Jazz/World

Az év jazz/world/folk portréja 2012

2013.01.04. 16:55
Ajánlom
Melyik tavalyi évben megjelent jazz-, világ- vagy népzenésszel készített interjúnkat szerették legjobban? 13+1 cikket ajánlunk figyelmükbe újévi visszatekintésünkben.

Karosi Júlia 2009-ben alapította kvartettjét, melyben férje, Varga Bendegúz dobol. Az énekesnőt az év elején szerzői kiadásban megjelent első lemezükről kérdeztük, amely azóta már Japánban is megjelent egy kislemez társaságában.

A májusi Értől az óceánig című minifesztivál, illetve készülő második lemezük kapcsán kérdeztük a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek alapítóját. Tárkány-Kovács Bálinték élete azóta sem szűkölködött eseményekben, hiszen egy sor más elismerés mellett Junior Prima Díjat nyertek. Úgy látszik, épp időben hívtuk fel rájuk a figyelmet? :-)

Nyár végéig Kanadában tartózkodott kollégánk, Zipernovszky Kornél - ő kapta mikrofonvégre Robi Botost, aki éves kora óta Torontóban él, ahol az ország egyik legnevesebb zongoristájává vált. Az országváltás kalandos körülményeiről, és új lemezéről is mesélt neki a zongorista.

Schreck Ferencet rovatunk másik állandó szerzője, Párniczky András interjúvolta meg Hangszerelem sorozatában, melyben elsősorban hangszerükhöz - Schreck esetében a harsonákhoz -, és a hangzáshoz fűződő viszonyáról vallanak a művészek.

Our Places néven Gereben Zita kvintettje is új lemezzel jelentkezett 2012-ben, s azzal sincs egyedül a honi jazz-énekesnők között, hogy nyit a popos hangvétel felé. Igaz, Zita nem foglalkozik a többiekkel: "ez kívánkozott ki belőlem is, és a zenekarom többi tagjából is" - nyilatkozta nekünk még májusban.

Lájk-számban egyértelműen vezeti a tavalyi statisztikát (878) Sebő Ferenccel készített életút-interjúnk, melyet abból az apropóból készítettünk, hogy a táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára idén töltötte be 65. életévét, márciusban pedig Kossuth-díjat kapott.

Vukán Györgyöt is megkerestük a Kossuth-díj kapcsán, igaz, mint elmondta, őt legkevésbé sem érdeklik az effajta elismerések: "pályám tele volt buktatókkal, például fölvettek az Akadémiára, miután versenyt nyertem, de nem adtak kollégiumot. Értem semelyik rendszer sem tett semmit. Amit az életemben elértem, azt magamnak köszönhetem, a kitartásnak."

Az év egyik szenzációja volt, hogy megszületett Palya Bea kislánya, aki természetesen minden tekintetben erősen meghatározta az énekesnő projektjeit. Átmeneti visszavonulása előtt készítettük ezt az interjút, de azóta már beszélgettünk vele Lili, és új könyvlemeze megszületéséről is.

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház mindmáig megőrizte eredeti küldetését: nagyobbrészt a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, kisebbrészt (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. Alapítója és mecénása, Lukács József 2012 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Az ötvenegy éves üzletember, zenész, népzenegyűjtő rendkívül ritkán nyilatkozik, az utóbbi tizenhét évben talán ez volt az első alkalom, hogy diktafonvégre lehetett kapni.

Az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő Budapest Bár vezetője, Farkas Róbert nem ismer korlátokat: játszik hegedűn, zongorán, gitáron és harmonikán, fellépett hagyományos cigányzenét játszó zenekarban és alternatív rockegyüttesekben, szabadidejében barokk és romantikus hegedűversenyeket hallgat és játszik, filmet forgat, és éppen azon dolgozik, hogy külföldön is sikeres legyen zenekara.

A pesti klubélet egyik legmarkánsabb arca Premecz Mátyásé, aki Hammond-orgonájával, néha más billentyűs hangszereken több zenekarban is jelen van. Az ősz során egy sor koncertet adott az Andy Heflerrel kiegészült Kéknyúl trióval, játszott az Újbuda Jazzfesztivál égisze alatt, egész évben csinálta a Random Tripeket, október 11-én pedig másodszorra került sor az általa kezdeményezett Hammond Fesztiválra. Riporterünknek mesélt a többi tervéről is.

Megszólaltattunk a tavalyi év során egy másik billentyű-mágust is. Oláh Kálmán, aki zeneszerzőként és tanárként is tevékeny, Hangszerelem-sorozatunkban amellett tett hitet, hogy a jazz-zongoristáknak is a zenekari hangzásra és többszólamúságra kell törekedniük, a hagyományos egyetlen dallam -kiegészítő balkéz-kíséret helyett.

Az év egyik legnagyobb durranása volt két amerikai sztárszólista, Joe Lovano szaxofonos és Dave Douglas trombitás vadonatúj közös kvintettje, a Sound Prints október végi fellépése a Trafóban. A világhírű szaxofonossal a koncertet megelőzően telefonon készítettünk interjút.

Magyarország legjelentősebb népzenei együttese hagyományosan a Müpában zárta az évet. December 28-i estjük megidézte a karácsony meghittségét, énekes és táncos vendégeik segítségével pedig az év végi ünnepkör felszabadult hangulatát is. Széles látókörüket mutatja, hogy bő hónap múlva a Bartók-maratonon adnak Jandó Jenővel Bartók és a népzene címmel közös koncertet. Zenéről, műfajokról, közönségről a zenekar alapító-bőgősével, Hamar Dániellel beszélgettünk.

Persze nem csak ennyi - összesen harmincnál is több - interjú jelent meg a Fidelio.hu jazz/world/folk interjú rovatában 2012 során. Önöknek melyik volt a kedvencük? Ha nem találják az alábbi listában, írják meg kommentben!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elvehetik az Operaháztól a beruházásait

A Liget-programot kezelő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülhet az Operaház felújítása és a műhelyház felépítése. A kérdésről jövő szerdán szavaz a Parlament. FONTOS: Cikkünket az Operaház válaszával frissítettük.
Plusz

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A Kult50 több szereplőjét is elismerték.
Klasszikus

Dinyés Soma lesz az MR Gyermekkórusának új karnagya

Dinyés az augusztusban kinevezett Walter Juditot váltja a nagymúltú gyermekkórus élén.
Zenés színház

70 éves Molnár András, a legendás magyar Wagner-tenor

December 8-án ünnepli 70. születésnapját Molnár András Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenorista, érdemes művész.
Jazz/World

"Néha remek dolog levetni a hírnevet" – Interjú Gregory Porterrel

A Grammy-díjas jazzénekest még november 19-ei, budapesti koncertje előtt értük el telefonon. Családjáról, a folytonos úton lét nehézségeiről, alkotói metódusáról és édesapjával való bonyolult viszonyáról is őszintén mesélt. Na meg jellegzetes jazzkalapjáról.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Örökre megjegyzem ezt a két szót Lantos Zoltán új lemezéről

Lantos Zoltán új lemeze nagyszerű, felemelő és profi, mégsem ez az, ami elsősorban megragadott benne. Hanem két szó: Nada Brahma. A hang Isten. Mit jelent ez?
Jazz/World interjú

"Néha remek dolog levetni a hírnevet" – Interjú Gregory Porterrel

A Grammy-díjas jazzénekest még november 19-ei, budapesti koncertje előtt értük el telefonon. Családjáról, a folytonos úton lét nehézségeiről, alkotói metódusáról és édesapjával való bonyolult viszonyáról is őszintén mesélt. Na meg jellegzetes jazzkalapjáról.
Jazz/World józsef attila színház

Mert adni jó!

A József Attila Színház idén a MikulásGyár kulturális partnereként nemcsak gyűjtőponttá avanzsált, hanem rendszeresen fellép a Millenárison, ezzel is kifejezve köszönetét a támogatóknak.
Jazz/World Monsieur Doumani

Zenével a megosztottság ellen – Interjú a ciprusi Monsieur Doumanival

A Monsieur Doumani legújabb, nagy népszerűségnek örvendő albumával, a korunk aktuális problémáira reflektáló Angathinnal december 9-én érkezik a Müpába.
Jazz/World ajánló

Babos Gyula még egyszer visszatér közénk

Barátai, tanítványai idézik meg az idén áprilisban elhunyt jazzgitáros szellemét egy nagyszabású gála keretében, december 4-én, a Müpában.