Jazz/World

Az év jazz/world/folk portréja 2012

2013.01.04. 16:55
Ajánlom
Melyik tavalyi évben megjelent jazz-, világ- vagy népzenésszel készített interjúnkat szerették legjobban? 13+1 cikket ajánlunk figyelmükbe újévi visszatekintésünkben.

Karosi Júlia 2009-ben alapította kvartettjét, melyben férje, Varga Bendegúz dobol. Az énekesnőt az év elején szerzői kiadásban megjelent első lemezükről kérdeztük, amely azóta már Japánban is megjelent egy kislemez társaságában.

A májusi Értől az óceánig című minifesztivál, illetve készülő második lemezük kapcsán kérdeztük a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek alapítóját. Tárkány-Kovács Bálinték élete azóta sem szűkölködött eseményekben, hiszen egy sor más elismerés mellett Junior Prima Díjat nyertek. Úgy látszik, épp időben hívtuk fel rájuk a figyelmet? :-)

Nyár végéig Kanadában tartózkodott kollégánk, Zipernovszky Kornél - ő kapta mikrofonvégre Robi Botost, aki éves kora óta Torontóban él, ahol az ország egyik legnevesebb zongoristájává vált. Az országváltás kalandos körülményeiről, és új lemezéről is mesélt neki a zongorista.

Schreck Ferencet rovatunk másik állandó szerzője, Párniczky András interjúvolta meg Hangszerelem sorozatában, melyben elsősorban hangszerükhöz - Schreck esetében a harsonákhoz -, és a hangzáshoz fűződő viszonyáról vallanak a művészek.

Our Places néven Gereben Zita kvintettje is új lemezzel jelentkezett 2012-ben, s azzal sincs egyedül a honi jazz-énekesnők között, hogy nyit a popos hangvétel felé. Igaz, Zita nem foglalkozik a többiekkel: "ez kívánkozott ki belőlem is, és a zenekarom többi tagjából is" - nyilatkozta nekünk még májusban.

Lájk-számban egyértelműen vezeti a tavalyi statisztikát (878) Sebő Ferenccel készített életút-interjúnk, melyet abból az apropóból készítettünk, hogy a táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára idén töltötte be 65. életévét, márciusban pedig Kossuth-díjat kapott.

Vukán Györgyöt is megkerestük a Kossuth-díj kapcsán, igaz, mint elmondta, őt legkevésbé sem érdeklik az effajta elismerések: "pályám tele volt buktatókkal, például fölvettek az Akadémiára, miután versenyt nyertem, de nem adtak kollégiumot. Értem semelyik rendszer sem tett semmit. Amit az életemben elértem, azt magamnak köszönhetem, a kitartásnak."

Az év egyik szenzációja volt, hogy megszületett Palya Bea kislánya, aki természetesen minden tekintetben erősen meghatározta az énekesnő projektjeit. Átmeneti visszavonulása előtt készítettük ezt az interjút, de azóta már beszélgettünk vele Lili, és új könyvlemeze megszületéséről is.

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház mindmáig megőrizte eredeti küldetését: nagyobbrészt a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, kisebbrészt (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. Alapítója és mecénása, Lukács József 2012 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Az ötvenegy éves üzletember, zenész, népzenegyűjtő rendkívül ritkán nyilatkozik, az utóbbi tizenhét évben talán ez volt az első alkalom, hogy diktafonvégre lehetett kapni.

Az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő Budapest Bár vezetője, Farkas Róbert nem ismer korlátokat: játszik hegedűn, zongorán, gitáron és harmonikán, fellépett hagyományos cigányzenét játszó zenekarban és alternatív rockegyüttesekben, szabadidejében barokk és romantikus hegedűversenyeket hallgat és játszik, filmet forgat, és éppen azon dolgozik, hogy külföldön is sikeres legyen zenekara.

A pesti klubélet egyik legmarkánsabb arca Premecz Mátyásé, aki Hammond-orgonájával, néha más billentyűs hangszereken több zenekarban is jelen van. Az ősz során egy sor koncertet adott az Andy Heflerrel kiegészült Kéknyúl trióval, játszott az Újbuda Jazzfesztivál égisze alatt, egész évben csinálta a Random Tripeket, október 11-én pedig másodszorra került sor az általa kezdeményezett Hammond Fesztiválra. Riporterünknek mesélt a többi tervéről is.

Megszólaltattunk a tavalyi év során egy másik billentyű-mágust is. Oláh Kálmán, aki zeneszerzőként és tanárként is tevékeny, Hangszerelem-sorozatunkban amellett tett hitet, hogy a jazz-zongoristáknak is a zenekari hangzásra és többszólamúságra kell törekedniük, a hagyományos egyetlen dallam -kiegészítő balkéz-kíséret helyett.

Az év egyik legnagyobb durranása volt két amerikai sztárszólista, Joe Lovano szaxofonos és Dave Douglas trombitás vadonatúj közös kvintettje, a Sound Prints október végi fellépése a Trafóban. A világhírű szaxofonossal a koncertet megelőzően telefonon készítettünk interjút.

Magyarország legjelentősebb népzenei együttese hagyományosan a Müpában zárta az évet. December 28-i estjük megidézte a karácsony meghittségét, énekes és táncos vendégeik segítségével pedig az év végi ünnepkör felszabadult hangulatát is. Széles látókörüket mutatja, hogy bő hónap múlva a Bartók-maratonon adnak Jandó Jenővel Bartók és a népzene címmel közös koncertet. Zenéről, műfajokról, közönségről a zenekar alapító-bőgősével, Hamar Dániellel beszélgettünk.

Persze nem csak ennyi - összesen harmincnál is több - interjú jelent meg a Fidelio.hu jazz/world/folk interjú rovatában 2012 során. Önöknek melyik volt a kedvencük? Ha nem találják az alábbi listában, írják meg kommentben!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.