Jazz/World

Az első Orszáczky-díjátadó

2010.05.26. 18:31
Ajánlom
A Modern art Orchestra koncertje alkamából adják át az első, Orszáczky Jackie-ről elnevezett díjat, amit Fekete-Kovács Kornél érdemelt ki.

Amint arról a Fidelio már beszámolt, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete tavaly díjat alapított Orszáczky Miklós (Jackie) emlékére. Így az Istvánffy Benedek-díj mellett elismerik a 40 év alatti könnyűzenei alkotókat is, további megbecsülést kívánnak szerezni a szerzői munkának, és a média-divattól és az eladási statisztikáktól független, szakmai értékszemléletet kívánnak érvényesíteni. Az egyesület szerint Orszáczkyt szakmai és emberi kvalitásai, az egész életében képviselt művészi igényessége, alkotói gondolatgazdagsága, a zenei gyökereket, új utakat kereső szenvedélye, a fiatal kollégákkal ápolt kapcsolatai tették idehaza és később Ausztráliában is igen rangos művésszé.

Az első Orszáczky-díjat Fekete-Kovács Kornél nyerte a 8:45 AM/PM című művével. A trombitás-szánykürtös (és képünkön tenorkürtös) Fekete-Kovács az egyik legtöbbet foglalkoztatott stúdiózenész, saját jazz-kvintettjén kívül tagja Bacsó Kristóf kvartettjének, mindenek előtt pedig alapítója és vezetője a Modern Art Orchestrának (MAO), emellett kiterjedt tanári és szakmai érdekképviseleti munkásságot is folytat.

A díjátadóra a MAO kettős koncertje alkalmából kerítenek sort, május 30-án vasárnap este fél kilenckor, a díjat az egyesület nevében  2010. május 30-án vasárnap este a 20.30 órakor kezdődő koncert keretében Miklós Tibor, Nádasdy-díjas szövegíró, fordító, dramaturg adja át. Ezen a napon ugyanis folytatódik a Budapest Jazz Clubban a Modern Art Orchestra ifjúsági - a műfajt persze nem csak a fiatalok köráben népszerűsíteni próbáló - koncertsorozata. Ennek koncepciója az, hogy a jazz big band fő hangszereit és a MAO aktív zeneszerző-szólista tagjait párhuzamosan mutassák be. A délután ötkor kezdődő (félárú) koncert mottója: Fókuszban a gitár, az este fél kilenckor kezdődő hangverseny repertorját pedig döntően a zenekar gitáros-zeneszerzője, Oláh Szabolcs műveiből állították össze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.