Jazz/World

Az Oregon együttes Gyulán

2006.05.20. 00:00
Ajánlom
Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg az elmúlt négy évben már világsztárokat is felvonultató Gyulai Vár Jazz Fesztivált július 22-én. A jubileumi fesztiválon három kerek évfordulós zenekar lép fel a Várszínpadon.

35 éve alakult a világ egyik legismertebb kamarajazz együttese, az amerikai Oregon. Ők kapnak meghívást az idei gyulai fesztiválra mint sztárvendégek. Ralph Towner gitáros hangszerének az egyik legjobbika a világon, Glenn Moore bőgős iskolát teremtett bőgőjátékával, Paul Mc Candless fúvós-hangszeres nagyszerű muzsikus, az ütőhangszereket Mark Walker szólaltatja meg. Az Oregon a német ECM lemezkiadó egyik meghatározó együttese, a dallamos, lágy ECM-hangzás egyik kialakítója. Az együttes muzsikája a jazz, a kamarazene és a világzene varázslatos ötvözete.

Pege Aladár éppen 50 éve lépett színpadra. A virtuóz bőgős most kvartettjével mutatkozik be a gyulai vár színpadán. Az idei meghívás tisztelgés a nagy művész munkássága előtt. A harmadik fellépő zenekar a Gyulán éppen 10 éve alakult Aquarell lesz, amely az egész országban nevet szerzett magának mint a jazz-rock jeles képviselői. Az együttes jubileumi koncertjén két neves sztármuzsikus lép fel vendégként, a szaxofonos Csepregi Gyula és a trombitás Fekete-Kovács Kornél.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.