Jazz/World

Azt mondtam, a jazz a legtoleránsabb műfaj?

2016.10.24. 10:19
Ajánlom
Mint ahogyan arra már korábban is volt példa a Fidelio hasábjain, Tóth Viktor szaxofonos személyes élménybeszámolóját közöljük, ezúttal jazztörténeti előadássorozatáról.

Olyan szerencsében volt részem az elmúlt napokban, hogy Erdélyben három estén át a jazz történetről mesélhettem a közönségnek, melyet videóbejátszásokkal és élő szaxofonhanggal illusztráltam.

Előadás-beszélgetéseim célja, hogy a mesterek üzenetét – melyet amerikai és európai tanulmányútjaimon gyűjtögettem – elhozzam a közönségnek. A jazz nagyöregek elmélyült, spirituális töltésű, és a részletek megmunkáltságát, mélységét hangsúlyozó magatartásáról meséljek a hallgatóknak. Segítsek közelebb kerülni a sokak által zavarosnak, elvontnak, önmagáért való zenei műfajnak gondolt stílushoz, a jazzhez.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Tipografia)

Mielőtt e szóló sorozatba kezdtem, azon tűnődtem, vajon nyitott lesz-e a közönség a jazz száz évét közelebb hozó, a műfaj történeti hátterét, kifejezésmódjait, ritmusvilágát, frazírrendszerét, intonációs gazdagságát és lelki töltetét magyarázó interaktív előadásra. Ahol az afrikai elhurcolt - korábban szabad emberek, később rabszolgák - benső lelki élete és életérzése kerül párhuzamba a jazz intonációs technikáival, a blue note-okkal, a bluessal. A jazz legfontosabb jellemzőit állítottam a figyelem fókuszába: a ritmusközpontúságot, a táncolhatóságot, a közösségi ünnep-szerű együttlétet, melyben minden résztvevő saját szabadságát fejezi ki. A stílusjegyeket, melyek mind-mind az afrikai természetes (szabad) életformára vezethetők vissza. Vagy azt, hogy hogyan járultak hozzá a polgárjogi mozgalmak sikeréhez a hatvanas években a fekete közösség jazz-zenészeinek ostinato groove-jai, az afrikai táncban és énekben ismeretes transzállapot, melyet a zenészek 20-25 perces –energetikailag és ritmikailag– szuperintenzív kompozícióikkal idéztek elő. A bezárt lélek ébresztő zenéiként.

A korábbi magyarországi előadásaim, és most a csíkszeredai, brassói és bukaresti telt házas előadások újra arról győztek meg, hogy az emberek nyitottak a kultúra finom rezgéseire, a dolgok mélyének feltárására. Az igazságra. A szabadságra.

Tóth Viktor

Tóth Viktor (Fotó/Forrás: Tipografia)

Arra nyitottak – akár a magyar, akár a román ajkú erdélyi hallgatók (és ezt tapasztaltam a bukaresti Jazzbook nevű klubban is) – hogy az igaz és mély dolgokkal etnikai, vallási hovatartozáson túlmutatva, a szeretet egyetemes nyelvén (melynek egyik legdirektebb csatornája a zene) együtt rezegjenek. A világ vezető áramlataitól messze menjenek. Beleolvadjanak a szépbe. A nem változó örökbe.

Hiszem ezt, mert hűen követték gondolatmenetemet, mely a jazz csodálatos olvasztótégelyéről szólt, arról az alapvető attitűdről, miszerint a jazz minden szépet és igazat, mást és újat üdvözöl és magába olvaszt. Nincs amerikai jazz, nincs európai jazz, fekete jazz, vagy magyar, csángó jazz.

Zene van, ami a szívdobbanással egyrezgésű. A jazz a legtoleránsabb zenei műfaj. De jó volna, ha ez a muzsika átjárná mindegyikőnk gondolatát és mindennapjait!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Belle & Sebastian

Először jön Magyarországra a Belle and Sebastian

Még soha nem játszottak itt, az A38-on koncerteznek június végén.
Jazz/World ajánló

A nő, aki már kislány korában Bruce Springsteen haverja volt

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Childish Gambino és St. Vincent zenészei lesznek partnerei.
Jazz/World ajánló

Jazz-zongorával világzenei tájakon

A közönség két nemzetközi világzenei produkciót élvezhet a Fonóban február 28-án: az estet magyar, szlovén és spanyol művészek tradicionális flamenco koncertje nyitja, majd az EX AURO world-jazz-flamenco fúzió mutatkozik be első lemezével.
Jazz/World ajánló

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Jazz/World

Profik segítenek az induló dalszerzőknek

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben te is megmutathatod a zenédet a frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak, hiszen többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz!