Jazz/World

Azt mondtam, a jazz a legtoleránsabb műfaj?

2016.10.24. 10:19
Ajánlom
Mint ahogyan arra már korábban is volt példa a Fidelio hasábjain, Tóth Viktor szaxofonos személyes élménybeszámolóját közöljük, ezúttal jazztörténeti előadássorozatáról.

Olyan szerencsében volt részem az elmúlt napokban, hogy Erdélyben három estén át a jazz történetről mesélhettem a közönségnek, melyet videóbejátszásokkal és élő szaxofonhanggal illusztráltam.

Előadás-beszélgetéseim célja, hogy a mesterek üzenetét – melyet amerikai és európai tanulmányútjaimon gyűjtögettem – elhozzam a közönségnek. A jazz nagyöregek elmélyült, spirituális töltésű, és a részletek megmunkáltságát, mélységét hangsúlyozó magatartásáról meséljek a hallgatóknak. Segítsek közelebb kerülni a sokak által zavarosnak, elvontnak, önmagáért való zenei műfajnak gondolt stílushoz, a jazzhez.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Tipografia)

Mielőtt e szóló sorozatba kezdtem, azon tűnődtem, vajon nyitott lesz-e a közönség a jazz száz évét közelebb hozó, a műfaj történeti hátterét, kifejezésmódjait, ritmusvilágát, frazírrendszerét, intonációs gazdagságát és lelki töltetét magyarázó interaktív előadásra. Ahol az afrikai elhurcolt - korábban szabad emberek, később rabszolgák - benső lelki élete és életérzése kerül párhuzamba a jazz intonációs technikáival, a blue note-okkal, a bluessal. A jazz legfontosabb jellemzőit állítottam a figyelem fókuszába: a ritmusközpontúságot, a táncolhatóságot, a közösségi ünnep-szerű együttlétet, melyben minden résztvevő saját szabadságát fejezi ki. A stílusjegyeket, melyek mind-mind az afrikai természetes (szabad) életformára vezethetők vissza. Vagy azt, hogy hogyan járultak hozzá a polgárjogi mozgalmak sikeréhez a hatvanas években a fekete közösség jazz-zenészeinek ostinato groove-jai, az afrikai táncban és énekben ismeretes transzállapot, melyet a zenészek 20-25 perces –energetikailag és ritmikailag– szuperintenzív kompozícióikkal idéztek elő. A bezárt lélek ébresztő zenéiként.

A korábbi magyarországi előadásaim, és most a csíkszeredai, brassói és bukaresti telt házas előadások újra arról győztek meg, hogy az emberek nyitottak a kultúra finom rezgéseire, a dolgok mélyének feltárására. Az igazságra. A szabadságra.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Tipografia)

Arra nyitottak – akár a magyar, akár a román ajkú erdélyi hallgatók (és ezt tapasztaltam a bukaresti Jazzbook nevű klubban is) – hogy az igaz és mély dolgokkal etnikai, vallási hovatartozáson túlmutatva, a szeretet egyetemes nyelvén (melynek egyik legdirektebb csatornája a zene) együtt rezegjenek. A világ vezető áramlataitól messze menjenek. Beleolvadjanak a szépbe. A nem változó örökbe.

Hiszem ezt, mert hűen követték gondolatmenetemet, mely a jazz csodálatos olvasztótégelyéről szólt, arról az alapvető attitűdről, miszerint a jazz minden szépet és igazat, mást és újat üdvözöl és magába olvaszt. Nincs amerikai jazz, nincs európai jazz, fekete jazz, vagy magyar, csángó jazz.

Zene van, ami a szívdobbanással egyrezgésű. A jazz a legtoleránsabb zenei műfaj. De jó volna, ha ez a muzsika átjárná mindegyikőnk gondolatát és mindennapjait!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges eseménnyel készül a Modern Art Orchestra

Augusztus 22-én a zenekar a Nimród Rendezvényhajón áll színpadra a késő délutántól estig tartó Swingin’ On The Danube fesztivál programjával.
Jazz/World pályázat

Ismét elektronikus zenei pályázatot hirdetnek a Hangfoglaló Programban

A Hangfoglaló Program hetedik évadában két feltörekvő elektronikus zenei előadó és producer kaphat támogatást az induló előadói alprogram pályázatán. Idén alkotóközösségek is jelentkezhetnek a másfélmillió forintos támogatásra szeptember 10-ig.
Jazz/World koronavírus

Ezek a zenekarok adnak majd raktárkoncertet

A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján választották ki azt a száz zenekart, akiknek lehetőségük lesz részt venni a raktárkoncerteken. A raktárkoncertek intézményét kifejezetten a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor támogatására hozták létre.
Jazz/World interjú

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.
Jazz/World hír

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.