Jazz/World

Az utolsó est

2005.08.01. 00:00
Ajánlom
A Zsámbék Jazz Open 2005 utolsó estéjén különleges előadást élvezhettek a jazzrajongók. A Swing Ladies Hungary az egyetlen női magyar big band. Akik most ismerkednek a dzsesszel, azok számára talán a big band fogalma ismeretlen lehet. Az 1920-as, ’30-as években bukkantak fel a műfaj első zenekarai az Egyesült Államokban. A név magyarul nagy zenekart jelent. Valóban tekintélyes számú muzsikust foglalkoztat ez a zenekari felállás. Többféle formáció előfordult a jazz története során, mégis hagyományosnak a bőgő, dob, zongora, gitár, öt szaxofon, négy harsona és négy trombita összeállítást tekinthetjük.

A fent említett magyar női big band kissé eltérő hangszer-kombinációval szórakoztatta a közönséget. Ebben nagy érdeme volt Idrányi Eszternek, aki a zenekar zongoristája és egyben hangszerelője is.

Két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy big band kiváló módon funkcionáljon. Először is elengedhetetlenek a jól képzett zenészek. Másodszor pedig szükség van egy ötletes, szellemes hangszerelőre, aki képes megszelidíteni a big band száguldó vasparipáját. Avatatlan kezeket könnyen halálra gázol. Idrányi Eszter tökéletesen szolgálatába állította az acél lovat.

Az első feltételről nem lenne igazságos ítélkezni pusztán a hallottak alapján. Igen változatos a zenészek tudásszintje. Kiválóan képzett tagok mellett még alapfokú tanulmányokat végző társak is szerepelnek. Ennek ismeretében hatalmas dicséret jár a fúvoskar minden tagjának – derekasan helytállt mindegyik lány.

A ritmusszekció meghökkentett: Idrányi Ildikó dobolása határozott volt és hullámzott benne a jazz. Ugyanezt mondhatom el Flór Noémiről, a zenekar bőgőséről; így a fúvós szekció apróbb hibái ellenére az előadás javarészt élvezetes volt.

Két zenészt látott vendégül a zenekar. A szaxofonos Jasna Jovicevicet és az énekes Behumi Dórit. Külön kiemelném Behumi Dóri stílusérzékeny, kiforott, érett éneklését, mely messze a tucat-tehetségek fölé emeli. Azonban színpadi viselkedése olykor közönyt, érdektelenséget árasztott. Ez számomra kissé idegenné tette személyét és művészetét. Bár mindenkit óva intenék attól, hogy egy koncert alapján megítéljen egy előadóművészt, azonban intő jelként szolgálhat Behumi Dorinak az, hogy ha a közönség soraiban egy valakinek az imént említett benyomása támadt, akkkor az megtörténhetett mással is.

Még mielőtt a szünet után színpadra lépő Váczi Eszter Quartet játékát elemezném, szeretném megjegyezni, hogy Maloschik Róbert, a zsámbéki koncertsorozat házigazdája immár hosszú ideje fáradhatatlanul és egyben sikeresen dolgozik a magyar jazz felvirágoztatásáért. Sok tehetségnek biztosított már fellépési lehetőséget, annak ellenére, hogy olykor ezzel kockázatot is vállal. Rendezvényei arról tanúskodnak, hogy igen távol áll tőle a sznobizmus, s a zene őszinte szeretete az, ami újra és újra arra ösztönzi, hogy alászálljon a mélybe, és értékeket bányásszon a zene tárnáiból. Így Váczi Eszter sem először vendége Maloschik Róbertnek. Az énekesnő kvartettje tiszta hangzásképével és letisztult hangszeres játékkal kelt érdeklődést. Gátos Iván zongorázása leköti a figyelmet, bár motívumai időnként nem fejlődnek. Ez könnyen keltheti azt az érzést, hogy rutinszerű improvizációt hallhatunk. Ritmusérzéke azonban kifogástalan és ötletes, színes kíséretekkel egy jókora adag tejszínhabot tesz testvére, Gátos Bálint basszusgitáros és Kovács Zsolt dobos összeérett tortájára. A zenekar repertoárját főként jazz standardok alkotják – azonban a frappáns hangszerelések egyéni hangzásvilággal termékenyítik újra az örökzöld dallamok unalmassá hervadt virágait.

Végül a Csepregi Hip-Bop elnevezésű formáció zárta idén a zsámbéki jazz koncertsorozatot. A zenekar – nevéhez hűen – Hip-Hop karosszériáját ötvözi a Be-Bop alkatrészeivel, s a „jármű” szerencsére jól működik. Remélem, jövőre is sokszor átélhetem ezt a kellemes érzést a Zsámbék Jazz Open 2006 koncertjei után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.