Jazz/World

Bágyi Balázs a Magyar Jazz Szövetség új elnöke

2013.02.11. 16:55
Ajánlom
A tagság döntött a szövetség 2013-as díjairól is: Regős István két posztumusz elismerése mellett Turi Gábor szakírót tüntették ki.

Az 1990-ben alakult, a jazz műfajával egyetlen, országos hatókörű szervezetként foglalkozó Magyar Jazz Szövetség 2013. februá 9-én tartotta évi rendes közgyűlését a Budapest Jazz Clubban. Az alkalom tisztújító közgyűlés is volt egyben, melynek keretében a tagság titkos szavazással, a következő összetételű, az alapszabály értelmében 9 tagú elnökséget választotta meg a következő két évre: Bágyi Balázs, Bordás József, Csepregi Gyula, Gayer Ferenc, Halper László, Kiss Zoltán, Kollmann Gábor, Márkus Tibor, Zsoldos Béla.

Az új vezetőség egyhangú igen szavazattal Bágyi Balázst választotta elnöknek, aki szövetség eddigi történetének legfiatalabb vezetőjeként tölti be a posztot. A két alelnök - szintén egybehangzó igen szavazatokkal -a korábbi évekhez hasonlóan Csepregi Gyula és Zsoldos Béla lettek. A szövetség mindenkori tiszteletbeli elnöke az alapító, Gonda János. Az egyesület eddigi történetében leghosszabb ideig az elnöki pozíciót betöltő, nyolc év után leköszönt Márkus Tibor áldozatos munkájáért köszönetét fejezte ki a Magyar Jazz Szövetség. A korábbi vezetőség tagjai közül Bori Viktor, Deseő Csaba, Schneider Péter nem vállalták tovább a feladatot, Deseő Csabát azonban örökös tiszteletbeli elnökségi tagnak választották meg. Az elfogadás alatt álló új alapszabály tervezettel és a Civil Törvénnyel összhangban a tagság 3 tagú felügyelő bizottságot is választott, melyet Kósa Gyula, Schneider Péter és Szigeti Péter alkot.

A Magyar Jazz Szövetség tagsága szintén titkos szavazás keretében választotta meg az idei év díjazottjait. A hagyományosan jazz muzsikusoknak adományozható Szabó Gábor-életműdíjat posztumusz Regős István, a tavaly márciusban elhunyt zongorista, szaxofonos, zeneszerző, zenepedagógus kapta. A zenekritikusi, szervezői, újságírói tevékenységért vagy a jazz - zenével kapcsolatos irodalmi vagy más művészeti ágban alkotó személynek kijáró Pernye András-életműdíjat Turi Gábor kapta. Berki Tamás tavalyi javaslatára a szövetség új díjat is alapított, melyet az idén adtak át először. A zenepedagógiai, tanári tevékenység elismeréseként járó Gonda János-díjban szintén Regős István részesült. A díjakat a szervezet által rendezett Magyar Jazz Ünnepe keretében, március 22-én pénteken 19 órakor adják át a Budapest Jazz Clubban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.