Jazz/World

Az utolsó kolemajka

2010.08.08. 10:00
Ajánlom
A Técsői Bandáról szóló dokumentumfilm újra megtekinthető a hétfői filmklubban a Pótkulcsban, majd „élőben” is muzsikál a Banda.

Árva Csilla, a Pótkulcs egyik vezetője így vall a Técsői Bandáról: „A banda első alkalommal 2004-ben lépett fel a Pótkulcsban és bevallom, 10 éves fennállásunk alatt nem hallottam ennél őszintébb, természetesebb zenét. Ezek a zenészek megismételhetetlenek, az utolsó közlői egy olyan világnak, amit csak hallomásból vagy onnan sem ismerhetünk. Az eredeti bandából azóta hárman maradtak, a cimbalmos sajnos már nincs köztünk."

Az utolsó kolemajka című, egy és negyed órás, két éve bemutatott filmet Surányi Z. András és Sívó Júlia rendezte, Surányi Z. András operatőrként is jegyzi. Técső, a hajdani koronaváros a történelmi Máramaros vármegye kellős közepén fekszik - jelenleg az ukrán-román határ ukrán oldalán található. Itt évszázadok óta számos nép él együtt - a magyarok mellett ruszinok, szlovákok, románok, cigányok, és itt élt a negyvenes évekig Közép-Európa legnagyobb lélekszámú falusi zsidósága is. A Técsői Banda, melynek tagjai ruszin ajkú cigányzenészek, mindezen népek muzsikáját ismeri és játssza. Zenéjük igazi terepe ma is a lakodalmak, falusi bálok, kocsmai mulatságok világa. Napjainkban mégis színpadra kényszerülnek, ott is derekasan helytállnak. Utódlásuk enyhén szólva nem megoldott, az általuk birtokolt és képviselt csodálatos gazdagság sírba száll velük. A film két évük fontosabb állomásait rögzíti. Végigkíséri fellépéseiket, életüket. Az estet, melyen a film után beszélgetés a szereplőkkel, majd a Técsői Banda koncertje következik, Keszthelyi Imre konferálja.

Augusztus 9, 19:00, Pótkulcs

Az utolsó kolemajka - Filmklub, utána a Técsői Banda muzsikál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.