Jazz/World

Bál a világ végén

2005.08.03. 00:00
Ajánlom
Kell egy kis csúsztatás a címhez, a francia Finistere szó ugyanis azt jelenti: "a Föld vége". Bretagne legnyugatibb partjait keresztelte így el a nép századokkal ezelőtt, amikor még nem tudták, hogy a nagy víz, az Atlanti-óceán túlpartján is van szárazföld. A kifejezés azonban napjainkban is használatos, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Quimper főterén egy vendéglő homlokzatán ott virít a felirat: Cafe du Finistere.

A tizenhétezres lélekszámú breton kisváros adott otthont idén a 42. Europeadénak, az európai hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok és zenekarok négynapos találkozójának. Az Európa minden országából érkezett, összesen 4500 résztvevő közül sokan érezhették úgy, hogy a világ végére kell utazni, a fesztiválra azonban egyáltalán nem a "világvége-hangulat" volt a jellemző. Sokkal inkább egy végtelenített utcabálra emlékeztetett, amint az ember az ódon belváros terein és utcáin lépten-nyomon zenélő, táncoló, éneklő együttesekbe botlott. Sok előadás nem is a hivatalos helyszíneken bontakozott ki, hanem spontán módon, alkalmas utcasarkon, parkolóban, illeszkedve a Europeade legszebb hagyományaihoz.

Magyarországot a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes, a dunaharaszti, a nagymányoki, a szári és a szigetújfalui táncegyüttes és az őket kísérő zenekarok képviselték a nagy találkozón. A szécsényieket kísérő Kincsér zenekar külön is fellépett egy esti műsorban, viharos taps követte a produkciót. De nemcsak az övékét; gyorsan nagy tömeg kerekedett a városháza előtt a dunaharasztiak temperamentumos produkciója köré (a jó bretonok folyton veséztek hátulról, állnék már odébb, mert valaki éppen nem lát tőlem). Ugyanezt a képet rögzíthettem, amikor a palócok ropták a Saint-Corentin-katedrális tövében vagy a szári svábok a virágokkal ékesített sétány kereszteződésében. (Ha nem lenne elcsépelt fordulat, megkockáztatnám: jó volt magyarnak lenni Quimperben.) A taps és ováció mellett még egy elismerés jutott a magyaroknak. Varga Editet, az Áfészek Országos Szövetségének tanácsosát, aki hosszú ideje segíti a magyar csoportok bemutatkozását a fesztiválon, a Europeade szenátorává választották.

Folytatás jövőre a spanyolországi Zamorában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)