Jazz/World

Bágyi Balázs a Magyar Jazz Szövetség új elnöke

2013.02.11. 16:55
Ajánlom
A tagság döntött a szövetség 2013-as díjairól is: Regős István két posztumusz elismerése mellett Turi Gábor szakírót tüntették ki.

Az 1990-ben alakult, a jazz műfajával egyetlen, országos hatókörű szervezetként foglalkozó Magyar Jazz Szövetség 2013. februá 9-én tartotta évi rendes közgyűlését a Budapest Jazz Clubban. Az alkalom tisztújító közgyűlés is volt egyben, melynek keretében a tagság titkos szavazással, a következő összetételű, az alapszabály értelmében 9 tagú elnökséget választotta meg a következő két évre: Bágyi Balázs, Bordás József, Csepregi Gyula, Gayer Ferenc, Halper László, Kiss Zoltán, Kollmann Gábor, Márkus Tibor, Zsoldos Béla.

Az új vezetőség egyhangú igen szavazattal Bágyi Balázst választotta elnöknek, aki szövetség eddigi történetének legfiatalabb vezetőjeként tölti be a posztot. A két alelnök - szintén egybehangzó igen szavazatokkal -a korábbi évekhez hasonlóan Csepregi Gyula és Zsoldos Béla lettek. A szövetség mindenkori tiszteletbeli elnöke az alapító, Gonda János. Az egyesület eddigi történetében leghosszabb ideig az elnöki pozíciót betöltő, nyolc év után leköszönt Márkus Tibor áldozatos munkájáért köszönetét fejezte ki a Magyar Jazz Szövetség. A korábbi vezetőség tagjai közül Bori Viktor, Deseő Csaba, Schneider Péter nem vállalták tovább a feladatot, Deseő Csabát azonban örökös tiszteletbeli elnökségi tagnak választották meg. Az elfogadás alatt álló új alapszabály tervezettel és a Civil Törvénnyel összhangban a tagság 3 tagú felügyelő bizottságot is választott, melyet Kósa Gyula, Schneider Péter és Szigeti Péter alkot.

A Magyar Jazz Szövetség tagsága szintén titkos szavazás keretében választotta meg az idei év díjazottjait. A hagyományosan jazz muzsikusoknak adományozható Szabó Gábor-életműdíjat posztumusz Regős István, a tavaly márciusban elhunyt zongorista, szaxofonos, zeneszerző, zenepedagógus kapta. A zenekritikusi, szervezői, újságírói tevékenységért vagy a jazz - zenével kapcsolatos irodalmi vagy más művészeti ágban alkotó személynek kijáró Pernye András-életműdíjat Turi Gábor kapta. Berki Tamás tavalyi javaslatára a szövetség új díjat is alapított, melyet az idén adtak át először. A zenepedagógiai, tanári tevékenység elismeréseként járó Gonda János-díjban szintén Regős István részesült. A díjakat a szervezet által rendezett Magyar Jazz Ünnepe keretében, március 22-én pénteken 19 órakor adják át a Budapest Jazz Clubban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.
Jazz/World hír

Keresik Erdély legszebb magyar dalát

A zenei pályázatra erdélyi zenészek és zenekarok, amatőr és hivatásos zenészek jelentkezését várják.