Jazz/World

Az első hat csepp Café

2011.09.26. 14:46
Ajánlom
A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál első napján, október 7-én lesz kiállításmegnyitó, Dresch-koncert, Liszt-hangverseny, kortárstánc és dél-afrikai felnőttbábszínház.

Az október 7-től  16-ig tartó Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnagyobb durranása a nyitókoncertnek is tekinthető Dresch Mihály lemezbemutató. A jazzt a magyar népzenével ötvöző, szaxofont, fuvolát és furulyát egyforma virtuozitással fújó Dresch feltalált magának egy új hangszert. A fából készült, de szaxofonbillentyűkkel működő szerszámot megálmodója a furulya és a Hunnia szavakat összegyúrva keresztelte fuhunnak. A hangszert Dresch maga építette, évekig kísérletezett, hogy az új konstrukció várakozásainak megfelelően szóljon.Az igazi szenzációjának ígérkező lemezbemutató koncerten a Dresch Quartet mellett négy népzenész is közreműködik.

Magától értetődik, hogy nem kezdődhet 2011-ben művészeti fesztivál Liszt-művek nélkül. A Café Budapest első napján este fél kilenctől a Bakáts téri templomban Liszt-reflexiók címmel megrendezett koncerten hét fiatal zeneszerző, a Liszt Ferenc alapította Zeneakadémia két hallgatójának darabjai kései és különös Liszt-művek társaságában szólalnak meg. Bella Máté, Tornyai Péter és társaik arra vállalkoztak, hogy e kései műveket boncolgatva, mélyükre hatolva és belőlük inspirálódva reflektálnak a nagy komponista műveire. Így születtek meg a kortárs Liszt-reflexiók. A koncerten a fiatal zeneszerzők alkotásai mellett az eredeti Liszt-művek is elhangzanak.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon bemutatkozó újszerű performasz-típus, a Jövőtánc egy nem-színházi (an-artist) helyszíneken, közkedvelt budapesti kult-kávéházakban megvalósuló szokatlan sorozat, amelyben a hazai kortárs tánc meghatározó előadóművészei egy-egy új vagy a közönség számára még kevéssé ismert szólóprodukcióval állnak (jó szorosan) a közönség elé. A táncos társa esténként egy-egy neves, a kortárs zenét, a népzene és a jazz hagyományait játékába innovatívan beépítő hazai jazz-zenész, énekes. Október 7-én este nyolctól a Jedermann Kávézóban Katona Gábor táncol Herczeg Tamás kíséretével.

Ezalatt a Trafóban az 1985 óta felnőtteknek szóló bábszínházzal foglalkozó dél-afrikai Handspring Puppet Company lép színre. A társulat a bábozást sokféle szemszögből közelíti meg, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat együttműködött több dél-afrikai művésszel, többek között William Kentridge-zsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált világszerte ismert alkotóvá. Közös munkájuk első és nagy sikerű eredménye a Wojczek a Highvelden, amely a német Georg Büchner ismert drámájának adaptációja.

A fesztivál első napján nyílik a Café Budapesthez kapcsolódó két kiállítás: A Pintér Sonja Galériában a „Budapest és a café" címmel meghirdetett pályázat műveit állítják ki. A pályamunkák Budapestet ábrázolják minden olyan vonatkozásban, ami a városi életérzést, szórakozást, az együttélés fogalmát és magát a kultúrát fejezi ki a mai magyar kortárs képzőművészet hordozóin. A Puskin Kávézó Milorad Krstić fotókiállításának ad helyet. A szerb fotós alkotásain a város geográfiáját, topográfiáját, logisztikáját feltáró, valamint a múlt tárgyi emlékeit görgető és használó városlakók mindennapi élete elevenedik meg, na és persze tájak, épületek, terek, tárgyak, látványok, rések és zugok. Mintha egy Budapest-expedíció vizuális kutatási naplóját nézegetnénk.

Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Így készült a Terra Profonda új lemeze: Klippremier

A saját meghatározása szerint sámáni folk-blues zenét játszó Terra Profonda új lemezzel jelentkezik a Fonó kiadásában. Az album felvétele a sitkei Kálvária-kápolnában zajlott, ahol teljesen akusztikusan rögzítették a számokat, ez a különleges atmoszféra adja meg a lemez hangzásának alapját.
Jazz/World díj

Ismét a Sziget a legjobb külföldi fesztivál az angolok szerint

A UK Festival Awardson idén is a Sziget vitte el a "Best Overseas Festival", azaz a legjobb külföldi fesztivál kategória díját. A belga Tomorrowlandet is magunk mögé tudtuk.
Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Az ördög magyar hangja – 20 éves a Quimby Ékszerelmére című lemeze

Nagyjából konszenzus van a körül a magyar popkultúrában, hogy az Ékszerelmére Kiss Tibiék pályafutásának eddigi kreatív csúcspontja, egyben a magyar könnyűzene elmúlt 30 évének egyik legjobb lemeze. Az album idén 20 éves, a zenekar jubileumi turnéra is viszi a lemezanyagot. Úgy gondoltuk, mi is futunk vele egy kört. Ebben segítségünkre van Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse.