Jazz/World

Az első hat csepp Café

2011.09.26. 14:46
Ajánlom
A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál első napján, október 7-én lesz kiállításmegnyitó, Dresch-koncert, Liszt-hangverseny, kortárstánc és dél-afrikai felnőttbábszínház.

Az október 7-től  16-ig tartó Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnagyobb durranása a nyitókoncertnek is tekinthető Dresch Mihály lemezbemutató. A jazzt a magyar népzenével ötvöző, szaxofont, fuvolát és furulyát egyforma virtuozitással fújó Dresch feltalált magának egy új hangszert. A fából készült, de szaxofonbillentyűkkel működő szerszámot megálmodója a furulya és a Hunnia szavakat összegyúrva keresztelte fuhunnak. A hangszert Dresch maga építette, évekig kísérletezett, hogy az új konstrukció várakozásainak megfelelően szóljon.Az igazi szenzációjának ígérkező lemezbemutató koncerten a Dresch Quartet mellett négy népzenész is közreműködik.

Magától értetődik, hogy nem kezdődhet 2011-ben művészeti fesztivál Liszt-művek nélkül. A Café Budapest első napján este fél kilenctől a Bakáts téri templomban Liszt-reflexiók címmel megrendezett koncerten hét fiatal zeneszerző, a Liszt Ferenc alapította Zeneakadémia két hallgatójának darabjai kései és különös Liszt-művek társaságában szólalnak meg. Bella Máté, Tornyai Péter és társaik arra vállalkoztak, hogy e kései műveket boncolgatva, mélyükre hatolva és belőlük inspirálódva reflektálnak a nagy komponista műveire. Így születtek meg a kortárs Liszt-reflexiók. A koncerten a fiatal zeneszerzők alkotásai mellett az eredeti Liszt-művek is elhangzanak.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon bemutatkozó újszerű performasz-típus, a Jövőtánc egy nem-színházi (an-artist) helyszíneken, közkedvelt budapesti kult-kávéházakban megvalósuló szokatlan sorozat, amelyben a hazai kortárs tánc meghatározó előadóművészei egy-egy új vagy a közönség számára még kevéssé ismert szólóprodukcióval állnak (jó szorosan) a közönség elé. A táncos társa esténként egy-egy neves, a kortárs zenét, a népzene és a jazz hagyományait játékába innovatívan beépítő hazai jazz-zenész, énekes. Október 7-én este nyolctól a Jedermann Kávézóban Katona Gábor táncol Herczeg Tamás kíséretével.

Ezalatt a Trafóban az 1985 óta felnőtteknek szóló bábszínházzal foglalkozó dél-afrikai Handspring Puppet Company lép színre. A társulat a bábozást sokféle szemszögből közelíti meg, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat együttműködött több dél-afrikai művésszel, többek között William Kentridge-zsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált világszerte ismert alkotóvá. Közös munkájuk első és nagy sikerű eredménye a Wojczek a Highvelden, amely a német Georg Büchner ismert drámájának adaptációja.

A fesztivál első napján nyílik a Café Budapesthez kapcsolódó két kiállítás: A Pintér Sonja Galériában a „Budapest és a café" címmel meghirdetett pályázat műveit állítják ki. A pályamunkák Budapestet ábrázolják minden olyan vonatkozásban, ami a városi életérzést, szórakozást, az együttélés fogalmát és magát a kultúrát fejezi ki a mai magyar kortárs képzőművészet hordozóin. A Puskin Kávézó Milorad Krstić fotókiállításának ad helyet. A szerb fotós alkotásain a város geográfiáját, topográfiáját, logisztikáját feltáró, valamint a múlt tárgyi emlékeit görgető és használó városlakók mindennapi élete elevenedik meg, na és persze tájak, épületek, terek, tárgyak, látványok, rések és zugok. Mintha egy Budapest-expedíció vizuális kutatási naplóját nézegetnénk.

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.