Jazz/World

Az ökör bőgése, a juhok bégetése és a szél hangja egy nem mindennapi koncerten

2024.05.07. 14:30
Ajánlom
A JazzFest Budapest szervezői ebben az esztendőben egészen meglepő koncertekkel is várják a jazzkedvelőket, valamint azokat, akik szeretik a meglepő, szokatlan, izgalmas programokat. Ilyen a Tenores di Bitti „Mialinu Pira” tenorkórus és Enzo Favata különleges, közös fellépése május 14-én az Olasz Kultúrintézetben.

Egy tenorkórus és egy jazz-zenész: öt hang találkozása egy eredeti hangzásvilágban, amely polifonikus énekekből, nádszálak, szaxofonok és klarinétok hangjaiból, gutturális hangokból, élő elektronika digitális szűrőiből áll össze.

A színpadon a Tenores di Bitti „Mialinu Pira” együttes, amelyet Szardínia- és világszerte csodálnak örökségük példaértékű kutatásáért és kivételes énekhangjukért, valamint Enzo Favata algherói jazz-zenész, akit sokan a hangok és kultúrák nagyszerű manipulátoraként ismernek el, aki képes különböző nyelveket összehozni és összekapcsolni.

Enzo-Favata-2023_CAttila-Kleb_KLB6590-e1703701119270-140318.jpg

Enzo Favata (Fotó/Forrás: Kleb Attila / JazzFest Budapest)

Korzika és Szardínia hegyekkel borított szigeteinek zenei kultúrájában szinte háborítatlan formában maradt meg a többszólamú éneklés több évszázados hagyománya. Nem meglepő módon úgy gondolják, hogy a természet utánzásából ered: a kórust alkotó négy hang nem más, mint az ökör bőgése, a juhok bégetése és a szél hangja.

A gutturális hanghasználat és a jellegzetes intonációs dalok összetéveszthetetlenné teszik ezt az ősi művészetet.

A Tenores di Bitti „Mialinu Pira” együttes Európa szinte valamennyi országában fellépett már. Kiemelkedő esemény volt a vatikáni karácsonyi esten, az amszterdami Concertgebouw-ban és a betlehemi Születés Templomában adott koncertjük. Az archaikus formák megőrzése mellett más zenei műfajok és művészeti ágak képviselői előtt is nyitottak. Így felléptek már a brazil Tom Zével, a szerb Bilja Krstić-csel és a cseh Iva Bittovával is.

Szardínia többszólamú énekei szerves részét alkotják Olaszország világzenéjének, és 2005-ben az UNESCO az emberiség szellemi örökségének listájára került, ennek lehetünk most részesei a JazzFest Budapest koncertjén, május 14-én 19 órától az Olasz Kultúrintézetben.

Tenores di Bitti „Mialinu Pira” feat. Enzo Favata

2024. május 14. 19:00 Olasz Kultúrintézet

  • Omar Bandinu – bassu
  • Marco Serra – contra
  • Bachisio Pira – oche, mesuoche
  • Arcangelo Pittudu – oche, mesuoche
  • Enzo Favata – szopránszaxofon, basszusklarinét, elektronika, sampler

További információ és jegyvásárlás ide kattintva. >>>

Fejléckép: A Tenores di Bitti „Mialinu Pira” együttes tagjai (fotó/forrás: A Tenores di Bitti „Mialinu Pira” együttes hivatalos oldala)

Az európai jazzt helyezi a középpontba idén a JazzFest Budapest

Kapcsolódó

Az európai jazzt helyezi a középpontba idén a JazzFest Budapest

Ünnepelt világsztárok és hazai tehetségek részvételével szervezik meg a fővárosban április 27. és május 15. között a JazzFest Budapestet, immár harmadik alkalommal. Húsz ország több mint kétszáz művésze lép fel közel kilencven koncerten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.