Jazz/World

Az énekléshez ki kell vetkőznünk önmagunkból

2016.10.17. 16:04
Ajánlom
A CAFe Budapest keretében különleges fúzióra készül Hrutka Róbert zeneszerző-énekes és Nagy Dániel Viktor színművész. Az október 17-én 18 órától a Városház parkban álló Üvegházban hallható koncert készülő albumuk előfutára.

Az esten feldolgozásokat és saját, újonnan szerzett dalokat is hallhat majd a közönség, amelyek egy részéhez Nagy Dániel Viktor írta a szöveget. Játszanak olyan dalokat is, amelyeket Hrutka Róbert szerzett és amelyeket Grecsó Krisztián szövegezett, de elhangzanak még Cseh Tamás-feldolgozások, külföldi dalok feldolgozásai és Dániel verses estjéből, A nyíló combok erdein túl-ból is hoznak majd részleteket.

Akit a színészet kétszer is megtalált

Kapcsolódó

Akit a színészet kétszer is megtalált

A színészet az a terület, amiben Nagy Dániel Viktor a legotthonosabban mozog, de a sokoldalú fiatal tehetség igyekszik megtalálni magát a zenében, a filmezésben és a szinkronizálásban is.

Hrutka Róbert több alkalommal dolgozott már színművészekkel, például Tompos Kátyával vagy Udvaros Dorottyával, a velük való munka mindig pozitív tapasztalatot jelentett számára. „Akkor lesz igazán jó az énekes produkció, ha hagyják magukat egy bizonyos szintig instruálni. Ebbe a fajta zenei világba úgy kell belehelyezkedni, hogy ne énekeljenek túl, ne legyenek manírosak.

Bizonyos értelemben le kell vetkőzniük, mert úgy sokkal jobban tudnak értelmezni.

Ha valaki úgy áll ki a közönség elé, hogy tudatos, letisztult – és nem mellesleg van egy jó énektudása is –, az hatalmas előny.”

Középen Nagy Dániel Viktor, jobbra Hrutka Róbert

Középen Nagy Dániel Viktor, jobbra Hrutka Róbert

A lecsupaszítás nemcsak magára a formára, a műfajra értendő, hanem az előadó személyére, a lelkére is. Abban pedig Nagy Dániel Viktor is egyetért a zeneszerzővel, hogy ez ösztönösen működik.

Aki a színészet felől jön, magától értetődő, hogy azt az identitását némileg átsugározza a zenére is. De más a színpadi jelenlét.

Nem érdemes éles határokat húzni a színész-én és az énekes-én között, bár alapvetően mint jelenség választódnak el egymástól. Az állapot szélesebb, mélyebb, miközben énekel egy színész. Azt semmiképp nem mondanám, hogy éneklés közben játszom, inkább azt, hogy egyfajta állapotban vagyok. Ebből az állapotból jön a hang, a zene. Nincs mit eljátszani.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.