Jazz/World

Az elvetemült humorista ügyei

2012.02.19. 11:10
Ajánlom
Heti jegyzetében Amerikából jelentkező kollégánk egy-egy zenei hírt, eseményt, jelenséget tárgyal E/1-ben, szigorúan a vonal alatt. A Bill Cosby Show főszereplője ugyan sok mindenből és mindenkiből csinált már bohócot, mégis annyi minden szent neki az életben: a család, a sport, a jazz és a megbocsátás.

"Minden fellépésemet és írásomat az élettapasztalatomra alapoztam, és így, azt hiszem, őszinte és igaz képet adtam az életemről. A megfigyeléseim nem csak kis morzsák, amiket el lehet tüntetni. Ott vannak filmtekercseken, kinyomtatva könyvekben, és megtalálhatók az interneten. Boldogan osztom meg őket, erre születtem. És örülök, hogy megszülettem. Bár, fiatal koromban elég elvetemült voltam."

A fenti sorok a jazzrajongásáról is ismert tévésztár, Bill Cosby legújabb könyvének előszavából valók, a címét magyarázzak: Nem én kértem, hogy megszülessek, de most már örülök neki. A 74 éves Cosby megértéséhez életöröme lehet a kulcs. Munkássága felöleli szinte az egész szórakoztatóipart, jelentősen befolyásolta az afro-amerikaiak elfogadottságát a tévéképernyőn és más médiumukban és nem kis hatással volt arra is, hogyan látják az emberek a jazzt. William  H. Cosby Jr. Amerikában nemzeti intézmény, sőt, sokak szerint nemzeti kincs. Nagyon hiányzik egy hasonló arc itthonról azért is, mert mindig kész kiállni a jazz ügye mellett.

A jóképű srác a hatvanas években az első afro-amerikai által formált pozitív hős volt az I Spy című tévésorozatban. Ez után már saját nevén indított helyzetkomikumra épülő tévésorozatokat, amelyek közül a legnagyobb és legsikeresebb szériát a nyolcvanas évek második felére oly jellemző The Bill Cosby Show adta. Sportrajongása, családközpontúsága (nincs messze az aranylakodalma), és a polgári értékek (Oh, yes!) iránti elkötelezettsége fokozatosan került előtérbe, hiszen most már megszámlálhatatlan hivatalos elismeréssel és üzleti sikerrel a háta mögött valóban adnak a szavára, nem csak egy humorista a sok közül.

„Amikor a fehérek megnézik a fellépéseimet, nevetnek, és azt gondolják: igen, ezt én is így gondolom. OK, ő a néger én meg a fehér. És mégis mindketten ugyanazt gondoljuk, akkor biztosan másban is hasonlítunk egymásra, nem? Úgy gondolom, hogy ezért a faji előítéletekkel szemben én is legalább annyit letettem az asztalra, mint mások". Fiatal kori ars poeticája azóta finomodott. Eleinte a radikális polgárjogi aktivisták helytelenítették, hogy gondosan kerülte a fajilag motivált témákat humoristaként és rendező-producerként. Nem volt soha közönséges, poénjait sohasem öv alatt vitte be, bugyivicceket tőle nem lehetett hallani. Osztotta rendesen az újgazdag diplomás feketéket is, akik csak pénzt költenek a gyerekeikre, de idejük nincs rájuk. A tévésztár inkább a tanulás, önbecsülés, önfejlesztés készségeinek kimunkálását ajánlgatja fekete közönségének, és nélkülözhetetlennek tartja az afro-amerikai műveltséget.

Mindennek számára egyik legfontosabb összetevője a jazz, '67 óta énekesként, zenészként is voltak sikeres lemezei. Mégis leginkább a Playboy Jazz Festival állandó házigazdájaként ismerik ebben a vonatkozásban. A fesztivált először 1959-ben rendezte meg Hugh Hefner Chicagóban, azóta Los Angeles-be telepítette, és 1979 óta Cosby a házigazdája. A rangos eseményen tavaly nyáron például Dianne Reeves, az Eddie Palmieri Salsa zenekar, Terence Blanchard, a Fourplay, az SFJAZZ Collective (Stefon Harris, Avishai Cohen, Greg Osby, David Sanchez, stb.), és Donald Harrison léptek fel. És The Cos of Good Music (kb.: a Jó Zene Ügye) nevű formációban Cosby csodás afro-amerikai zenekart válogatott össze Geri Allen művészeti vezetésével. Az idei, egyébként Apák napján, június 16-án kezdődő Playboy-fesztivál is minden bizonnyal Cosby-val lesz teljes, pedig már egyszer visszavonult. Néhány éve, korára tekintettel úgy döntött, nem vezeti tovább a műsort. Alig múlt el nélküle a nyári hétvége, már visszakéredzkedett.

Jellemző rá, ahogy élete egyik legtragikusabb eseményéből is ki tudott jönni. Egyetlen fiát, Ennist, a tehetséges, 27 éves Columbia egyetemi doktoranduszt meggyilkolták, amikor az út szélén éppen kereket cserélt a Mercijén. Cosby kőkeményen kiállt a gyilkos halálos ítélete ellen, aki így életfogytiglant kapott. Egyebek között pedig egy felemelő hangulatú jazzlemezt adott ki fia emlékére, Lester Bowie, Bobby Watson, Cedar Walton, Billy Higgins és mások közreműködésével. Arról pedig, hogy hogyan nem szabad beleragadnunk az áldozat szerepébe, győztessé kell tennünk magunkat, könyvet adott ki társszerzőként.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.
Jazz/World hír

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.
Jazz/World ajánló

Dzsesszben formált Bartók-művek

A Bartók Plusz Operafesztivál megnyitja a komolyzenei műfaj határait. Báb- és animációs operaelőadások mellett Bartók-művek dzsesszátiratait mutatja be a mai magyar dzsesszélet egyik legmeghatározóbb együttese, a Sárik Péter Trió közreműködésével.
Jazz/World Partitúra

„Itt, Budapesten valójában csak imitáljuk a népzenét” - Interjú Kuczera Barbarával

Minden év júliusának első hetében rendezik meg a Méta népzenei tábort, más-más helyszínen, rendszerint apró falvakban. Idén Karádon, nem messze a Balatontól lesz a tábor, a Partitúra forgatásán Kuczera Barbara mesélt róla.
Jazz/World lemez

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint bejárják az országot új lemezükkel

Kilenc állomásos magyarországi turnén mutatja be februárban megjelent Shapeshifter című lemezét a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint Quartet.