Jazz/World

Az erdélyi Buena Vista

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
Életek éneke címmel, filmvetítéssel egybekötött koncertet ad két zenekar és pár szólista a Művészetek Palotájában, hogy bemutassa Erdély zenei világát.

Kivételesen az történik, hogy mire a koncert napja elérkezik, addigra a Duna Televízió már le is adja az Életek énekéből készült filmsorozatot, amelynek filmszínházi bemutatójára is hamarosan sor kerül. A koncert rendezője, egyben a film egyik szerzője, Kelemen László a székelyföldi Gyergyóditróban született, erdélyi származású – s 1986 óta Magyarországon élő – zenész, a Hagyományok Háza vezetője, a Fonó Records Utolsó óra című lemezsorozatának kitalálója és szerkesztője kalauzol végig a Mezőségen, Gyimesen, Moldván, Székelyföldön, Máramaroson, Biharon, hogy megismertesse Erdély kimagasló magyar, román és cigány muzsikusait. Például a Magyarpalatkai bandát, a Szászcsávási Zenekart, a gyimesi Zerkula Jánost, Tötszegi Andrást és Szilárdot Méráról, Csiszár Aladárt Körtefájáról, Kovács Marcellt és zenekarát Nagybányáról, a bihari Dorel Codobát, a bánffyhunyadi Varga István "Csipást", és így tovább.

Az ő életük a film, énekben elbeszélve, és ők azok a muzsikusok, akik a Művészetek Palotájában együtt járják végig egy páratlan estébe sűrítve Kelemen László bartóki felfedezőútját. A rendező így ír inspirációiról: "Ahol megszólal egy hang, egy ének, ott van egy lélek; ahol lélek van, ott ember is van; ahol ember van, ott sors is van; ahol sors van, ott akár egy film is lehet." A film, s az előadás nem titkoltan követi azt a "módszert", amit Wim Wenders filmrendező talált ki, hogy az elfeledett, idős kubai zenészeket, a Buena Vista Social Club tagjait felfedezze a világ számára. A mi Kubánk ugyanis Erdély. Ezt a világot sem igazán ismeri az a másik. Nekik, és persze nekünk készült a film, és a koncert is, amely után szabad a tánc, lévén a Művészetek Palotája erre is lehetőséget ad.

(2007. március 5. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Életek éneke - az erdélyi Buena Vista (filmvetítéssel egybekötött koncert); km.: Magyarpalatkai Zenekar, Szászcsávási Zenekar, Zerkula János, Tötszegi András, Tötszegi Szilárd, Csiszár Aladár, Kovács Marcell, Dorel Codoba, Varga István "Csipás"; rend.: Kelemen László)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.