Jazz/World

Az év jazz/world/folk portréja 2012

2013.01.04. 16:55
Ajánlom
Melyik tavalyi évben megjelent jazz-, világ- vagy népzenésszel készített interjúnkat szerették legjobban? 13+1 cikket ajánlunk figyelmükbe újévi visszatekintésünkben.

Karosi Júlia 2009-ben alapította kvartettjét, melyben férje, Varga Bendegúz dobol. Az énekesnőt az év elején szerzői kiadásban megjelent első lemezükről kérdeztük, amely azóta már Japánban is megjelent egy kislemez társaságában.

A májusi Értől az óceánig című minifesztivál, illetve készülő második lemezük kapcsán kérdeztük a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek alapítóját. Tárkány-Kovács Bálinték élete azóta sem szűkölködött eseményekben, hiszen egy sor más elismerés mellett Junior Prima Díjat nyertek. Úgy látszik, épp időben hívtuk fel rájuk a figyelmet? :-)

Nyár végéig Kanadában tartózkodott kollégánk, Zipernovszky Kornél - ő kapta mikrofonvégre Robi Botost, aki éves kora óta Torontóban él, ahol az ország egyik legnevesebb zongoristájává vált. Az országváltás kalandos körülményeiről, és új lemezéről is mesélt neki a zongorista.

Schreck Ferencet rovatunk másik állandó szerzője, Párniczky András interjúvolta meg Hangszerelem sorozatában, melyben elsősorban hangszerükhöz - Schreck esetében a harsonákhoz -, és a hangzáshoz fűződő viszonyáról vallanak a művészek.

Our Places néven Gereben Zita kvintettje is új lemezzel jelentkezett 2012-ben, s azzal sincs egyedül a honi jazz-énekesnők között, hogy nyit a popos hangvétel felé. Igaz, Zita nem foglalkozik a többiekkel: "ez kívánkozott ki belőlem is, és a zenekarom többi tagjából is" - nyilatkozta nekünk még májusban.

Lájk-számban egyértelműen vezeti a tavalyi statisztikát (878) Sebő Ferenccel készített életút-interjúnk, melyet abból az apropóból készítettünk, hogy a táncházmozgalom egyik vezéralakja, a Hagyományok Háza megalapítója, a Zeneakadémia népzene tanszékének címzetes egyetemi tanára idén töltötte be 65. életévét, márciusban pedig Kossuth-díjat kapott.

Vukán Györgyöt is megkerestük a Kossuth-díj kapcsán, igaz, mint elmondta, őt legkevésbé sem érdeklik az effajta elismerések: "pályám tele volt buktatókkal, például fölvettek az Akadémiára, miután versenyt nyertem, de nem adtak kollégiumot. Értem semelyik rendszer sem tett semmit. Amit az életemben elértem, azt magamnak köszönhetem, a kitartásnak."

Az év egyik szenzációja volt, hogy megszületett Palya Bea kislánya, aki természetesen minden tekintetben erősen meghatározta az énekesnő projektjeit. Átmeneti visszavonulása előtt készítettük ezt az interjút, de azóta már beszélgettünk vele Lili, és új könyvlemeze megszületéséről is.

Az 1995-ben indult Fonó Budai Zeneház mindmáig megőrizte eredeti küldetését: nagyobbrészt a magyar és határontúli népzenének és néptáncnak nyújt állandó bemutatkozási lehetőséget, kisebbrészt (etno)jazz és világzenei irányzatoknak. Alapítója és mecénása, Lukács József 2012 augusztusában Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Az ötvenegy éves üzletember, zenész, népzenegyűjtő rendkívül ritkán nyilatkozik, az utóbbi tizenhét évben talán ez volt az első alkalom, hogy diktafonvégre lehetett kapni.

Az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő Budapest Bár vezetője, Farkas Róbert nem ismer korlátokat: játszik hegedűn, zongorán, gitáron és harmonikán, fellépett hagyományos cigányzenét játszó zenekarban és alternatív rockegyüttesekben, szabadidejében barokk és romantikus hegedűversenyeket hallgat és játszik, filmet forgat, és éppen azon dolgozik, hogy külföldön is sikeres legyen zenekara.

A pesti klubélet egyik legmarkánsabb arca Premecz Mátyásé, aki Hammond-orgonájával, néha más billentyűs hangszereken több zenekarban is jelen van. Az ősz során egy sor koncertet adott az Andy Heflerrel kiegészült Kéknyúl trióval, játszott az Újbuda Jazzfesztivál égisze alatt, egész évben csinálta a Random Tripeket, október 11-én pedig másodszorra került sor az általa kezdeményezett Hammond Fesztiválra. Riporterünknek mesélt a többi tervéről is.

Megszólaltattunk a tavalyi év során egy másik billentyű-mágust is. Oláh Kálmán, aki zeneszerzőként és tanárként is tevékeny, Hangszerelem-sorozatunkban amellett tett hitet, hogy a jazz-zongoristáknak is a zenekari hangzásra és többszólamúságra kell törekedniük, a hagyományos egyetlen dallam -kiegészítő balkéz-kíséret helyett.

Az év egyik legnagyobb durranása volt két amerikai sztárszólista, Joe Lovano szaxofonos és Dave Douglas trombitás vadonatúj közös kvintettje, a Sound Prints október végi fellépése a Trafóban. A világhírű szaxofonossal a koncertet megelőzően telefonon készítettünk interjút.

Magyarország legjelentősebb népzenei együttese hagyományosan a Müpában zárta az évet. December 28-i estjük megidézte a karácsony meghittségét, énekes és táncos vendégeik segítségével pedig az év végi ünnepkör felszabadult hangulatát is. Széles látókörüket mutatja, hogy bő hónap múlva a Bartók-maratonon adnak Jandó Jenővel Bartók és a népzene címmel közös koncertet. Zenéről, műfajokról, közönségről a zenekar alapító-bőgősével, Hamar Dániellel beszélgettünk.

Persze nem csak ennyi - összesen harmincnál is több - interjú jelent meg a Fidelio.hu jazz/world/folk interjú rovatában 2012 során. Önöknek melyik volt a kedvencük? Ha nem találják az alábbi listában, írják meg kommentben!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Igazi francia dzsesszcsemege Thomas de Pourquery új lemeze

Korlátoktól mentes, felszabadult, improvizatív zene hallható a francia dzsessz aktuális színfoltja, Thomas de Pourquery új albumán. Az énekes, szaxofonos Droles de Dames című anyaga a magyar BMC gondozásában jelent meg.
Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.