Jazz/World

Az Utrecht-Amsterdam-Patak-Pest földalatti

2010.08.10. 10:00
Ajánlom
Fenyvesi Márton gitáros az Amsterdam-Budapest Underground együttessel két hollandiai koncert után a Zempléni fesztiválon és Pesten is fellép.

Amint arra a Zempléni fesztivál jazz programjainak előzetesében már felhívtuk a figyelmet, Magyarországon is szerepel a kiugróan tehetséges fiatal magyar gitáros, Fenyvesi Márton nemzetközi zenekara. Az Amsterdam-Budapest Underground egy amsterdami és egy utrechti koncert után Pesten a Tűzraktérben és a Szövetség '39 alatt szerepel. A holland-magyar kvartett 2009 szeptemberében alakult az amszterdami jazzkonzervatórium végzős és ösztöndíjas hallgatóiból. Azzal a céllal hozták létre formációjukat, hogy a standard és a modern mainstream jazz valamint a jazz fusion határán egyensúlyozva kísérletezzenek a gitár, a zongora, a basszusgitár és a dob hangszerelési megoldásaival. Az iskolai hangversenyeken kívül az amszterdami Café Alto jazzklubban mutatkoztak be, ahol nagysikerű teltházas koncertet adtak. Repertoárjukon Fenyvesi Márton kompozíciói szerepelnek.

Amsterdam-Budapest Underground
Fenyvesi Márton gitár, Sri Hanuraga (Indonézia) zongora, Kiss Benedek basszusgitár, Philippe Lemm (Hollandia) dob

Augusztus 11. 20:00 Tűzraktér (utána jam session)
Augusztus 12. 22:00 Zempléni Fesztivál, Sárospatak
Augusztus 14. 21:00 Szövetseg '39 Műterem

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.