Jazz/World

Az elvetemült humorista ügyei

2012.02.19. 11:10
Ajánlom
Heti jegyzetében Amerikából jelentkező kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. A Bill Cosby Show főszereplője ugyan sok mindenből és mindenkiből csinált már bohócot, mégis annyi minden szent neki az életben: a család, a sport, a jazz és a megbocsátás.

"Minden fellépésemet és írásomat az élettapasztalatomra alapoztam, és így, azt hiszem, őszinte és igaz képet adtam az életemről. A megfigyeléseim nem csak kis morzsák, amiket el lehet tüntetni. Ott vannak filmtekercseken, kinyomtatva könyvekben, és megtalálhatók az interneten. Boldogan osztom meg őket, erre születtem. És örülök, hogy megszülettem. Bár, fiatal koromban elég elvetemült voltam."

A fenti sorok a jazzrajongásáról is ismert tévésztár, Bill Cosby legújabb könyvének előszavából valók, a címét magyarázzak: Nem én kértem, hogy megszülessek, de most már örülök neki. A 74 éves Cosby megértéséhez életöröme lehet a kulcs. Munkássága felöleli szinte az egész szórakoztatóipart, jelentősen befolyásolta az afro-amerikaiak elfogadottságát a tévéképernyőn és más médiumukban és nem kis hatással volt arra is, hogyan látják az emberek a jazzt. William  H. Cosby Jr. Amerikában nemzeti intézmény, sőt, sokak szerint nemzeti kincs. Nagyon hiányzik egy hasonló arc itthonról azért is, mert mindig kész kiállni a jazz ügye mellett.

A jóképű srác a hatvanas években az első afro-amerikai által formált pozitív hős volt az I Spy című tévésorozatban. Ez után már saját nevén indított helyzetkomikumra épülő tévésorozatokat, amelyek közül a legnagyobb és legsikeresebb szériát a nyolcvanas évek második felére oly jellemző The Bill Cosby Show adta. Sportrajongása, családközpontúsága (nincs messze az aranylakodalma), és a polgári értékek (Oh, yes!) iránti elkötelezettsége fokozatosan került előtérbe, hiszen most már megszámlálhatatlan hivatalos elismeréssel és üzleti sikerrel a háta mögött valóban adnak a szavára, nem csak egy humorista a sok közül.

„Amikor a fehérek megnézik a fellépéseimet, nevetnek, és azt gondolják: igen, ezt én is így gondolom. OK, ő a néger én meg a fehér. És mégis mindketten ugyanazt gondoljuk, akkor biztosan másban is hasonlítunk egymásra, nem? Úgy gondolom, hogy ezért a faji előítéletekkel szemben én is legalább annyit letettem az asztalra, mint mások". Fiatal kori ars poeticája azóta finomodott. Eleinte a radikális polgárjogi aktivisták helytelenítették, hogy gondosan kerülte a fajilag motivált témákat humoristaként és rendező-producerként. Nem volt soha közönséges, poénjait sohasem öv alatt vitte be, bugyivicceket tőle nem lehetett hallani. Osztotta rendesen az újgazdag diplomás feketéket is, akik csak pénzt költenek a gyerekeikre, de idejük nincs rájuk. A tévésztár inkább a tanulás, önbecsülés, önfejlesztés készségeinek kimunkálását ajánlgatja fekete közönségének, és nélkülözhetetlennek tartja az afro-amerikai műveltséget.

Mindennek számára egyik legfontosabb összetevője a jazz, '67 óta énekesként, zenészként is voltak sikeres lemezei. Mégis leginkább a Playboy Jazz Festival állandó házigazdájaként ismerik ebben a vonatkozásban. A fesztivált először 1959-ben rendezte meg Hugh Hefner Chicagóban, azóta Los Angeles-be telepítette, és 1979 óta Cosby a házigazdája. A rangos eseményen tavaly nyáron például Dianne Reeves, az Eddie Palmieri Salsa zenekar, Terence Blanchard, a Fourplay, az SFJAZZ Collective (Stefon Harris, Avishai Cohen, Greg Osby, David Sanchez, stb.), és Donald Harrison léptek fel. És The Cos of Good Music (kb.: a Jó Zene Ügye) nevű formációban Cosby csodás afro-amerikai zenekart válogatott össze Geri Allen művészeti vezetésével. Az idei, egyébként Apák napján, június 16-án kezdődő Playboy-fesztivál is minden bizonnyal Cosby-val lesz teljes, pedig már egyszer visszavonult. Néhány éve, korára tekintettel úgy döntött, nem vezeti tovább a műsort. Alig múlt el nélküle a nyári hétvége, már visszakéredzkedett.

Jellemző rá, ahogy élete egyik legtragikusabb eseményéből is ki tudott jönni. Egyetlen fiát, Ennist, a tehetséges, 27 éves Columbia egyetemi doktoranduszt meggyilkolták, amikor az út szélén éppen kereket cserélt a Mercijén. Cosby kőkeményen kiállt a gyilkos halálos ítélete ellen, aki így életfogytiglant kapott. Egyebek között pedig egy felemelő hangulatú jazzlemezt adott ki fia emlékére, Lester Bowie, Bobby Watson, Cedar Walton, Billy Higgins és mások közreműködésével. Arról pedig, hogy hogyan nem szabad beleragadnunk az áldozat szerepébe, győztessé kell tennünk magunkat, könyvet adott ki társszerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.