Jazz/World

Bágyi Balázs a Magyar Jazz Szövetség új elnöke

2013.02.11. 16:55
Ajánlom
A tagság döntött a szövetség 2013-as díjairól is: Regős István két posztumusz elismerése mellett Turi Gábor szakírót tüntették ki.

Az 1990-ben alakult, a jazz műfajával egyetlen, országos hatókörű szervezetként foglalkozó Magyar Jazz Szövetség 2013. februá 9-én tartotta évi rendes közgyűlését a Budapest Jazz Clubban. Az alkalom tisztújító közgyűlés is volt egyben, melynek keretében a tagság titkos szavazással, a következő összetételű, az alapszabály értelmében 9 tagú elnökséget választotta meg a következő két évre: Bágyi Balázs, Bordás József, Csepregi Gyula, Gayer Ferenc, Halper László, Kiss Zoltán, Kollmann Gábor, Márkus Tibor, Zsoldos Béla.

Az új vezetőség egyhangú igen szavazattal Bágyi Balázst választotta elnöknek, aki szövetség eddigi történetének legfiatalabb vezetőjeként tölti be a posztot. A két alelnök - szintén egybehangzó igen szavazatokkal -a korábbi évekhez hasonlóan Csepregi Gyula és Zsoldos Béla lettek. A szövetség mindenkori tiszteletbeli elnöke az alapító, Gonda János. Az egyesület eddigi történetében leghosszabb ideig az elnöki pozíciót betöltő, nyolc év után leköszönt Márkus Tibor áldozatos munkájáért köszönetét fejezte ki a Magyar Jazz Szövetség. A korábbi vezetőség tagjai közül Bori Viktor, Deseő Csaba, Schneider Péter nem vállalták tovább a feladatot, Deseő Csabát azonban örökös tiszteletbeli elnökségi tagnak választották meg. Az elfogadás alatt álló új alapszabály tervezettel és a Civil Törvénnyel összhangban a tagság 3 tagú felügyelő bizottságot is választott, melyet Kósa Gyula, Schneider Péter és Szigeti Péter alkot.

A Magyar Jazz Szövetség tagsága szintén titkos szavazás keretében választotta meg az idei év díjazottjait. A hagyományosan jazz muzsikusoknak adományozható Szabó Gábor-életműdíjat posztumusz Regős István, a tavaly márciusban elhunyt zongorista, szaxofonos, zeneszerző, zenepedagógus kapta. A zenekritikusi, szervezői, újságírói tevékenységért vagy a jazz - zenével kapcsolatos irodalmi vagy más művészeti ágban alkotó személynek kijáró Pernye András-életműdíjat Turi Gábor kapta. Berki Tamás tavalyi javaslatára a szövetség új díjat is alapított, melyet az idén adtak át először. A zenepedagógiai, tanári tevékenység elismeréseként járó Gonda János-díjban szintén Regős István részesült. A díjakat a szervezet által rendezett Magyar Jazz Ünnepe keretében, március 22-én pénteken 19 órakor adják át a Budapest Jazz Clubban.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.