Jazz/World

Balázs Elemér Group a Fidelio Jazz Esten

2014.10.28. 12:45
Ajánlom
Október 30-án a Budapest Jazz Clubban a méltán híres Balázs Elemér Group igazán ütős jazz-zenéjét élvezheti a közönség a Fidelio Jazz Estjén.

A Balázs Elemér Groupot, Magyarország egyik legnépszerűbb jazz zenekarát 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben ismert és keresett jazzdobos. A formáció kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Zenéjük rendkívül változatos, a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt.

A Fidelio Jazz Esten többek között a 2013-as The New BEGinning című lemez anyaga is hallható lesz.  Ez az album négy évvel a Memories című korong után jelent meg, és a hosszú idő alatt felgyülemlett érzések, tapasztalatok hangzásba öntött vallomásaként is értelmezhető. Már a cím is az újjászületésre utal. Az újjáalakult együttesben két új énekes hallható, a neves, nemzetközi zenei életben is keresett énekesnő, Szőke Nikoletta, valamint a fiatal, kiugróan tehetséges, huszonegy éves kora ellenére markáns, különleges hangú énekes, Szakonyi Milán.

Az új lemezen három kiváló, Balázs Elemér számára meghatározó zenész egy-egy szerzeménye is hallható Balázs Elemér és Balázs József saját számai mellett. Az egyik kompozíció. az Always and forever tisztelgés Pat Metheny előtt, aki az Around the world című BEG-lemezhez írta a következő szavakat: „Véleményem szerint Elemér az egyik legjobb dobos ma a szakmában. Összehasonlíthatatlan muzikalitással és finomsággal játszik. (...)"

A másik meghatározó zenésztárs immáron több mint két évtizede Oláh Kálmán, akivel Balázs Elemér 23 esztendeje játszik együtt a Trio Midnight nevű formációban. A BEG az új lemezen Oláh Kálmán Lyric song című szerzeményét dolgozta fel. A harmadik zenész a nemrég elhunyt kitűnő zongorista, Vukán György, akivel évek óta játszott Balázs Elemér a C. A. E. Trióban. Tőle a Last message című csodálatos kompozícióval, Vukán György egyik utolsó szerzeményével búcsúzik el a lemezen a Balázs Elemér Group.

Az esten Balázs Elemér jazzdobos mellett Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán énekel, Balázs József zongorázik, Komjáti Áron gitározik, Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik, Fatima Gozlan pedig ütőhangszereken közreműködik.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.
Jazz/World ajánló

Christian Sands Trio a BJC-ben

Christian Sands a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb billentyűse, aki egyaránt diktálja kortársai számára a tempót a jazz zene és a divat terén.