Jazz/World

Az év jazz/world/folk portréja 2012

2013.01.04. 16:55
Ajánlom
Melyik tavalyi évben megjelent jazz-, világ- vagy népzenésszel készített interjúnkat szerették legjobban? 13+1 cikket ajánlunk figyelmükbe újévi visszatekintésünkben.

Karosi Júlia 2009-ben alapította kvartettjét, melyben férje, Varga Bendegúz dobol. Az énekesnőt az év elején szerzői kiadásban megjelent első lemezükről kérdeztük, amely azóta már Japánban is megjelent egy kislemez társaságában.

A májusi Értől az óceánig című minifesztivál, illetve készülő második lemezük kapcsán kérdeztük a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek alapítóját. Tárkány-Kovács Bálinték élete azóta sem szűkölködött eseményekben, hiszen egy sor más elismerés mellett Junior Prima Díjat nyertek. Úgy látszik, épp időben hívtuk fel rájuk a figyelmet? :-)

Nyár végéig Kanadában tartózkodott kollégánk, Zipernovszky Kornél - ő kapta mikrofonvégre Robi Botost, aki éves kora óta Torontóban él, ahol az ország egyik legnevesebb zongoristájává vált. Az országváltás kalandos körülményeiről, és új lemezéről is mesélt neki a zongorista.

Schreck Ferencet rovatunk másik állandó szerzője, Párniczky András interjúvolta meg Hangszerelem sorozatában, melyben elsősorban hangszerükhöz - Schreck esetében a harsonákhoz -, és a hangzáshoz fűződő viszonyáról vallanak a művészek.

Our Places néven Gereben Zita kvintettje is új lemezzel jelentkezett 2012-ben, s azzal sincs egyedül a honi jazz-énekesnők között, hogy nyit a popos hangvétel felé. Igaz, Zita nem foglalkozik a többiekkel: "ez kívánkozott ki belőlem is, és a zenekarom többi tagjából is" - nyilatkozta nekünk még májusban.

Lájk-számban egyértelműen vezeti a tavalyi statisztikát (878) Sebő Ferenccel készített életút-interjúnk, melyet abból az apropóból készítettünk, hogy a táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára idén töltötte be 65. életévét, márciusban pedig Kossuth-díjat kapott.

Vukán Györgyöt is megkerestük a Kossuth-díj kapcsán, igaz, mint elmondta, őt legkevésbé sem érdeklik az effajta elismerések: "pályám tele volt buktatókkal, például fölvettek az Akadémiára, miután versenyt nyertem, de nem adtak kollégiumot. Értem semelyik rendszer sem tett semmit. Amit az életemben elértem, azt magamnak köszönhetem, a kitartásnak."

Az év egyik szenzációja volt, hogy megszületett Palya Bea kislánya, aki természetesen minden tekintetben erősen meghatározta az énekesnő projektjeit. Átmeneti visszavonulása előtt készítettük ezt az interjút, de azóta már beszélgettünk vele Lili, és új könyvlemeze megszületéséről is.

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház mindmáig megőrizte eredeti küldetését: nagyobbrészt a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, kisebbrészt (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. Alapítója és mecénása, Lukács József 2012 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Az ötvenegy éves üzletember, zenész, népzenegyűjtő rendkívül ritkán nyilatkozik, az utóbbi tizenhét évben talán ez volt az első alkalom, hogy diktafonvégre lehetett kapni.

Az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő Budapest Bár vezetője, Farkas Róbert nem ismer korlátokat: játszik hegedűn, zongorán, gitáron és harmonikán, fellépett hagyományos cigányzenét játszó zenekarban és alternatív rockegyüttesekben, szabadidejében barokk és romantikus hegedűversenyeket hallgat és játszik, filmet forgat, és éppen azon dolgozik, hogy külföldön is sikeres legyen zenekara.

A pesti klubélet egyik legmarkánsabb arca Premecz Mátyásé, aki Hammond-orgonájával, néha más billentyűs hangszereken több zenekarban is jelen van. Az ősz során egy sor koncertet adott az Andy Heflerrel kiegészült Kéknyúl trióval, játszott az Újbuda Jazzfesztivál égisze alatt, egész évben csinálta a Random Tripeket, október 11-én pedig másodszorra került sor az általa kezdeményezett Hammond Fesztiválra. Riporterünknek mesélt a többi tervéről is.

Megszólaltattunk a tavalyi év során egy másik billentyű-mágust is. Oláh Kálmán, aki zeneszerzőként és tanárként is tevékeny, Hangszerelem-sorozatunkban amellett tett hitet, hogy a jazz-zongoristáknak is a zenekari hangzásra és többszólamúságra kell törekedniük, a hagyományos egyetlen dallam -kiegészítő balkéz-kíséret helyett.

Az év egyik legnagyobb durranása volt két amerikai sztárszólista, Joe Lovano szaxofonos és Dave Douglas trombitás vadonatúj közös kvintettje, a Sound Prints október végi fellépése a Trafóban. A világhírű szaxofonossal a koncertet megelőzően telefonon készítettünk interjút.

Magyarország legjelentősebb népzenei együttese hagyományosan a Müpában zárta az évet. December 28-i estjük megidézte a karácsony meghittségét, énekes és táncos vendégeik segítségével pedig az év végi ünnepkör felszabadult hangulatát is. Széles látókörüket mutatja, hogy bő hónap múlva a Bartók-maratonon adnak Jandó Jenővel Bartók és a népzene címmel közös koncertet. Zenéről, műfajokról, közönségről a zenekar alapító-bőgősével, Hamar Dániellel beszélgettünk.

Persze nem csak ennyi - összesen harmincnál is több - interjú jelent meg a Fidelio.hu jazz/world/folk interjú rovatában 2012 során. Önöknek melyik volt a kedvencük? Ha nem találják az alábbi listában, írják meg kommentben!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

"A budapesti táncházak igazi kuriózumnak számítanak"

Jövő ősszel, 2020-ban második alkalommal rendezi meg Budapest a legnagyobb világzenei expót, a WOMEXet. Hogy ez mennyiben kiváltság, és miként profitálhatnak ebből a magyar zenészek, arról a rendezésért felelős Hangvető menedzserét, Liber Endrét kérdeztük.
Jazz/World magazin

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.
Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.