Jazz/World

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

2021.12.02. 15:50
Ajánlom
Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.

  Hogyan kapcsolódik a zenekar a közönségéhez, ha nincsenek koncertek?

  Hogyan alkot, gyakorol egy zenész, hogyan jut kifejezési lehetőséghez, hogyan kapcsolódik az alkotótársaihoz, milyen új utakat és lehetőségeket lát, és milyen kompozíciókat hoz létre egy alapvető életfeltételeket veszélyeztető, redukált létezésben?

  A Modern Art Orchestra Art of Virus zenei projektje az a fajta kreatív reakció a vírussal beköszöntött globális egzisztenciális válságra, amely pozitív reflexiót ad zenei, művészetelméleti és előadóművészeti értelemben egyaránt a kultúra újraértelmezésének sürgetővé vált kérdéseire a muzsika világában.

  Fekete-Kovács Kornél, a MAO művészeti vezetője kilenc hangot indított útjára, és tíz zeneszerzőt kért fel szerte a világon, hogy írjanak rövid kompozíciókat ezekre a hangokra. Ez az első 10 szerzemény adja az Art of Virus tíz ágának alapját. Az volt a kihívás következő lépése, hogy az ágak elindítói két-két zenésztársukat hívták meg, akik folytatták a sort. Pár hónap alatt 486 zeneszerző csatlakozott a projekthez a világ 42 országából.

  A nemzetközi alkotói együttműködésen alapuló projekt művészeti célkitűzése, hogy a vírus terjedését és viselkedését szimbolizálja folyamatosan bővülő (mutálódó) kompozíciók formájában.

  A zenekar Art of Virus online változatában az első magyarországi karantén időszakában, 2020 tavaszán folyamatos, önmagára reflektáló betekintést is adott a zeneművészeti szereplők élettörténeteibe és kreatív munkafolyamatába Facebook élő adásokban és Youtube-videókban. 

  A MAO a 2021/22-es évadban kiemelt hangsúlyt fektet a 2020-ban online elindított zeneszerző kezdeményezés művészeire és kapcsolódásaira. Az évad elején elindult, tíz részesre tervezett koncertsorozat a kilenc hangból álló vírustörzs kompozícióit mutatja be minden alkalommal egy meghívott AOV-zeneszerzőt is bevonva a repertoárba.

  Az Art of Virus projekt élő koncertjeivel a zenekar a különleges, új kompozíciók és a nagyzenekari zenei élmény mellett beengedi közönségét az alkotói önreflexió terébe is.

  A sorozat következő koncertjén a Bacsó Kristóf által elindított ág darabjait hallgathatja meg a közönség és David Dorůžka, a nemzetközi hírű gitáros, zeneszerző lesz a MAO vendége. 

  _MG_8387_ok-110447.jpg

  Bacsó Kristóf (Fotó/Forrás: MAO)

  Bacsó Kristóf a Modern Art Orchestra szaxofonistája, a zenekar kreatív műhelyének amerikai jazz oktatásban tanult művésze, a Zeneakadémia jazz tanszakának vezetője, aki hangszeres játéka mellett kompozícióival és hangszereléseivel is  alakítja a MAO hangzásvilágát. A nemzetközi színtéren is elismert zeneművész az AOV #7 ágának beindítója, Fekete-Kovács Kornél nominálása nyomán.

  David Dorůžka a cseh jazz-kultúra egyik kiemelkedő muzsikusa, aki - amellett, hogy 14 éves kora óta professzionális zenészként működik - hangszeres és zeneszerzői tanulmányait világszínvonalú zenészlegendák mentorálása mellett végezte. A kivételes tehetségű zenész a mainstream jazz valamennyi irányzatát műveli, és a szefárd muzsika és egyéb, keleti eredetű tradicionális zenék színeit is előszeretettel alkalmazza palettáján. Az AOV #7 ágában való közreműködésre Bacsó Kristóf kérte fel.

  MAO ART OF VIRUS #7

  BACSÓ KRISTÓF feat. DAVID DORŮŹKA

  2021. december 12. 19:30
  Budapest Music Center

  Jegyvásárlás ide kattintva! >>>

  Támogatott tartalom. 

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Klasszikus

  Meghalt Andrew Davis karmester

  A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
  Klasszikus

  Új operáján dolgozik Kurtág György

  A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
  Színház

  „A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

  Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
  Színház

  128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

  Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
  Könyv

  Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

  A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Jazz/World ajánló

  Hazai és nemzetközi jazznagyságok érkeznek a Fonóba a JazzFest Budapest keretében

  A fesztivál programjából nyolc koncertnek is a Fonó Budai Zeneház ad otthont, a helyszín kurátora Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas művész volt.
  Jazz/World interjú

  „Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

  Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
  Jazz/World interjú

  Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

  Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
  Jazz/World ajánló

  Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

  A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
  Jazz/World interjú

  „A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

  Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.