Jazz/World

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

2021.12.02. 15:50
Ajánlom
Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.

  Hogyan kapcsolódik a zenekar a közönségéhez, ha nincsenek koncertek?

  Hogyan alkot, gyakorol egy zenész, hogyan jut kifejezési lehetőséghez, hogyan kapcsolódik az alkotótársaihoz, milyen új utakat és lehetőségeket lát, és milyen kompozíciókat hoz létre egy alapvető életfeltételeket veszélyeztető, redukált létezésben?

  A Modern Art Orchestra Art of Virus zenei projektje az a fajta kreatív reakció a vírussal beköszöntött globális egzisztenciális válságra, amely pozitív reflexiót ad zenei, művészetelméleti és előadóművészeti értelemben egyaránt a kultúra újraértelmezésének sürgetővé vált kérdéseire a muzsika világában.

  Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első 10 szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatták a sort. Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából.

  A nemzetközi alkotói együttműködésen alapuló projekt művészeti célkitűzése, hogy a vírus terjedését és viselkedését szimbolizálja folyamatosan bővülő (mutálódó) kompozíciók formájában.

  A zenekar Art of Virus online változatában az első magyarországi karantén időszakában, 2020 tavaszán folyamatos, önmagára reflektáló betekintést is adott a zeneművészeti szereplők élettörténeteibe és kreatív munkafolyamatába Facebook élő adásokban és Youtube-videókban. 

  A MAO a 2021/22-es évadban kiemelt hangsúlyt fektet a 2020-ban online elindított zeneszerző kezdeményezés művészeire és kapcsolódásaira. Az évad elején elindult, tíz részesre tervezett koncertsorozat a kilenc hangból álló vírustörzs kompozícióit mutatja be minden alkalommal egy meghívott AOV-zeneszerzőt is bevonva a repertoárba.

  Az Art of Virus projekt élő koncertjeivel a zenekar a különleges, új kompozíciók és a nagyzenekari zenei élmény mellett beengedi közönségét az alkotói önreflexió terébe is.

  A sorozat következő koncertjén a Bacsó Kristóf által elindított ág darabjait hallgathatja meg a közönség és David Dorůžka, a nemzetközi hírű gitáros, zeneszerző lesz a MAO vendége. 

  _MG_8387_ok-110447.jpg

  Bacsó Kristóf (Fotó/Forrás: MAO)

  Bacsó Kristóf a Modern Art Orchestra szaxofonistája, a zenekar kreatív műhelyének amerikai jazz oktatásban tanult művésze, a Zeneakadémia jazz tanszakának vezetője, aki hangszeres játéka mellett kompozícióival és hangszereléseivel is  alakítja a MAO hangzásvilágát. A nemzetközi színtéren is elismert zeneművész az AOV #7 ágának beindítója, Fekete-Kovács Kornél nominálása nyomán.

  David Dorůžka a cseh jazz-kultúra egyik kiemelkedő muzsikusa, aki - amellett, hogy 14 éves kora óta professzionális zenészként működik - hangszeres és zeneszerzői tanulmányait világszínvonalú zenészlegendák mentorálása mellett végezte. A kivételes tehetségű zenész a mainstream jazz valamennyi irányzatát műveli, és a szefárd muzsika és egyéb, keleti eredetű tradicionális zenék színeit is előszeretettel alkalmazza palettáján. Az AOV #7 ágában való közreműködésre Bacsó Kristóf kérte fel.

  MAO ART OF VIRUS #7

  BACSÓ KRISTÓF feat. DAVID DORŮŹKA

  2021. december 12. 19:30
  Budapest Music Center

  Jegyvásárlás ide kattintva! >>>

  Támogatott tartalom. 

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Könyv

  „Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

  Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
  Vizuál

  Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

  A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
  Tánc

  Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

  Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
  Színház

  Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

  A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
  Klasszikus

  Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

  Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Jazz/World magazin

  A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

  A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
  Jazz/World ajánló

  Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

  Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
  Jazz/World ajánló

  Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

  A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
  Jazz/World ajánló

  A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

  2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
  Jazz/World ajánló

  Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

  A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.