Jazz/World

Az év világzenei szenzációja a Müpában

2014.12.18. 13:30
Ajánlom
A Szahara hangjaként is aposztrofált világzenei felfedezett, a WOMEX-díjas, nyugat-afrikai származású Aziza Brahim fellépése igazi meglepetés a Müpa ünnepi programjai között.

Az elbűvölő énekesnő Soutak című, legfrissebb lemeze negyvenöt világzenei rádiós DJ egybehangzó szavazata alapján a World Music Charts Europe 2014 első helyén zárta az évet, azaz keresve sem találnánk most nála aktuálisabb világzenei sztárt Európában. Az énekesnőt költő nagymamája buzdította elsőként alkotásra, és legutóbbi albumán azokról a legszemélyesebb érzésekről énekelt, amit Nyugat-Afrika polgárháború sújtotta részein elnémítanak. Koncertje december 23-án látható-hallható Budapesten.

Aziza Brahim azon nyugat-afrikai zenészek egyike, akiknek személyes sorsa és művészete elválaszthatatlan a Szahara háborús konfliktusaitól. A Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság polgáraként 1976-ban - vagyis a spanyolok kivonulása és a marokkóiak megszállása évében - született az algériai Tindouf menekülttáborában, ahol ma is mintegy kétszázezer nyugat-szaharai, az ország lakosságának jelentős része él menekültként. Édesapját soha nem ismerhette meg, mert a marokkói megszállás elől menekülő család szétszakadt: egy részük otthon maradt, apja ott vesztette életét. Tizenegy éves koráig a menekülttáborban - saját elmondása szerint "a földgolyó egyik legkopárabb és legbarátságtalanabb területén" - élt Aziza, aki mindvégig megőrizte nyugat-szaharai identitását. Költő nagymamája, Ljadra Mint Mabruk volt az első, aki alkotásra buzdította. "Amikor elkészült egy-egy újabb darabbal, maga mellé ültetett, majd felolvasta nekem, és kérte, hogy énekeljem el" - emlékezett vissza.

Később ösztöndíjjal Kubába utazhatott, azonban ekkor még nem sikerült zenei karrierbe kezdenie, hazatért szeretteihez. 2000-ben, amikor Spanyolországba települt - mint sok sorstársa, ő is elsősorban családja megsegítése miatt költözött Európába -, az éneklés volt egyetlen kapaszkodója, és kitartása idővel beérett: Gulili Mankoo nevű bandájának 2011-es albuma, a Mabruk már olyan, rangos nyugat-európai fesztiválok kapuit nyitotta meg, mint a WOMAD. Az egyetemes áttörés sem váratott sokáig magára, az idei Soutak három hónapig vezette az európai világzenei rádiósok listáját. A lemez címe azt jelenti magyarul, A hangod. Azt a hangot, ami "a legszemélyesebb érzéseket fejezi ki, de amit elnémítottak Nyugat-Szaharában". A tavalyelőtti mali vallás- és polgárháború során ugyanis északról elüldözték a zenészeket a militáns iszlám fundamentalisták, akik a zenét az ördögtől valónak tekintették. Erre reflektált az idézett mondatával Aziza, de akit hidegen hagynak a "sivatagi szelek", azt éppúgy megérintheti a dalaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.