Jazz/World

Az első Orszáczky-díjátadó

2010.05.26. 18:31
Ajánlom
A Modern art Orchestra koncertje alkamából adják át az első, Orszáczky Jackie-ről elnevezett díjat, amit Fekete-Kovács Kornél érdemelt ki.

Amint arról a Fidelio már beszámolt, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete tavaly díjat alapított Orszáczky Miklós (Jackie) emlékére. Így az Istvánffy Benedek-díj mellett elismerik a 40 év alatti könnyűzenei alkotókat is, további megbecsülést kívánnak szerezni a szerzői munkának, és a média-divattól és az eladási statisztikáktól független, szakmai értékszemléletet kívánnak érvényesíteni. Az egyesület szerint Orszáczkyt szakmai és emberi kvalitásai, az egész életében képviselt művészi igényessége, alkotói gondolatgazdagsága, a zenei gyökereket, új utakat kereső szenvedélye, a fiatal kollégákkal ápolt kapcsolatai tették idehaza és később Ausztráliában is igen rangos művésszé.

Az első Orszáczky-díjat Fekete-Kovács Kornél nyerte a 8:45 AM/PM című művével. A trombitás-szánykürtös (és képünkön tenorkürtös) Fekete-Kovács az egyik legtöbbet foglalkoztatott stúdiózenész, saját jazz-kvintettjén kívül tagja Bacsó Kristóf kvartettjének, mindenek előtt pedig alapítója és vezetője a Modern Art Orchestrának (MAO), emellett kiterjedt tanári és szakmai érdekképviseleti munkásságot is folytat.

A díjátadóra a MAO kettős koncertje alkalmából kerítenek sort, május 30-án vasárnap este fél kilenckor, a díjat az egyesület nevében  2010. május 30-án vasárnap este a 20.30 órakor kezdődő koncert keretében Miklós Tibor, Nádasdy-díjas szövegíró, fordító, dramaturg adja át. Ezen a napon ugyanis folytatódik a Budapest Jazz Clubban a Modern Art Orchestra ifjúsági - a műfajt persze nem csak a fiatalok köráben népszerűsíteni próbáló - koncertsorozata. Ennek koncepciója az, hogy a jazz big band fő hangszereit és a MAO aktív zeneszerző-szólista tagjait párhuzamosan mutassák be. A délután ötkor kezdődő (félárú) koncert mottója: Fókuszban a gitár, az este fél kilenckor kezdődő hangverseny repertorját pedig döntően a zenekar gitáros-zeneszerzője, Oláh Szabolcs műveiből állították össze.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Klasszikus

Elhunyt Szilvágyi Sándor gitárművész

Életének 57. évében elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára – tudatta a Zeneakadémia.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Világhírnév küszöbén álló csodagyerek-testvérpár a Müpa színpadán

Tóth Viktor Right On! projektjében a jazzért és a hiphopért rajongók is kedvüket lelhetik. Az október 3-i koncerten Szakcsi Lakatos Róbert, Neumann Balázs és a Hodek fivérek is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

Valódi kultszenzációnak ígérkezik Patti Smith budapesti koncertje

A punk koszorús költője a Liszt Ünnep keretében lép fel a Müpában október 13-án.
Jazz/World ajánló

Az amerikai zongoravirtuóz, Emmet Cohen Magyarországra érkezik

Hosszú várakozást követően először lép fel Magyarországon a rendkívül sokrétű zongorista és zeneszerző, Emmet Cohen triója. A már háromévesen csodagyerekként számon tartott művész minden hangot teljes odaadással megszólaltatva egyedi hangvétellel és utánozhatatlan átéléssel játszik hangszerén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Jazz/World hír

Zenei különszámmal jelent meg a Fedél Nélkül

A hajléktalan embereket segítő utcalap különszáma társadalmi munkában készült. A kiadvány két héten át kapható hajléktalan terjesztőktől és online megrendeléssel.