óta felnőtteknek szóló bábszínházzal foglalkozó dél-afrikai Handspring Puppet Company lép színre. A társulat a bábozást sokféle szemszögből közelíti meg, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat együttműködött több dél-afrikai művésszel, többek között William Kentridge-zsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált világszerte ismert alkotóvá. Közös munkájuk első és nagy sikerű eredménye a Wojczek a Highvelden, amely a német Georg Büchner ismert drámájának adaptációja.

A fesztivál első napján nyílik a Café Budapesthez kapcsolódó két kiállítás: A Pintér Sonja Galériában a „Budapest és a café" címmel meghirdetett pályázat műveit állítják ki. A pályamunkák Budapestet ábrázolják minden olyan vonatkozásban, ami a városi életérzést, szórakozást, az együttélés fogalmát és magát a kultúrát fejezi ki a mai magyar kortárs képzőművészet hordozóin. A Puskin Kávézó Milorad Krstić fotókiállításának ad helyet. A szerb fotós alkotásain a város geográfiáját, topográfiáját, logisztikáját feltáró, valamint a múlt tárgyi emlékeit görgető és használó városlakók mindennapi élete elevenedik meg, na és persze tájak, épületek, terek, tárgyak, látványok, rések és zugok. Mintha egy Budapest-expedíció vizuális kutatási naplóját nézegetnénk.

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.