Jazz/World

Az év jazz/world/folk portréja 2012

2013.01.04. 16:55
Ajánlom
Melyik tavalyi évben megjelent jazz-, világ- vagy népzenésszel készített interjúnkat szerették legjobban? 13+1 cikket ajánlunk figyelmükbe újévi visszatekintésünkben.

Karosi Júlia 2009-ben alapította kvartettjét, melyben férje, Varga Bendegúz dobol. Az énekesnőt az év elején szerzői kiadásban megjelent első lemezükről kérdeztük, amely azóta már Japánban is megjelent egy kislemez társaságában.

A májusi Értől az óceánig című minifesztivál, illetve készülő második lemezük kapcsán kérdeztük a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek alapítóját. Tárkány-Kovács Bálinték élete azóta sem szűkölködött eseményekben, hiszen egy sor más elismerés mellett Junior Prima Díjat nyertek. Úgy látszik, épp időben hívtuk fel rájuk a figyelmet? :-)

Nyár végéig Kanadában tartózkodott kollégánk, Zipernovszky Kornél - ő kapta mikrofonvégre Robi Botost, aki éves kora óta Torontóban él, ahol az ország egyik legnevesebb zongoristájává vált. Az országváltás kalandos körülményeiről, és új lemezéről is mesélt neki a zongorista.

Schreck Ferencet rovatunk másik állandó szerzője, Párniczky András interjúvolta meg Hangszerelem sorozatában, melyben elsősorban hangszerükhöz - Schreck esetében a harsonákhoz -, és a hangzáshoz fűződő viszonyáról vallanak a művészek.

Our Places néven Gereben Zita kvintettje is új lemezzel jelentkezett 2012-ben, s azzal sincs egyedül a honi jazz-énekesnők között, hogy nyit a popos hangvétel felé. Igaz, Zita nem foglalkozik a többiekkel: "ez kívánkozott ki belőlem is, és a zenekarom többi tagjából is" - nyilatkozta nekünk még májusban.

Lájk-számban egyértelműen vezeti a tavalyi statisztikát (878) Sebő Ferenccel készített életút-interjúnk, melyet abból az apropóból készítettünk, hogy a táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára idén töltötte be 65. életévét, márciusban pedig Kossuth-díjat kapott.

Vukán Györgyöt is megkerestük a Kossuth-díj kapcsán, igaz, mint elmondta, őt legkevésbé sem érdeklik az effajta elismerések: "pályám tele volt buktatókkal, például fölvettek az Akadémiára, miután versenyt nyertem, de nem adtak kollégiumot. Értem semelyik rendszer sem tett semmit. Amit az életemben elértem, azt magamnak köszönhetem, a kitartásnak."

Az év egyik szenzációja volt, hogy megszületett Palya Bea kislánya, aki természetesen minden tekintetben erősen meghatározta az énekesnő projektjeit. Átmeneti visszavonulása előtt készítettük ezt az interjút, de azóta már beszélgettünk vele Lili, és új könyvlemeze megszületéséről is.

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház mindmáig megőrizte eredeti küldetését: nagyobbrészt a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, kisebbrészt (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. Alapítója és mecénása, Lukács József 2012 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Az ötvenegy éves üzletember, zenész, népzenegyűjtő rendkívül ritkán nyilatkozik, az utóbbi tizenhét évben talán ez volt az első alkalom, hogy diktafonvégre lehetett kapni.

Az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő Budapest Bár vezetője, Farkas Róbert nem ismer korlátokat: játszik hegedűn, zongorán, gitáron és harmonikán, fellépett hagyományos cigányzenét játszó zenekarban és alternatív rockegyüttesekben, szabadidejében barokk és romantikus hegedűversenyeket hallgat és játszik, filmet forgat, és éppen azon dolgozik, hogy külföldön is sikeres legyen zenekara.

A pesti klubélet egyik legmarkánsabb arca Premecz Mátyásé, aki Hammond-orgonájával, néha más billentyűs hangszereken több zenekarban is jelen van. Az ősz során egy sor koncertet adott az Andy Heflerrel kiegészült Kéknyúl trióval, játszott az Újbuda Jazzfesztivál égisze alatt, egész évben csinálta a Random Tripeket, október 11-én pedig másodszorra került sor az általa kezdeményezett Hammond Fesztiválra. Riporterünknek mesélt a többi tervéről is.

Megszólaltattunk a tavalyi év során egy másik billentyű-mágust is. Oláh Kálmán, aki zeneszerzőként és tanárként is tevékeny, Hangszerelem-sorozatunkban amellett tett hitet, hogy a jazz-zongoristáknak is a zenekari hangzásra és többszólamúságra kell törekedniük, a hagyományos egyetlen dallam -kiegészítő balkéz-kíséret helyett.

Az év egyik legnagyobb durranása volt két amerikai sztárszólista, Joe Lovano szaxofonos és Dave Douglas trombitás vadonatúj közös kvintettje, a Sound Prints október végi fellépése a Trafóban. A világhírű szaxofonossal a koncertet megelőzően telefonon készítettünk interjút.

Magyarország legjelentősebb népzenei együttese hagyományosan a Müpában zárta az évet. December 28-i estjük megidézte a karácsony meghittségét, énekes és táncos vendégeik segítségével pedig az év végi ünnepkör felszabadult hangulatát is. Széles látókörüket mutatja, hogy bő hónap múlva a Bartók-maratonon adnak Jandó Jenővel Bartók és a népzene címmel közös koncertet. Zenéről, műfajokról, közönségről a zenekar alapító-bőgősével, Hamar Dániellel beszélgettünk.

Persze nem csak ennyi - összesen harmincnál is több - interjú jelent meg a Fidelio.hu jazz/world/folk interjú rovatában 2012 során. Önöknek melyik volt a kedvencük? Ha nem találják az alábbi listában, írják meg kommentben!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.
Jazz/World lemez

A magyar jazzlemez, amit egy koporsóműhelyben vettek fel

„Jazz a négy fal között” című sorozatunkban a Nigun Live Inem Sargfabrik című lemezét hallgatjuk meg.