Jazz/World

Az én városom: Varsó

2006.09.22. 00:00
Ajánlom
Az Én városom/My City az A38 Hajó rendhagyó fesztiválsorozata, melynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be – sajátos szemszögből. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzenek a program összeállításában és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában.

A fesztiválok lényege tehát a személyesség: városok, ahogy azokat reprezentáns lakóik látják. Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látta vendégül az A38 Hajó (a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére).

A második bemutatkozó város Varsó lesz, és a program nem kevésbé tűnik izgalmasnak és változatosnak, mint korábban. Ezúttal Varsó főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) együttműködésével.

Az A38 Hajó hagyományaiból következően ismét a muzsikáé a főszerep: fellép a lengyel dzsessz legnagyobb sztárja, a világhírű trombitás, Tomasz Stanko. Koncertjének különlegessége, hogy nem mindennapi programjában a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsessz-oratóriumát adja elő. Színpadra lép a nagyszerű énekes-zongorista, Stanislaw Sojka, aki hazájában Valóságos zenei intézmény. Varsó élő, vibráló zenei kultúrájának bizonyítékaként Magyarországon kevéssé ismert, de hazájukban rendkívül népszerű művészek is szerepelnek a programban. Ilyen például a kiforrott, finom, okos nu-jazzt játszó Muzykoterapia, vagy Lengyelország egyik legnépszerűbb színésznője, Maria Peszek, aki tavaly jelentette meg első szólóalbumát, ezt a különös, visszafogott hangulatú vallomást „az én városomról” (Moje miasto). És persze képviseltetik magukat a varsói klubkultúra friss kedvencei, Mint például a dzsesszes hiphopot játszó Tworzywo Sztuczne (a két MC-producer-titán, Fisz és Emade duója) vagy a dancehallt és reggae-t vegyítő Masala Sound System.

A zene mellett e három napon jelentős szerepet játszanak az egyéb művészeti ágak, mindenekelőtt az építészet. Az A38 Hajón Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, amelyhez beszélgetés is kapcsolódik – a fő téma egy napjainkban különösen aktuális kérdés: a magasépítészet, a „felhőkarcolók” és a városkép viszonya. További beszélgetési téma – a fesztiválon is bemutatandó dokumentumfilm, a Taxi Warsaw kapcsán – a lengyel és a magyar filmművészet aktuális helyzete Boguslaw Linda részvételével. Mindehhez képzőművészeti akciók kapcsolódnak – hol lazábban, mint például a Varsó emblematikus épületének, a Kultúra és Tudomány Palotájának eltéveszthetetlen sziluettjét játékosan újraértelmező installáció a Városháza parkban (a Fundacja Centrum Europy szervezésében), hol pedig szorosabban, mint Swierkiewicz Róbert magasba emelkedő léghajója az A38 Hajó tetőteraszán. Természetesen a fesztiválsorozat hagyományaihoz híven az eseményekhez gasztronómiai bemutató is társul az A38 Hajó éttermében.

(2006. 2006. szeptember 28-30. A38 Hajó; Az én városom: Varsó – fesztiválsorozat)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.