Jazz/World

„Az igazi út belülről kifelé vezet” - Borbély Mihály a Kult50-ben

2020.10.12. 16:55
Ajánlom
Borbély Mihálynak meggyőződése, hogy az igazi út – úgy művészi, mint emberi értelemben véve – belülről kifelé vezet. „»Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság«. Ezek az elvek irányítják mindennapjaimat a családomban, a zenekarokban és a tanításban is – ezek azok a kis körök, amelyeknek vízgyűrűit szeretném a kis kavicsaimmal minél messze fodrozódóbbá tenni”, mondja.

Kult50 kategória: Jazz, Folk, Világzene

Védnök: Eredics Áron

Elismert teljesítmény: A Grenadilla című lemez, stílusokon átívelő munkássága

Fúvósunk a különböző műfaji besorolások csábításának ellentartva szilárdan áll a saját lábán, és ahelyett, hogy egyik vagy másik csoportba betagozódna a nagyobb biztonság reményében, ő maga képez hidat a műfajok között.

Hiszen a „délszláv fúvószene hiteles tolmácsa”, vagy a „kortárs jazz egyik leginnovatívabb képviselője” cím éppúgy érvényes rá, mint a „hazai etnojazz egyik legnagyobb formátumú előadója” megnevezés.

Borbély Mihály autenticitása nem kifejezetten a különböző stílusok pontos és elmélyült tolmácsolásában rejlik – bár kétségtelenül ez is hozzájárul kiválóságához –, hanem egy olyan belső, vagy „felső” mértékhez való igazodásban, ami mindenkor iránytűként szolgál számára. Pályafutását a hetvenes években kezdte, amikor az ellenkultúra megtűrt kategóriájában egymás mellett virágzott, és

ugyanúgy a szabadság bizsergető érzését adta egy archaikus széki, revivál táncház vagy koncert látogatása, mint a Nyugatról érkező, afroamerikai jazz, vagy az éppen szárnyait bontogató szabadzenei mozgalom.

Nem csoda hát, hogy a Borbély Mihályhoz hasonló, kifinomult szenzorokkal bíró művészek a Sebő-koncert és a 180-as csoport estje között félúton, a Duna-parton sétálva megérezték a műfajok átjárhatóságát és új zenei szövetet hoztak létre ezek szálaiból.

borbely_mihaly4_torok_reka-153349.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Török Réka)

Borbély Mihály több évtizedes pályafutásának esszenciáját fogalmazta meg zenésztársaival, a 2019-ben a BMC Records gondozásában megjelent Grenadilla című albumával. Ez az azóta Fonogram-díjra jelölt Borbély Műhely-lemez – amelyen ő hét különböző fafúvós hangszeren játszik – megmutatja például, mit jelenet az amerikai, mainstream jazz egyik népszerű standardja, a My favorite things a népzene fénytörésében. Ahogy az is kiderül belőle, miként hangzik egy páratlan ritmusú, archaikus körtánc-dallam a modern jazz poliritmiájának fénytörésében, vagy egy parlando-rubato ballada, a Röpülj madár, ha annak szárnycsapásait egy képzett jazz-fúvós levegőoszlopai támasztják alá. 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Kapcsolódó

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Grenadilla címmel modern hangzású jazzalbumot készített kvartettjével Borbély Mihály. A fúvós hangszeres muzsikus játéka a Vujicsics Együttes tagjaként egy új népzenei korongon is hallható.

Borbély Mihály:

Borbély Mihály: "Aki a jazzre tette fel az életét, már eleve idealista”

Borbély Mihály Liszt- és Kossuth-díjas multiinstrumentalista, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára munkásságát nemzetközileg számon tartják és elismerik. A Vujicsics együttes alapító tagja, a Balkán Jazz Project és a Borbély Műhely zenekarok vezetője, emellett olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Michael Brecker, David Liebman, Joe Lovano – mindhárman a Saxophone Summit tagjai –, Lew Tabackin, Trilok Gurtu, Charles Lloyd és Steve Coleman.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha nem tudod eldönteni, melyik koncertre menj szombat este, duplázz!

Két koncerttel is várja az érdeklődőket január 29-én, szombaton a Fonó. Borbély Mihály legújabb formációja mellett ugyanis színpadra lép majd a legújabb lemezén Kelet és Nyugat hangzásvilágát ötvöző Czirják Csaba Quintet is.
Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.