Jazz/World

Az ördög hegedűse 40 éves

2014.12.17. 09:02
Ajánlom
Dolgozott már Pina Bausch társulatával, Varnus Xavérral, a Dresch Quartettel, Mundruczó Kornéllal és Jancsó Miklós még filmet is forgatott róla. Lajkó Félix, a „Vajdaság Paganinije" december 17-én született.

A vajdasági Topolyán (Backa Topola) született egy pedagógus házaspár fiaként. Első hangszerét, egy citerát tízévesen anyjától kapta, a hegedűt hatodikos korában vette a kezébe, az alsó fokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen (Mali Idos). A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva, kölcsönkért hegedűvel indult el Budapestre, ahol a Dresch Quartett tagja lett; azóta ingázik a magyar főváros és a magyar határtól három kilométerre fekvő vajdasági Palics között.

„Amikor eltanácsoltak az iskolától, akkor kaptam egy könyvet, Yehudi Menuhin Életreceptek című írását. Nagyon sok mindent lehet tanulni belőle, kezdve olyan témákkal, hogy miknek kell benne lenni egy hegedűtokban, egészen a zenéhez való hozzáállásig mindenről. De hát főleg a zenén keresztül tanul az ember. Ha valaki autodidakta, akkor biztos, hogy mindenhonnan próbál ellesni valamit. Nem lopni, hanem tulajdonképpen megpróbál mindent magába szívni, aztán átdolgozni." - nyilatkozta legkorábbi zenei inspirációi kapcsán egy korábbi interjúban.

Lajkó Félix zenéjét nem könnyű meghatározni. Muzsikájában fellelhető a kelet-közép-európai népzene, a jazz, a klasszikus zene, a rock és a blues hatása, eredeti módon ötvözi a folk, a jazz, a cigányzene és a zsidó klezmer muzsika elemeit. Saját bevallása szerint mindenféle zenét hallgat, számára nem a műfajok a fontosak, hanem a zene. Szeret sokat gyakorolni, bár nem rutinszerűen iskolázik: fölveszi a hangszert és muzsikál. Egy korábbi nyilatkozata szerint hét hegedűje és négy brácsája van, ezek közül legjobban egy 17. századi olasz, de nem márkás hegedűt szeret, amelynek hangzása puha és mégis erős.

Lajkó Félix sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott, játékával világszerte elbűvölte közönségét. Ő komponálta az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál himnuszát, 2000-ben ő nyitotta meg a monacói Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot, s zenét írt a Velencei Biennále Új Atlantisz felé című projektjéhez. 2001-ben zenekarával vendége volt Pina Bausch világhírű német tánckoreográfus wuppertali fesztiváljának, fellépett a World Music Expón (Womex) is. Szülőföldjén, a vajdaságban 2009-ben turnézott először. Sokféle formációban játszott: tagja volt a Szabados György által alapított MaKUZ-nak (Magyar Királyi Udvari Zenekar), fellépett Varnus Xavér orgonaművésszel, Balázs János zongoraművésszel több alkalommal is improvizációs duóvá állt össze, szimfonikus-improvizatív koncertet adott a Budafoki Dohnányi Zenekarral. Többször találkozott a hangverseny-pódiumon a román Alexander Balanescu hegedűvirtuózzal és a szerb Boban Markovic rézfúvós zenekarával is. A vezénylés ugyanakkor nem foglalkoztatja, az érdekli, ahogy Haydn vagy Johann Strauss vezették együttesüket: hangszerrel a kezükben.

Az "ördög hegedűsének" is nevezett zenész első lemezét épp húsz éve adta ki. 2009-ben jelent meg Brasnyó Antal brácsás társaságában készített különleges albuma, A bokorból, amelynek anyagát a Palics környéki erdőben vették fel. A két zenész két évvel később kilenc Makovecz Imre által tervezett épületben koncertezett, a turné anyaga CD-n is megjelent. A szuggesztív előadásmódjáról ismert virtuóz nemzetközileg is ismert és elismert. Mező című albuma (2013), amelyen csak citerán játszott, a World Music Chart Europe világzenei toplista élén állt - hasonlóra csak majdnem húsz évvel ezelőtt volt példa, akkor Sebestyén Márta egy felvétele került ilyen rangos helyre. A napokban két lemeze is megjelent: a Végtelen című szimfonikus lemezét a Budafoki Dohnányi Zenekarral készítette, míg a másikat Lajkó Félix - Balázs János Jelszó címmel adta ki.

Lajkó Félix volt Mundruczó Kornél 2008-ban bemutatott, Delta című filmjének zeneszerzője, s egyben főszereplője is, miután a rendező Bertók Lajos színművész halála után őt kérte fel erre. A Duna-deltában játszódó alkotás elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, s a legjobb filmzenének járó díját is. Két éve Lajkó írta annak a dokumentumfilmnek a zenéjét, amelyet Szerbia az Oscar-díjra nevezett. Lajkó Félix filmes munkái mellett a színház számára is dolgozik, komponál balettelőadáshoz, többek közt Bozsik Yvett koreográfiájához. Jancsó Miklós róla forgatta Játssz Félix, játssz! című kisfilmjét.

Lajkó Félix 1993-ban - a Dresch Quartettel - megkapta a Magyar Rádió eMeRTon díját, 1999-ben a Magyar Művészetért díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 2000-ben Szabadka díszpolgára lett, idén év elején a vajdasági magyar zenei kultúra nagyköveteként a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) aranyplakettjét vehette át.

Negyvenedik születésnapja alkalmából Lajkó Félix Maraton címmel ad koncertsorozatot 2014. december 19. és 2015. február 28. között, ennek első állomása Szabadka, az utolsó pedig a budapesti Művészetek Palotája lesz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.