Jazz/World

Az utolsó funky távolodó

2011.05.14. 01:00
Ajánlom
Marton László Távolodó mutatja be új könyvét a Nyitott Műhelyben Az utolsó funky címmel – természetesen élőzenével.

Marton László Távolodó nem csak a világzenének nevezett összetett jelenségkör avatott kritikusa, szakírója, aki a témában sokat publikált, korábban is adott már ki könyvet. Producerként is jelentősen hozzájárult a műfaj magyarországi történetéhez, akár a Sziget Világzenei Nagyszínpadára gondolunk, akár az ott éppen tavaly bemutatott emléklemezre, amely Cseh Tamás dalokat dolgoznak fel híres és népszerű előadók. Annak a lemeznek a címadó számát (Eszembe jutottál) Tóth Evelin énekli, Lantos Zoltán kíséretében, aki elektromos hegedűn játszik és egyéb elektronikát is kezel. Ők ketten is jelen lesznek, hogy koncerttel is emeljék az est fényét. Harmadikként csatlakozik hozzájuk Evelin gyakori partnere, Szalai Péter (tabla).

A költészet és a világzene felől egyaránt behatárolható eseményen Tóth Evelinék Marton új kötetének „funkys" darabjait is felidézik, de a Szefárd jazztől kezdve sokféle világzenei stílusra lehet számítani, ami Evelint oly felkavaróan különleges előadóvá teszi. Nem elhanyagolható eleme az estnek a magánmitológiai tombola sem, aztán jöhet a funky diszkó, nem beszélve az alkalomhoz méltó gasztronómiai ínyencségekről.


Az utolsó funky - könyvbemutató, koncert, tombola, diszkó
Május 19, 19:30 Nyitott Műhely

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.
Jazz/World ajánló

Christian Sands Trio a BJC-ben

Christian Sands a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb billentyűse, aki egyaránt diktálja kortársai számára a tempót a jazz zene és a divat terén.