Jazz/World

Az Utolsó Óra után tíz évvel

2007.11.17. 00:00
Ajánlom
10 éves az Utolsó Óra program, amely alkalomból november 21-én nyolc órai kezdettel koncertet és táncházat rendeznek a Fonó Budai Zeneházban hagyományőrző és revival zenekarok közreműködésével.

Zerkula János és Regina (foto:Kása Béla)

Tíz évvel ezelőtt a maga nemében páratlan hangszeres népzenei gyűjtés kezdődött el Utolsó Óra néven, amely program három éve alatt több mint 1200 óra multimédiásan rögzített anyag született a magyar, valamint a velünk élő nemzetiségek tánc- és zenehagyományából. A november 21-i koncertre mindazokat várják, akik találkozni szeretnének a programban részvevő, még élő zenészekkel, és azokat is, akiket "csak" egy jó, valószínűleg megismételhetetlen mulatság érdekel.

A program páratlanul széleskörű összefogással valósult meg: fővédnöke dr. Glatz Ferenc, az MTA akkori elnöke volt, és politikai hovatartozástól függetlenül valamennyi kultuszminiszter támogatta: Magyar Bálint, Hámori József, Rockenbauer Zoltán és Hiller István. Szakmailag az MTA Zenetudományi Intézete és a Néprajzi Múzeum állt a kezdeményezés mellé, azonban a munka oroszlánrészét az akkor frissen létrejött Fonó Budai Zeneház vállalta. A táncházmozgalomból is sokan a gyűjtés mellé álltak, többek közt Agócs Gergely, Árendás Péter, Koncz Gergely, Németh István, Pávai István és Zsuráfszki Zoltán. A sikernek a fentieken kívül oka volt az is, hogy a gyűjtés technikailag is úttörő munka volt: a hatalmas adatmennyiséget rögtön a számítógép merevlemezére rögzítették. A gyűjtést az "Új Pátria" CD-sorozatban, eddig 20 CD-n adták ki, a Fonó és a Hagyományok Háza adatbázisainak segítségével pedig azóta is folyamatosan teszik közkinccsé.

A program indulásakor sokan kérdezték: miért a pesszimista Utolsó Óra elnevezés? Tíz évvel a gyűjtés megkezdése után, látva a falusi világ, a paraszti közösségek gyorsuló felbomlását, kijelenthető: az elnevezés valósághű volt. Sokan, akiktől akkor még lehetett gyűjteni, ma már nem élnek, művészetüket már csak ez a gyűjtés őrzi.

A mai, gyökeresen más szórakozási formákat hozó világ sajnos megnehezíti az e fajta művészet, a hagyományos értékek eredeti környezetében való továbbélését. Szerencse és nagy öröm, hogy ma a Kárpát-medencében még mindig létezik olyan fiatal réteg, a "táncházasok", akik ezt – az Utolsó Óra által is rögzített – megörökölt hagyományt, tovább éltetik, őrzik és hagyományozzák.

Az Utolsó Óra Program munkatársai voltak:
Lukács József, Zsidei János, Zsuráfszki Zoltán, Árendás Péter, Koncz Gergely, Sztanó Hédi, Könczei Árpád, Asztalos Tamás, ífj.Vitányi Iván, Felföldi László, Németh István, Vavrinecz András, Pávai István, Pénzes Géza, Dobos Réka, László Sándor, Horváth László, Simon Szabolcs, Kása Béla, Baritz Kati, Agócs Gergely, Farkas József (Felvidék), Tőtszegi András (Erdély), Juhász Zoltán, Mándli János "Jacsa", Lengyel László "Türei", Havasréti Pál és még sokan mások... A gyűjtést koordinálta: Kelemen László.

(2007. november 21. 17:00 Fonó Budai Zeneház (Budapest) - 10 éves az Utolsó Óra program; 17:00 Támogatók és munkatársak találkozója; 20:00 Emlékkoncert; km.: Zerkula János, budatelki, alsókálosai és mohácsi zenekar, Gombai Tamás, Koncz Gergely, Ökrös Csaba, Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs, Juhász Zoltán
21:00 Hármas táncház a koncert zenészeivel)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.