Jazz/World

Az örök visszatérés mítosza

2005.08.02. 00:00
Ajánlom
Binder Károly nevét és munkáit elsősorban a dzsesszkedvelők ismerik, noha az elmúlt húsz évben zongoristaként és zeneszerzőként is átlépte a műfaji határokat, s következetesen haladt a maga útján. Bár a Zeneakadémia dzsessz tanszakának vezetőjeként a hagyományos dzsesszzongorázást (is) tanítja, saját kompozícióinak kiindulópontja a klasszikus (elsősorban bartóki) örökség.

A kötött formák mellett ugyanakkor nagy teret enged a rögtönzésnek, és szerzeményeiből nem tűnt el teljesen a dzsessz emblematikus eleme, a szvinges lüktetés. Nemcsak egyéni tónusú, hanem rendkívül termékeny szerző: alkotásai több mint negyven lemezen hallhatók. Korai zenekarai, a Binder Quartet és a Binder Quintet feloszlása óta gyakran játszik szólóban, illetve az utóbbi időben Borbély Mihállyal duóban. Öntörvényűségének egyik bizonyítéka, hogy – a lemezkiadókkal kötendő művészi-szakmai kompromisszumokat elkerülve – labelt alapított: a Binder Music Manufactory (BMM) nemcsak saját produkcióit gondozza, hanem más, ugyancsak "struktúrán kívüli" pályatársaiét is.
A most megjelent, költői című válogatás, Az örök visszatérés mítosza nem BMM-produkció, hanem a Hungaroton magyar dzsessztörténeti sorozatának tizenötödik darabja. Ebben a szériában a műfaj ismert kutatója, Simon Géza Gábor válogat a Hungaroton-archívum anyagaiból, egy-egy személyiség köré csoportosítva. A Binder-albumon 1985-ös és ’91-es felvételek kaptak helyet: előbbiek eredetileg az In Illo Tempore című lemezen, utóbbiak a Dance Music című, több szakmai díjjal elismert kiadványban szerepeltek. Az In Illo Tempore öt kompozíciójának közös vonása a kamarazenei ihletettség, ami elsősorban a gondosan kidolgozott hangszerelésnek, szólamvezetésnek köszönhető. A Binder mellett Tóth Tamás és Zsoldos Béla alkotta trióhoz szopránszaxofon (Dés László) és a dzsesszben nagyon ritkán alkalmazott brácsa (Körmendy Ferenc) társul. A ’91-es lemez részlete viszont túlnyomórészt zongoraszóló, melyet csak egy tételben egészít ki Ramesh Shotham ütőhangszeres játéka.
Az örök visszatérés mítosza nem adja könnyen magát: elsőre én is túl elvontnak, esztétizálónak találtam. De ha újra meghallgatjuk, egyre több rejtett szépsége bukkan elő.

Binder Károly: Az örök visszatérés mítosza; Hungaroton Records

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.