Jazz/World

Az etológiától a fotóig és az improvizációig

2010.03.13. 12:25
Ajánlom
A szellemi-művészeti élet jelesei adnak ismét egymásnak randevút Alföldi Róbert vendégeként a Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben elnevezésű sorozatban. Csányi Vilmos író, etológus és Vancsó Zoltán fotográfus mellé Bujtor Balázs (hegedű) és Szabó Dániel (zongora) kapott meghívást.

Csányi Vilmost sokan ismerik etológusként, olyan tudósként, aki élvezetesen tud mesélni és írni a tudományos kutatásairól. Körülbelül 50 éve ír, több mint 30 könyve jelent meg, etológusként izgalmas összefüggéseket tárt az olvasók elé. Több könyve óriási sikert aratott, ilyen volt például a két kutyájáról, Bukfencről és Jeromosról szóló történetek sora. Közel három tucatnyi kötet után 2009-ben jelent meg az első regénye, a Bábosok, amely egy, a világtól elzártan élő, parányi közösségről és a fennmaradás esélyéről szól. Az idén újabb könyve lát napvilágot az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a tudományról szóló szatíra címe: Marci, a beszélő kutya

Mivel Csányi Vilmos szenvedélyesen - és remekül - fotózik, az est másik vendége a kitűnő fotográfus, Vancsó Zoltán lesz. A Mai Manó Házban éppen ezekben a hetekben látható Vancsó kiállítása március 28-ig. Viszont Vancsó másik szenvedélye a zene. A fotózással párhuzamosan hangmérnöknek tanult és zeneszerzéssel is foglalkozott, a zongorázás vissza-visszatérő napi foglalatossága. Vancsónak eddig Budapesten közel harminc kiállítása nyílt, rendszeresen jelennek meg albumai, szakmai és laikus közönsége egyre bővül. Kiemelkedő sorozatai a Csendes képek - melyet saját bevallása szerint élete végéig folytatni fog -, az Óperencián innen, gyerekekről készült szubjektív riportsorozata, a Zarándokok,  vagy a Sóhajtenger - Kuba című anyaga, amelyből egy öt perces fotófilmet is készített. Ezt nagy sikerrel vetítteték a magyar mozikban Wim Wenders egyik filmjével együtt. Szuverén alkotóstílusa miatt nem vették fel a budapesti Iparművészeti Egyetemre, holott később kötelező tananyaggá vált munkássága és doktori értekezések elbírálására kérték fel. Fiatalon, 2003-ban a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökségi tagjává választották. Számos további szakmai elismerés birtokosa (Balogh Rudolf-díj, André Kertész ösztöndíj, Hungart ösztöndíj, Pécsi József ösztöndíj, Budapest Fotográfiai Ösztöndíj). 

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene, ezúttal pedig különleges duó nyújtja a zenei kontextust. A harmincöt éves Bujtor Balázs klasszikus zenész, 2007 óta a Pannon Filharmonikusok első koncertmestere, aki keresi az improvizációs fellépési lehetőségeket, a jazz műfajában és azon kívül is. 1999-ben szerzett diplomát Sós Natasa növendékeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1992-től 1997-ig játszott az Intermoduláció kamaraegyüttesben Tihanyi László vezetésével. 1995-ben csatlakozott a Danubia Szimfonikus Zenekarhoz, először a II. hegedű szólamvezetőjeként, majd 1996 decemberétől 2007 augusztusáig hangversenymesterként dolgozott. E zenekarral számos nagy sikerű koncertet adott itthon és külföldön egyaránt, valamint lehetősége nyílt olyan karmesterekkel együtt dolgozni, mint Fürst János, Eötvös Péter, vagy Sir Neville Marriner. 1995-ben alapította vonósnégyesét, mellyel számos klasszikus és kortárs zenei hangversenyt adott. 2004-ben a BMC kiadónál elkészítette első kortárs jazz CD-jét, melyet több ilyen irányú felvétel követett. Együtt dolgozott többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Gadó Gáborral, Oláh Kálmánnal, Erdélyi Péterrel, Hárs Viktorral, Winand Gáborral és Fekete-Kovács Kornéllal is. Negyvennél is több hanglemezen találkozhatunk vele közreműködőként. 2001 óta Élő Péterrel két nagy-, valamint több kisjátékfilmhez, reklámhoz komponált zenét. 2007 szeptembere óta a Pannon Filharmonikusok első hangversenymestere. 

Szabó Dániel zongorista a hazai jazzzélet egyik jelentős, külföldön is széles körben elismert egyénisége, aki számos nemzetközi versenyen és koncerten aratott sikert. A Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában tanult, ahol már gyerekkorától a társművészetek tanulmányozásával együtt mélyedhetett el a zenében, a zenei és a vizuális művészeti ágak közti párhuzamok keresésében. Legújabb lemezét az amerikai kortárs jazz egyik legnagyobb és még mindig feljövőben lévő alakjával, a lenyűgöző, és természetes hangú, megnyerő Chris Potterrel rögzítette, Szandai Mátyás bőgős és a szintén New Yorkban élő Németh Ferenc dobos társaságában. Most kezdenek beérkezni a lemez első külföldi méltatásai, a legújabb például Bob Brookmeyertől, a bebop korszak élő legendájától származik. Brookmeyer tanította Szabót Amerikában, korábban is írt már egyik lemezéhez ajánlást, de most „felkérés nélkül" írta meg elsőként véleményét az Amazon.com internetes portálon március elején Szabó új lemezéről: „Szabó művészetének erényei egészen nyilvánvalóak itt. Energivál fűtött triójához társul a nagyon magabiztos Chris Potter, és így a mai cuccok döntő része elég sápadtnak tűnik hozzájuk képest. Szabó nagyon sikeres zeneszerző és valóban ő tartja kézben a produkciót. Kiemelkedően ajánlható" - majd véleményét számokban is kifejezve a magyar osztályzásnak megfelelő ötöst is odabiggyesztett. 

2010. március 25-én, este hét órától a pesti Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon Alföldi Róbert vendége Csányi Vilmos író, etológus, Vancsó Zoltán fotográfus, Bujtor Balázs (hegedű) és Szabó Dániel (zongora)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World turné

Björk szimfonikus turnéra indul

Az izlandi énekesnő turnéját a kísérletezés jellemzi: szimfonikus zenekari köntösben halljuk a legjobb dalait.
Jazz/World ajánló

Ezt nem szabad kihagyni: Budapesten lép fel Kamasi Washington

2020. június 26-án Budapestre látogat a kortárs jazz nagyágyújának és úttörőjének is tekinthető Kamasi Washington, aki 2018 júniusában megjelent grandiózus albumával, a Heaven and Earth című zenei anyagával hinti majd a libabőrt a Müpa hallgatóságának.
Jazz/World Belle & Sebastian

Először jön Magyarországra a Belle and Sebastian

Még soha nem játszottak itt, az A38-on koncerteznek június végén.
Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.