Jazz/World

Az elvetemült humorista ügyei

2012.02.19. 11:10
Ajánlom
Heti jegyzetében Amerikából jelentkező kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. A Bill Cosby Show főszereplője ugyan sok mindenből és mindenkiből csinált már bohócot, mégis annyi minden szent neki az életben: a család, a sport, a jazz és a megbocsátás.

"Minden fellépésemet és írásomat az élettapasztalatomra alapoztam, és így, azt hiszem, őszinte és igaz képet adtam az életemről. A megfigyeléseim nem csak kis morzsák, amiket el lehet tüntetni. Ott vannak filmtekercseken, kinyomtatva könyvekben, és megtalálhatók az interneten. Boldogan osztom meg őket, erre születtem. És örülök, hogy megszülettem. Bár, fiatal koromban elég elvetemült voltam."

A fenti sorok a jazzrajongásáról is ismert tévésztár, Bill Cosby legújabb könyvének előszavából valók, a címét magyarázzak: Nem én kértem, hogy megszülessek, de most már örülök neki. A 74 éves Cosby megértéséhez életöröme lehet a kulcs. Munkássága felöleli szinte az egész szórakoztatóipart, jelentősen befolyásolta az afro-amerikaiak elfogadottságát a tévéképernyőn és más médiumukban és nem kis hatással volt arra is, hogyan látják az emberek a jazzt. William  H. Cosby Jr. Amerikában nemzeti intézmény, sőt, sokak szerint nemzeti kincs. Nagyon hiányzik egy hasonló arc itthonról azért is, mert mindig kész kiállni a jazz ügye mellett.

A jóképű srác a hatvanas években az első afro-amerikai által formált pozitív hős volt az I Spy című tévésorozatban. Ez után már saját nevén indított helyzetkomikumra épülő tévésorozatokat, amelyek közül a legnagyobb és legsikeresebb szériát a nyolcvanas évek második felére oly jellemző The Bill Cosby Show adta. Sportrajongása, családközpontúsága (nincs messze az aranylakodalma), és a polgári értékek (Oh, yes!) iránti elkötelezettsége fokozatosan került előtérbe, hiszen most már megszámlálhatatlan hivatalos elismeréssel és üzleti sikerrel a háta mögött valóban adnak a szavára, nem csak egy humorista a sok közül.

„Amikor a fehérek megnézik a fellépéseimet, nevetnek, és azt gondolják: igen, ezt én is így gondolom. OK, ő a néger én meg a fehér. És mégis mindketten ugyanazt gondoljuk, akkor biztosan másban is hasonlítunk egymásra, nem? Úgy gondolom, hogy ezért a faji előítéletekkel szemben én is legalább annyit letettem az asztalra, mint mások". Fiatal kori ars poeticája azóta finomodott. Eleinte a radikális polgárjogi aktivisták helytelenítették, hogy gondosan kerülte a fajilag motivált témákat humoristaként és rendező-producerként. Nem volt soha közönséges, poénjait sohasem öv alatt vitte be, bugyivicceket tőle nem lehetett hallani. Osztotta rendesen az újgazdag diplomás feketéket is, akik csak pénzt költenek a gyerekeikre, de idejük nincs rájuk. A tévésztár inkább a tanulás, önbecsülés, önfejlesztés készségeinek kimunkálását ajánlgatja fekete közönségének, és nélkülözhetetlennek tartja az afro-amerikai műveltséget.

Mindennek számára egyik legfontosabb összetevője a jazz, '67 óta énekesként, zenészként is voltak sikeres lemezei. Mégis leginkább a Playboy Jazz Festival állandó házigazdájaként ismerik ebben a vonatkozásban. A fesztivált először 1959-ben rendezte meg Hugh Hefner Chicagóban, azóta Los Angeles-be telepítette, és 1979 óta Cosby a házigazdája. A rangos eseményen tavaly nyáron például Dianne Reeves, az Eddie Palmieri Salsa zenekar, Terence Blanchard, a Fourplay, az SFJAZZ Collective (Stefon Harris, Avishai Cohen, Greg Osby, David Sanchez, stb.), és Donald Harrison léptek fel. És The Cos of Good Music (kb.: a Jó Zene Ügye) nevű formációban Cosby csodás afro-amerikai zenekart válogatott össze Geri Allen művészeti vezetésével. Az idei, egyébként Apák napján, június 16-án kezdődő Playboy-fesztivál is minden bizonnyal Cosby-val lesz teljes, pedig már egyszer visszavonult. Néhány éve, korára tekintettel úgy döntött, nem vezeti tovább a műsort. Alig múlt el nélküle a nyári hétvége, már visszakéredzkedett.

Jellemző rá, ahogy élete egyik legtragikusabb eseményéből is ki tudott jönni. Egyetlen fiát, Ennist, a tehetséges, 27 éves Columbia egyetemi doktoranduszt meggyilkolták, amikor az út szélén éppen kereket cserélt a Mercijén. Cosby kőkeményen kiállt a gyilkos halálos ítélete ellen, aki így életfogytiglant kapott. Egyebek között pedig egy felemelő hangulatú jazzlemezt adott ki fia emlékére, Lester Bowie, Bobby Watson, Cedar Walton, Billy Higgins és mások közreműködésével. Arról pedig, hogy hogyan nem szabad beleragadnunk az áldozat szerepébe, győztessé kell tennünk magunkat, könyvet adott ki társszerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.