Jazz/World

Balanescu 25 Years

2013.04.02. 16:20
Ajánlom
A Balanescu Quartet ünnepi koncertje április 17-én a Müpában.

Négy kiváló, intelligens és nagyon szellemes muzsikus, klasszikus iskolázottsággal, óriási kitekintéssel a kortárs, a pop- és népzenére, illetve a jazzre egyaránt. Világhírűvé Kraftwerk-feldolgozásaikkal váltak.

Mintha a negyed százada létrejött Balanescu Quartetet hallgatva definiálta volna Goethe a vonósnégyest négy intelligens ember szellemes társalgásaként. Az egykori román csodagyerek, aki az Arditti-kvartett, valamint Michael Nyman mellett pallérozta szülőhazájában és a New York-i Julliard Schoolban szerzett kiváló tudását, szólistaként és kvartettjével is a tradíciók és a leginkább „trendi" zenei irányzatok harmonikus egymásba fordulásán munkálkodik. A rezsim elől előbb Izraelbe, majd Angliába menekült muzsikus az utóbbi évtizedben egyre szorosabb kapcsolatot épít a saját zenei anyanyelvén magas színvonalon megszólaló román művészekkel, miközben a látványosság eszközét - például Klaus Obermaier hírneves multimédia-technikáját is - beveti, hogy közönségére minél nagyobb hatást gyakoroljon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.