Jazz/World

„Az igazi út belülről kifelé vezet” - Borbély Mihály a Kult50-ben

2020.10.12. 16:55
Ajánlom
Borbély Mihálynak meggyőződése, hogy az igazi út – úgy művészi, mint emberi értelemben véve – belülről kifelé vezet. „»Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság«. Ezek az elvek irányítják mindennapjaimat a családomban, a zenekarokban és a tanításban is – ezek azok a kis körök, amelyeknek vízgyűrűit szeretném a kis kavicsaimmal minél messze fodrozódóbbá tenni”, mondja.

Kult50 kategória: Jazz, Folk, Világzene

Védnök: Eredics Áron

Elismert teljesítmény: A Grenadilla című lemez, stílusokon átívelő munkássága

Fúvósunk a különböző műfaji besorolások csábításának ellentartva szilárdan áll a saját lábán, és ahelyett, hogy egyik vagy másik csoportba betagozódna a nagyobb biztonság reményében, ő maga képez hidat a műfajok között.

Hiszen a „délszláv fúvószene hiteles tolmácsa”, vagy a „kortárs jazz egyik leginnovatívabb képviselője” cím éppúgy érvényes rá, mint a „hazai etnojazz egyik legnagyobb formátumú előadója” megnevezés.

Borbély Mihály autenticitása nem kifejezetten a különböző stílusok pontos és elmélyült tolmácsolásában rejlik – bár kétségtelenül ez is hozzájárul kiválóságához –, hanem egy olyan belső, vagy „felső” mértékhez való igazodásban, ami mindenkor iránytűként szolgál számára. Pályafutását a hetvenes években kezdte, amikor az ellenkultúra megtűrt kategóriájában egymás mellett virágzott, és

ugyanúgy a szabadság bizsergető érzését adta egy archaikus széki, revivál táncház vagy koncert látogatása, mint a Nyugatról érkező, afroamerikai jazz, vagy az éppen szárnyait bontogató szabadzenei mozgalom.

Nem csoda hát, hogy a Borbély Mihályhoz hasonló, kifinomult szenzorokkal bíró művészek a Sebő-koncert és a 180-as csoport estje között félúton, a Duna-parton sétálva megérezték a műfajok átjárhatóságát és új zenei szövetet hoztak létre ezek szálaiból.

borbely_mihaly4_torok_reka-153349.jpg

Borbély Mihály (Fotó/Forrás: Török Réka)

Borbély Mihály több évtizedes pályafutásának esszenciáját fogalmazta meg zenésztársaival, a 2019-ben a BMC Records gondozásában megjelent Grenadilla című albumával. Ez az azóta Fonogram-díjra jelölt Borbély Műhely-lemez – amelyen ő hét különböző fafúvós hangszeren játszik – megmutatja például, mit jelenet az amerikai, mainstream jazz egyik népszerű standardja, a My favorite things a népzene fénytörésében. Ahogy az is kiderül belőle, miként hangzik egy páratlan ritmusú, archaikus körtánc-dallam a modern jazz poliritmiájának fénytörésében, vagy egy parlando-rubato ballada, a Röpülj madár, ha annak szárnycsapásait egy képzett jazz-fúvós levegőoszlopai támasztják alá. 

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Kapcsolódó

Hétfajta fúvós hangszert szólaltat meg új lemezén Borbély Mihály

Grenadilla címmel modern hangzású jazzalbumot készített kvartettjével Borbély Mihály. A fúvós hangszeres muzsikus játéka a Vujicsics Együttes tagjaként egy új népzenei korongon is hallható.

Borbély Mihály:

Borbély Mihály: "Aki a jazzre tette fel az életét, már eleve idealista”

Borbély Mihály Liszt- és Kossuth-díjas multiinstrumentalista, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára munkásságát nemzetközileg számon tartják és elismerik. A Vujicsics együttes alapító tagja, a Balkán Jazz Project és a Borbély Műhely zenekarok vezetője, emellett olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Michael Brecker, David Liebman, Joe Lovano – mindhárman a Saxophone Summit tagjai –, Lew Tabackin, Trilok Gurtu, Charles Lloyd és Steve Coleman.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Tom Jones és Jamie Cullum is fellép a jövő évi VeszprémFesten

Megvan a július 12. és 18. tartandó VeszprémFest két világsztárja. Már érkeznek a programok, a szervezők rendkívül gazdag kínálatot ígérnek.
Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.