Jazz/World

Az elvetemült humorista ügyei

2012.02.19. 11:10
Ajánlom
Heti jegyzetében Amerikából jelentkező kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. A Bill Cosby Show főszereplője ugyan sok mindenből és mindenkiből csinált már bohócot, mégis annyi minden szent neki az életben: a család, a sport, a jazz és a megbocsátás.

"Minden fellépésemet és írásomat az élettapasztalatomra alapoztam, és így, azt hiszem, őszinte és igaz képet adtam az életemről. A megfigyeléseim nem csak kis morzsák, amiket el lehet tüntetni. Ott vannak filmtekercseken, kinyomtatva könyvekben, és megtalálhatók az interneten. Boldogan osztom meg őket, erre születtem. És örülök, hogy megszülettem. Bár, fiatal koromban elég elvetemült voltam."

A fenti sorok a jazzrajongásáról is ismert tévésztár, Bill Cosby legújabb könyvének előszavából valók, a címét magyarázzak: Nem én kértem, hogy megszülessek, de most már örülök neki. A 74 éves Cosby megértéséhez életöröme lehet a kulcs. Munkássága felöleli szinte az egész szórakoztatóipart, jelentősen befolyásolta az afro-amerikaiak elfogadottságát a tévéképernyőn és más médiumukban és nem kis hatással volt arra is, hogyan látják az emberek a jazzt. William  H. Cosby Jr. Amerikában nemzeti intézmény, sőt, sokak szerint nemzeti kincs. Nagyon hiányzik egy hasonló arc itthonról azért is, mert mindig kész kiállni a jazz ügye mellett.

A jóképű srác a hatvanas években az első afro-amerikai által formált pozitív hős volt az I Spy című tévésorozatban. Ez után már saját nevén indított helyzetkomikumra épülő tévésorozatokat, amelyek közül a legnagyobb és legsikeresebb szériát a nyolcvanas évek második felére oly jellemző The Bill Cosby Show adta. Sportrajongása, családközpontúsága (nincs messze az aranylakodalma), és a polgári értékek (Oh, yes!) iránti elkötelezettsége fokozatosan került előtérbe, hiszen most már megszámlálhatatlan hivatalos elismeréssel és üzleti sikerrel a háta mögött valóban adnak a szavára, nem csak egy humorista a sok közül.

„Amikor a fehérek megnézik a fellépéseimet, nevetnek, és azt gondolják: igen, ezt én is így gondolom. OK, ő a néger én meg a fehér. És mégis mindketten ugyanazt gondoljuk, akkor biztosan másban is hasonlítunk egymásra, nem? Úgy gondolom, hogy ezért a faji előítéletekkel szemben én is legalább annyit letettem az asztalra, mint mások". Fiatal kori ars poeticája azóta finomodott. Eleinte a radikális polgárjogi aktivisták helytelenítették, hogy gondosan kerülte a fajilag motivált témákat humoristaként és rendező-producerként. Nem volt soha közönséges, poénjait sohasem öv alatt vitte be, bugyivicceket tőle nem lehetett hallani. Osztotta rendesen az újgazdag diplomás feketéket is, akik csak pénzt költenek a gyerekeikre, de idejük nincs rájuk. A tévésztár inkább a tanulás, önbecsülés, önfejlesztés készségeinek kimunkálását ajánlgatja fekete közönségének, és nélkülözhetetlennek tartja az afro-amerikai műveltséget.

Mindennek számára egyik legfontosabb összetevője a jazz, '67 óta énekesként, zenészként is voltak sikeres lemezei. Mégis leginkább a Playboy Jazz Festival állandó házigazdájaként ismerik ebben a vonatkozásban. A fesztivált először 1959-ben rendezte meg Hugh Hefner Chicagóban, azóta Los Angeles-be telepítette, és 1979 óta Cosby a házigazdája. A rangos eseményen tavaly nyáron például Dianne Reeves, az Eddie Palmieri Salsa zenekar, Terence Blanchard, a Fourplay, az SFJAZZ Collective (Stefon Harris, Avishai Cohen, Greg Osby, David Sanchez, stb.), és Donald Harrison léptek fel. És The Cos of Good Music (kb.: a Jó Zene Ügye) nevű formációban Cosby csodás afro-amerikai zenekart válogatott össze Geri Allen művészeti vezetésével. Az idei, egyébként Apák napján, június 16-án kezdődő Playboy-fesztivál is minden bizonnyal Cosby-val lesz teljes, pedig már egyszer visszavonult. Néhány éve, korára tekintettel úgy döntött, nem vezeti tovább a műsort. Alig múlt el nélküle a nyári hétvége, már visszakéredzkedett.

Jellemző rá, ahogy élete egyik legtragikusabb eseményéből is ki tudott jönni. Egyetlen fiát, Ennist, a tehetséges, 27 éves Columbia egyetemi doktoranduszt meggyilkolták, amikor az út szélén éppen kereket cserélt a Mercijén. Cosby kőkeményen kiállt a gyilkos halálos ítélete ellen, aki így életfogytiglant kapott. Egyebek között pedig egy felemelő hangulatú jazzlemezt adott ki fia emlékére, Lester Bowie, Bobby Watson, Cedar Walton, Billy Higgins és mások közreműködésével. Arról pedig, hogy hogyan nem szabad beleragadnunk az áldozat szerepébe, győztessé kell tennünk magunkat, könyvet adott ki társszerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.