Jazz/World

„Az igazi út belülről kifelé vezet” - Borbély Mihály a Kult50-ben

2020.10.12. 16:55
Ajánlom
Borbély Mihálynak meggyőződése, hogy az igazi út – úgy művészi, mint emberi értelemben véve – belülről kifelé vezet. „»Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság«. Ezek az elvek irányítják mindennapjaimat a családomban, a zenekarokban és a tanításban is – ezek azok a kis körök, amelyeknek vízgyűrűit szeretném a kis kavicsaimmal minél messze fodrozódóbbá tenni”, mondja.

Kult50 kategória: Jazz, Folk, Világzene

Védnök: Eredics Áron

Elismert teljesítmény: A Grenadilla című lemez, stílusokon átívelő munkássága

Fúvósunk a különböző műfaji besorolások csábításának ellentartva szilárdan áll a saját lábán, és ahelyett, hogy egyik vagy másik csoportba betagozódna a nagyobb biztonság reményében, ő maga képez hidat a műfajok között.

Hiszen a „délszláv fúvószene hiteles tolmácsa”, vagy a „kortárs jazz egyik leginnovatívabb képviselője” cím éppúgy érvényes rá, mint a „hazai etnojazz egyik legnagyobb formátumú előadója” megnevezés.

Borbély Mihály autenticitása nem kifejezetten a különböző stílusok pontos és elmélyült tolmácsolásában rejlik – bár kétségtelenül ez is hozzájárul kiválóságához –, hanem egy olyan belső, vagy „felső” mértékhez való igazodásban, ami mindenkor iránytűként szolgál számára. Pályafutását a hetvenes években kezdte, amikor az ellenkultúra megtűrt kategóriájában egymás mellett virágzott, és

ugyanúgy a szabadság bizsergető érzését adta egy archaikus széki, revivál táncház vagy koncert látogatása, mint a Nyugatról érkező, afroamerikai jazz, vagy az éppen szárnyait bontogató szabadzenei mozgalom.

Nem csoda hát, hogy a Borbély Mihályhoz hasonló, kifinomult szenzorokkal bíró művészek a Sebő-koncert és a 180-as csoport estje között félúton, a Duna-parton sétálva megérezték a műfajok átjárhatóságát és új zenei szövetet hoztak létre ezek szálaiból.

borbely_mihaly4_torok_reka-153349.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Török Réka)

Borbély Mihály több évtizedes pályafutásának esszenciáját fogalmazta meg zenésztársaival, a 2019-ben a BMC Records gondozásában megjelent Grenadilla című albumával. Ez az azóta Fonogram-díjra jelölt Borbély Műhely-lemez – amelyen ő hét különböző fafúvós hangszeren játszik – megmutatja például, mit jelenet az amerikai, mainstream jazz egyik népszerű standardja, a My favorite things a népzene fénytörésében. Ahogy az is kiderül belőle, miként hangzik egy páratlan ritmusú, archaikus körtánc-dallam a modern jazz poliritmiájának fénytörésében, vagy egy parlando-rubato ballada, a Röpülj madár, ha annak szárnycsapásait egy képzett jazz-fúvós levegőoszlopai támasztják alá. 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Kapcsolódó

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Grenadilla címmel modern hangzású jazzalbumot készített kvartettjével Borbély Mihály. A fúvós hangszeres muzsikus játéka a Vujicsics Együttes tagjaként egy új népzenei korongon is hallható.

Borbély Mihály:

Borbély Mihály: "Aki a jazzre tette fel az életét, már eleve idealista”

Borbély Mihály Liszt- és Kossuth-díjas multiinstrumentalista, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára munkásságát nemzetközileg számon tartják és elismerik. A Vujicsics együttes alapító tagja, a Balkán Jazz Project és a Borbély Műhely zenekarok vezetője, emellett olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Michael Brecker, David Liebman, Joe Lovano – mindhárman a Saxophone Summit tagjai –, Lew Tabackin, Trilok Gurtu, Charles Lloyd és Steve Coleman.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Különös szerelmi történetet mutat be Kocsis Ágnes új filmje

Május 27-én mutatják be Kocsis Ágnes Éden című, magyar-román-belga koprodukcióban készült új játékfilmjét, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Jazz/World pannonia entertainment

A jazz, a rhythm'n'blues és a rock'n'roll szülővárosának portréja a mozikban

New Orleans – A zene városa címmel 2021. májusában érkezik a mozikba Michael Murphy zenei betétekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilmje, amelyben az amerikai város páratlanul gazdag zeneiségének múltja és jelene tárul fel. A filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte több artmozi is műsorra tűzi.
Jazz/World hír

Három évtized lenyomata Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza új lemezén

A friss albumon moldvai dallamokat, parasztzenéket ad elő saját jellegzetes értelmezésében Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza fúvós hangszereken és kobozon.
Jazz/World hír

Megjelentek az első Raktárplusz koncertek

Az NKA-koncertek A38 hajón rögzített koncertsorozata a világjárvány miatt hosszú ideig fellépési lehetőség nélkül maradt zenészek támogatására született meg, egyben kordokumentum is.