Jazz/World

„Az igazi út belülről kifelé vezet” - Borbély Mihály a Kult50-ben

2020.10.12. 16:55
Ajánlom
Borbély Mihálynak meggyőződése, hogy az igazi út – úgy művészi, mint emberi értelemben véve – belülről kifelé vezet. „»Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság«. Ezek az elvek irányítják mindennapjaimat a családomban, a zenekarokban és a tanításban is – ezek azok a kis körök, amelyeknek vízgyűrűit szeretném a kis kavicsaimmal minél messze fodrozódóbbá tenni”, mondja.

Kult50 kategória: Jazz, Folk, Világzene

Védnök: Eredics Áron

Elismert teljesítmény: A Grenadilla című lemez, stílusokon átívelő munkássága

Fúvósunk a különböző műfaji besorolások csábításának ellentartva szilárdan áll a saját lábán, és ahelyett, hogy egyik vagy másik csoportba betagozódna a nagyobb biztonság reményében, ő maga képez hidat a műfajok között.

Hiszen a „délszláv fúvószene hiteles tolmácsa”, vagy a „kortárs jazz egyik leginnovatívabb képviselője” cím éppúgy érvényes rá, mint a „hazai etnojazz egyik legnagyobb formátumú előadója” megnevezés.

Borbély Mihály autenticitása nem kifejezetten a különböző stílusok pontos és elmélyült tolmácsolásában rejlik – bár kétségtelenül ez is hozzájárul kiválóságához –, hanem egy olyan belső, vagy „felső” mértékhez való igazodásban, ami mindenkor iránytűként szolgál számára. Pályafutását a hetvenes években kezdte, amikor az ellenkultúra megtűrt kategóriájában egymás mellett virágzott, és

ugyanúgy a szabadság bizsergető érzését adta egy archaikus széki, revivál táncház vagy koncert látogatása, mint a Nyugatról érkező, afroamerikai jazz, vagy az éppen szárnyait bontogató szabadzenei mozgalom.

Nem csoda hát, hogy a Borbély Mihályhoz hasonló, kifinomult szenzorokkal bíró művészek a Sebő-koncert és a 180-as csoport estje között félúton, a Duna-parton sétálva megérezték a műfajok átjárhatóságát és új zenei szövetet hoztak létre ezek szálaiból.

borbely_mihaly4_torok_reka-153349.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Török Réka)

Borbély Mihály több évtizedes pályafutásának esszenciáját fogalmazta meg zenésztársaival, a 2019-ben a BMC Records gondozásában megjelent Grenadilla című albumával. Ez az azóta Fonogram-díjra jelölt Borbély Műhely-lemez – amelyen ő hét különböző fafúvós hangszeren játszik – megmutatja például, mit jelenet az amerikai, mainstream jazz egyik népszerű standardja, a My favorite things a népzene fénytörésében. Ahogy az is kiderül belőle, miként hangzik egy páratlan ritmusú, archaikus körtánc-dallam a modern jazz poliritmiájának fénytörésében, vagy egy parlando-rubato ballada, a Röpülj madár, ha annak szárnycsapásait egy képzett jazz-fúvós levegőoszlopai támasztják alá. 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Kapcsolódó

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Grenadilla címmel modern hangzású jazzalbumot készített kvartettjével Borbély Mihály. A fúvós hangszeres muzsikus játéka a Vujicsics Együttes tagjaként egy új népzenei korongon is hallható.

Borbély Mihály:

Borbély Mihály: "Aki a jazzre tette fel az életét, már eleve idealista”

Borbély Mihály Liszt- és Kossuth-díjas multiinstrumentalista, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára munkásságát nemzetközileg számon tartják és elismerik. A Vujicsics együttes alapító tagja, a Balkán Jazz Project és a Borbély Műhely zenekarok vezetője, emellett olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Michael Brecker, David Liebman, Joe Lovano – mindhárman a Saxophone Summit tagjai –, Lew Tabackin, Trilok Gurtu, Charles Lloyd és Steve Coleman.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Akusztikus „emberzene” – Megjelent az Ötödik Évszak új lemeze

Ne rejtsd el című lemezének bemutató koncertjét tartja október 31-én az Ötödik Évszak, akik a napokban léptek fel a világzene éves legjelentősebb eseményén a WOMEX-en. A Ne rejtsd el című album október 27-étől kapható.
Jazz/World lemez

Megjelent a Nagy Emma Quintet új lemeze

A folyamatos változásról szól a Nagy Emma Quintet új, második lemeze. A Bartók Konzervatórium növendékeiből alakult formáció október 27-én mutatja be a Low Frequency Oscillator című anyagot a fővárosi Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Élvezze a fotelból a legnevesebb gitárművészek koncertjeit a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon!

A V4 országok nemzetközi hírű művészeire fókuszál idén november 2-7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. Olyan kiválóságok adnak koncertet, mint Marcin Dylla (PL), Pavel Steidl (CZ), Karol Samuelcik (SLO) és Csáki András (HU) és bemutatkoznak remek fiatal művészek is.
Jazz/World hír

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.