Jazz/World

Az Utolsó Óra után tíz évvel

2007.11.17. 00:00
Ajánlom
10 éves az Utolsó Óra program, amely alkalomból november 21-én nyolc órai kezdettel koncertet és táncházat rendeznek a Fonó Budai Zeneházban hagyományőrző és revival zenekarok közreműködésével.

Zerkula János és Regina (foto:Kása Béla)

Tíz évvel ezelőtt a maga nemében páratlan hangszeres népzenei gyűjtés kezdődött el Utolsó Óra néven, amely program három éve alatt több mint 1200 óra multimédiásan rögzített anyag született a magyar, valamint a velünk élő nemzetiségek tánc- és zenehagyományából. A november 21-i koncertre mindazokat várják, akik találkozni szeretnének a programban részvevő, még élő zenészekkel, és azokat is, akiket "csak" egy jó, valószínűleg megismételhetetlen mulatság érdekel.

A program páratlanul széleskörű összefogással valósult meg: fővédnöke dr. Glatz Ferenc, az MTA akkori elnöke volt, és politikai hovatartozástól függetlenül valamennyi kultuszminiszter támogatta: Magyar Bálint, Hámori József, Rockenbauer Zoltán és Hiller István. Szakmailag az MTA Zenetudományi Intézete és a Néprajzi Múzeum állt a kezdeményezés mellé, azonban a munka oroszlánrészét az akkor frissen létrejött Fonó Budai Zeneház vállalta. A táncházmozgalomból is sokan a gyűjtés mellé álltak, többek közt Agócs Gergely, Árendás Péter, Koncz Gergely, Németh István, Pávai István és Zsuráfszki Zoltán. A sikernek a fentieken kívül oka volt az is, hogy a gyűjtés technikailag is úttörő munka volt: a hatalmas adatmennyiséget rögtön a számítógép merevlemezére rögzítették. A gyűjtést az "Új Pátria" CD-sorozatban, eddig 20 CD-n adták ki, a Fonó és a Hagyományok Háza adatbázisainak segítségével pedig azóta is folyamatosan teszik közkinccsé.

A program indulásakor sokan kérdezték: miért a pesszimista Utolsó Óra elnevezés? Tíz évvel a gyűjtés megkezdése után, látva a falusi világ, a paraszti közösségek gyorsuló felbomlását, kijelenthető: az elnevezés valósághű volt. Sokan, akiktől akkor még lehetett gyűjteni, ma már nem élnek, művészetüket már csak ez a gyűjtés őrzi.

A mai, gyökeresen más szórakozási formákat hozó világ sajnos megnehezíti az e fajta művészet, a hagyományos értékek eredeti környezetében való továbbélését. Szerencse és nagy öröm, hogy ma a Kárpát-medencében még mindig létezik olyan fiatal réteg, a "táncházasok", akik ezt – az Utolsó Óra által is rögzített – megörökölt hagyományt, tovább éltetik, őrzik és hagyományozzák.

Az Utolsó Óra Program munkatársai voltak:
Lukács József, Zsidei János, Zsuráfszki Zoltán, Árendás Péter, Koncz Gergely, Sztanó Hédi, Könczei Árpád, Asztalos Tamás, ífj.Vitányi Iván, Felföldi László, Németh István, Vavrinecz András, Pávai István, Pénzes Géza, Dobos Réka, László Sándor, Horváth László, Simon Szabolcs, Kása Béla, Baritz Kati, Agócs Gergely, Farkas József (Felvidék), Tőtszegi András (Erdély), Juhász Zoltán, Mándli János "Jacsa", Lengyel László "Türei", Havasréti Pál és még sokan mások... A gyűjtést koordinálta: Kelemen László.

(2007. november 21. 17:00 Fonó Budai Zeneház (Budapest) - 10 éves az Utolsó Óra program; 17:00 Támogatók és munkatársak találkozója; 20:00 Emlékkoncert; km.: Zerkula János, budatelki, alsókálosai és mohácsi zenekar, Gombai Tamás, Koncz Gergely, Ökrös Csaba, Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs, Juhász Zoltán
21:00 Hármas táncház a koncert zenészeivel)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.