Jazz/World

Bál a világ végén

2005.08.03. 00:00
Ajánlom
Kell egy kis csúsztatás a címhez, a francia Finistere szó ugyanis azt jelenti: "a Föld vége". Bretagne legnyugatibb partjait keresztelte így el a nép századokkal ezelőtt, amikor még nem tudták, hogy a nagy víz, az Atlanti-óceán túlpartján is van szárazföld. A kifejezés azonban napjainkban is használatos, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Quimper főterén egy vendéglő homlokzatán ott virít a felirat: Cafe du Finistere.

A tizenhétezres lélekszámú breton kisváros adott otthont idén a 42. Europeadénak, az európai hagyományőrző táncegyüttesek, kórusok és zenekarok négynapos találkozójának. Az Európa minden országából érkezett, összesen 4500 résztvevő közül sokan érezhették úgy, hogy a világ végére kell utazni, a fesztiválra azonban egyáltalán nem a "világvége-hangulat" volt a jellemző. Sokkal inkább egy végtelenített utcabálra emlékeztetett, amint az ember az ódon belváros terein és utcáin lépten-nyomon zenélő, táncoló, éneklő együttesekbe botlott. Sok előadás nem is a hivatalos helyszíneken bontakozott ki, hanem spontán módon, alkalmas utcasarkon, parkolóban, illeszkedve a Europeade legszebb hagyományaihoz.

Magyarországot a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes, a dunaharaszti, a nagymányoki, a szári és a szigetújfalui táncegyüttes és az őket kísérő zenekarok képviselték a nagy találkozón. A szécsényieket kísérő Kincsér zenekar külön is fellépett egy esti műsorban, viharos taps követte a produkciót. De nemcsak az övékét; gyorsan nagy tömeg kerekedett a városháza előtt a dunaharasztiak temperamentumos produkciója köré (a jó bretonok folyton veséztek hátulról, állnék már odébb, mert valaki éppen nem lát tőlem). Ugyanezt a képet rögzíthettem, amikor a palócok ropták a Saint-Corentin-katedrális tövében vagy a szári svábok a virágokkal ékesített sétány kereszteződésében. (Ha nem lenne elcsépelt fordulat, megkockáztatnám: jó volt magyarnak lenni Quimperben.) A taps és ováció mellett még egy elismerés jutott a magyaroknak. Varga Editet, az Áfészek Országos Szövetségének tanácsosát, aki hosszú ideje segíti a magyar csoportok bemutatkozását a fesztiválon, a Europeade szenátorává választották.

Folytatás jövőre a spanyolországi Zamorában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.