Jazz/World

Az erdőben vette fel új lemezét Dés András

2020.02.06. 15:05
Ajánlom
Akár a klímakrízisre adott válasz is lehetne, valójában azonban csak a zenei kíváncsiság vezérelte Dés András ütőhangszeres művészt, amikor úgy döntött, einschließlich című lemezét egy bakonyi erdőben veszi fel. A BMC Records gondozásában megjelenő albumot február 26-án mutatja be az Opus Jazz Clubban Erdőkerülő Quartetjével.

Állítólag a 19. században Chopint fütyültek a madarak a német erdőkben, mert a kiváló zenei memóriával megáldott süvöltőket az emberek előszeretettel tanították klasszikus dallamokra. Bár a madarakkal szemben ma már nem támasztjuk a „klasszikus zenei műveltség” igényét, Dés András ütőhangszeres művész úgy vélte, fontos szerephez juthatnak egy olyan lemezen, amit a véletlen és a természet ír. A jazz-zenészeknek egyébként is lételeme a pillanatból érkező impulzus, így aztán a zenekarvezető-ötletgazda nem is vitt magával semmilyen hangszert a Bakonyban található németbányai erdőbe, ahol kvartettjével a lemezt rögzítette.

_DSC8463AndrasDesRangers-130818.jpg

Dés András Erdőkerülő Quartet (Fotó/Forrás: Somogyi Lajos)

Nagyon érdekes önismereti folyamat volt

– mondja Dés András a felvételről. „Sejtettem, hogy mire, pontosabban mire nem számíthatok, valóban fejest ugrottam az ismeretlenbe. Otthon hagytam a hangszereimet és jelképes értelemben teljesen »meztelenül« érkeztem a felvételre. Csak olyan eszközökön játszottam, amit ott, az erdőben találtam: fákon, köveken, leveleken, tobozokon, csigaházon, a földön, és persze a testemet is használtam hangszerként.

_DSC0084-130818.jpg

Dés András Erdőkerülő Quartet (Fotó/Forrás: Somogyi Lajos)

A természetnek való kiszolgáltatottság a zenészek egymásrautaltságát is erősítette. Ez indokolja Fenyvesi Márton gitáros-producer, Ávéd János szaxofonos, valamint Szandai Mátyás nagybőgős együttjátékának rendkívül magas kamarazenei minőségét, ami Szabó Viktor hangmérnök mesteri szakértelmének köszönhetően érvényesül igazán. És bár Dés András azt mondja, lemeze nem társadalomkritikai céllal született, hallgatóként az ember nem tud nem gondolni arra, hogy amit hall, az a huszonnegyedik órában született egy erdőben, vagyis az összeomlás előtti utolsó pillanatot is rögzíti.

S hogy miért Einschließlich a lemez címe? Gyönyörű szó

– ad kézenfekvő, s nehezen vitatható magyarázatot Dés András, aki 2018-ban Budapestről Bécsbe költözött a családjával, így gondolatvilágát az utóbbi időben az efféle gyönyörű német szavakkal való ismerkedés töltötte ki. De a címválasztás mögött ennél persze sokkal több van. Az „einschließen” szó elsődleges jelentése a „bezár”, s ez esetben a „be-” igekötő rendkívül fontos: nem kizár, hanem bezár. Ami megvilágítja a szó másodlagos jelentését is: „magában foglal”, „körülzár”, „beleért”. Dés András lemeze olyan, mint az erdő: zárt tér, amely magában foglal egy egész világot”  – írja  Fazekas Gergely a lemez kísérőszövegében.

Dés András tanulmányait klasszikus ütősként kezdte, később érdeklődése a különböző népzenék felé fordult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán végzett. Az utóbbi években egyedi játékstílust alakított ki, melyben jobb kezével dobosként, bal kezével pedig perkusszív módon játszik. Számos sikeres jazzformáció tagjaként beutazta a világot, és olyan fontos koncerttermekben is játszott, mint a Carnegie Hall, a Covent Garden, az Amsterdam Concertgebouw, vagy a Damaszkuszi Operaház. Ütőhangszeres játékát több mint 90 albumon hallhatjuk, ezek közül hármat zenekarvezetőként jegyez: legutóbbi, A világ legrosszabb énekese című triólemeze a BMC Records gondozásában jelent meg 2017-ben. Emellett számos film- és színházi zenét is komponált. Előszeretettel lépi át a műfaji határokat. Játszott a legelismertebb magyar népdalénekesekkel, ugyanakkor tagja volt könnyűzenei formációknak, és dolgozott Eötvös Péter kortárs zeneszerzővel is. Jazz-zenészként olyan előadókkal játszik rendszeresen, mint Lukács Miklós, Balázs Elemér, Snétberger Ferenc, Borbély Mihály, Fekete-Kovács Kornél, Palle Mikkelborg, Frank London, Charlie Mariano, Jack DeJohnette, Gerard Presencer, Eivind Aarset, Eric Truffaz és Chris Potter. A művészetek iránti érdeklődése nem korlátozódik a zenére. Gyakran láthatjuk kortárs írókkal, költőkkel közös esteken, sőt, egy szóló színpadi előadást is létrehozott Farkasszem címmel.

Így készült a lemez

A lemezbemutató koncert az Opus Jazz Clubban lesz február 26-án este 8 órától. Részletek itt.

Kapcsolódó

"A világ legrosszabb énekese", aki ütőhangszeres

A Dés András Triónak nyáron jelent meg A világ legrosszabb énekese című albuma a BMC kiadónál, aminek anyaga legközelebb november 4-én lesz hallható az Opus Jazz Clubban. Dés András ütőhangszeres-zeneszerzővel nyitottságról, empátiáról és a társművészetekkel való kapcsolatáról is beszélgettünk.

Zseniális videóval reklámozza új lemezét Dés András

Zseniális videóval reklámozza új lemezét Dés András

A kiváló humoráról is ismert ütőhangszeres A világ legrosszabb énekese című debütáló lemezéhez készült videóban a magyar kultúra meghatározó személyiségeit zavarba ejtő kérdésekkel szegezi falhoz.

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!
Jazz/World ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi koncertje – Csodavárás a Ludwig Múzeumban

Különleges élményben lehet része a Ludwig Múzeum február 22-i programján résztvevőknek. 16 órától Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállításában tart kurátori tárlatvezetést Szegedy-Maszák Zsuzsanna, majd 17.30-tól Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös koncertje következik, amely az improvizáció világának eddig ismeretlen, egyedi rétegébe hívja a hallgatókat.
Jazz/World ajánló

A jazz nagyágyúi érkeznek a Müpába

A jazz élő legendái, Roy Ayers, Lee Ritenour, Dave Grusin, Kamasi Washington és Wynton Marsalis érkeznek a Müpa Jazztavasz sorozatába.
Jazz/World ajánló

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Jazz/World portré

Genesis-szel és anélkül: Peter Gabriel a feltűnő jelmezektől a filmzenékig

A Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Peter Gabriel február 13-án ünnepli hetvenedik születésnapját.