Jazz/World

Az utolsó funky távolodó

2011.05.14. 01:00
Ajánlom
Marton László Távolodó mutatja be új könyvét a Nyitott Műhelyben Az utolsó funky címmel – természetesen élőzenével.

Marton László Távolodó nem csak a világzenének nevezett összetett jelenségkör avatott kritikusa, szakírója, aki a témában sokat publikált, korábban is adott már ki könyvet. Producerként is jelentősen hozzájárult a műfaj magyarországi történetéhez, akár a Sziget Világzenei Nagyszínpadára gondolunk, akár az ott éppen tavaly bemutatott emléklemezre, amely Cseh Tamás dalokat dolgoznak fel híres és népszerű előadók. Annak a lemeznek a címadó számát (Eszembe jutottál) Tóth Evelin énekli, Lantos Zoltán kíséretében, aki elektromos hegedűn játszik és egyéb elektronikát is kezel. Ők ketten is jelen lesznek, hogy koncerttel is emeljék az est fényét. Harmadikként csatlakozik hozzájuk Evelin gyakori partnere, Szalai Péter (tabla).

A költészet és a világzene felől egyaránt behatárolható eseményen Tóth Evelinék Marton új kötetének „funkys" darabjait is felidézik, de a Szefárd jazztől kezdve sokféle világzenei stílusra lehet számítani, ami Evelint oly felkavaróan különleges előadóvá teszi. Nem elhanyagolható eleme az estnek a magánmitológiai tombola sem, aztán jöhet a funky diszkó, nem beszélve az alkalomhoz méltó gasztronómiai ínyencségekről.


Az utolsó funky - könyvbemutató, koncert, tombola, diszkó
Május 19, 19:30 Nyitott Műhely

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.