Jazz/World

Balázs János: "Kiskoromban a zongora alatt aludtam"

2014.12.19. 08:09
Ajánlom
Balázs János generációjának egyik legtehetségesebb zongoraművésze, a világ legfiatalabb Liszt verseny győztese, aki időnként szívesen kikacsint a klasszikus zene keretei közül: nemrég a Fonó gondozásában adott ki például közös improvizációs lemezt Lajkó Félixszel. A Junior Príma-díjas művésszel a közös munkáról és arról beszélgettünk, miben rejlik a tehetség, és megéri-e ezer százalékos szenvedélynél kevesebbel zongorázni. INTERJÚ

- Mihez ad kulcsot Lajkó Félixszel közös albumotok címe, a Jelszó/Password?

- Félixszel közös zenei nyelvet beszélünk, ami csak a miénk, egyikünk sem élt át hasonlót másik zenésszel. Mikor elkezdünk játszani, nem egyeztetünk se a hangnemről, se a ritmusról, se az érzelmekről. Ez egy olyan kódolt zene, amit más nem tud megfejteni, a kód mi vagyunk. Olyan ez, mint a kémia: hiszek abban, hogy sorsszerű találkozás volt a miénk, és ilyen egyszer van az életben.

- Mitől ennyire különleges köztetek a kapcsolat?

- Két és fél évvel ezelőtt találkoztunk először Kínában egy turnén, amelyen a világzenei szegmenst Félix, a klasszikus zeneit én képviseltem.  Sokáig nagyon jó barátok voltunk, egy évig fel sem merült, hogy együtt játsszunk. Mindennapos telefonbeszélgetések, gyakori találkozások után alakult ki a közös zenélés ötlete. Szerintem a közös emberi gondolkodás az egyik befolyásoló tényező, a másik a tehetség, ami megfoghatatlan adomány fentről.

- Az albumkészítésnél az improvizációs technika és a stúdiómunka gyakorlatiassága nem zárta ki egymást?

- A kiadó nyilván szabott nekünk kereteket. Benyomták a felvevőgombot, mi pedig két napon keresztül annyit játszottunk, amennyit akartunk, és azt, ami eszünkbe jutott. Két nap munkáját visszahallgattuk, a tízórányi anyagból három órányit ítéltünk jónak. Nagyon jó két napot fogtunk ki, a stúdióban éltünk, ettünk, aludtunk, csak egymásra és a zenére koncentráltunk. Nagyon sok anyag van bennünk, folyamatosan tudnánk játszani. Tehát esetünkben nem, nem zárta ki egymást, a stúdiómunka inkább kikapcsolt minket. Mindkettőnknek megvan a saját, „írott" vonala, de amikor összeeresztenek minket, akkor határok nélkül ki tudunk bontakozni, és kinyílnak azok a zenei csatornák, amelyek a kötöttség miatt nem törnek felszínre.

- Ezt az improvizatív anyagot hogyan fogjátok a május 3-i lemezbemutatón a Zeneakadémián előadni?

- Érdekes lesz, mert meg kell majd tanulni „saját magunkat", fel kell törnünk a jelszavunkat. De alapvetően improvizálni fogunk: ez egy soha vissza nem térő alkalom lesz a közönségnek, az improvizáció különleges adománya az adott percnek. Mi is nagyon mély dolgokat élünk át közben. Az a legérdekesebb benne, hogy amint elkezdünk játszani, külön világba kerülünk. Ilyenkor sokszor még meghajolni is elfelejtünk, és már játszanánk a következőt, pedig még tapsolnak...

- Az improvizációs est a 2015-ös Balázs János három arca-koncertsorozat része lesz. Mi az a másik két „arc", amit megismerhet majd a közönség?

- Ezeken egészen új oldalaimról fogok bemutatkozni. Január 20-án a Zeneakadémia nagytermében az Anima Musicae Kamarazenekarral Bach f-moll és d-moll zongoraversenyét, valamint Chopin f-moll zongoraversenyének vonószenekari változatát játsszuk majd. Ez azért lesz különleges, mert még sosem játszottam Bachot.  Nagy példaképem Glenn Gould, akit minden idők legnagyobb Bach-játékosának tartok, eddig őmiatta ódzkodtam ettől. Évek óta dolgozom rajtuk, de csak most érzek magamban annyi erőt és újdonságot, hogy megmutassam a közönségnek, mit gondolok ezekről a zongoraversenyekről. A Chopin-darabokat az indokolja, hogy Chopin legnagyobb példaképe Bach volt, és hogy a közönség kapjon a „régi" Balázs Jánosból, egy romantikus versenyművet is műsorra tűztem.

- A sorozat harmadik koncertjén Liszt 12 Transzcendens etűdje következik majd. Miben lesz kihívás?

- A Transzcendens etűdöket se játszottam még korábban, és itt megemlítenék egy másik példaképet, Cziffra Györgyöt, akit nem véletlenül neveztek Liszt reinkarnációjának: ezeket a műveket, különleges technikai és zenei gondolatokat ő tudta a legjobban átitatni egészen hajmeresztő zeneiségével és virtuozitásával. Ezek esetében már régen nem arról van szó, hogy ki milyen gyorsan, hangosan, lágyan zongorázik, hanem - mint ahogy arra a darabok neve is utal - hófúvást, lidércfényt, a ló dobogását, tájkép leírását kell megeleveníteni. Fontosnak tartom a közönség kiszolgálását, ezért nem kínzom őket azzal, hogy egyben eljátszom az egészet, ugyanis hiába zseniális darabok, elég tömörek. Ezért kétrészes koncertben lesznek hallhatóak, és mindkét hatrészes etap előtt játszok egy lírai dalátiratot, Schubert Téli utazás ciklusának a Liszt-féle átiratait, majd Chopin-dalokat. Mint a Bach-versenyműveknél, ezek esetében is most érzek magamban annyi erőt, amivel újat tudok hozzátenni a képhez, ami a 12 Transzcendens etűdökkel kapcsolatban kialakult. Ez nem a példaképeknek való megfelelés, hiszen teljesen más elképzelésem van Bachról, Lisztről, amit érlelgetnem kellett.

- Szakmai tapasztalattól, magánéleti háttértől függ, hogy egy profi zongorista megérik-e bizonyos darabokra?

- A magánéleti biztos háttér, az elmúlt évek rutinjai, a koncerteken a sok pozitív visszacsatolás - több minden közrejátszik. A dolog innovatív, állandóan változik a stílus, a zenei gondolkodás, és hihetetlen meglepetések adódhatnak. Ha két évvel ezelőtt azt hallom, hogy Bach-zongoraversenyeket fogok játszani a Zeneakadémián, azt mondom, őrültség. Olyan ez, mint a hajviselet vagy az öltözködési stílus változása. Vallom azt, amit Liszt Ferenc mondott: a technika a lélekből kell, hogy megszülessen, nem manuálisan. Ha meg tudom fejteni a jelszavát egy Liszt Ferenc-műnek, és rájövök, hogy ő mit akart átadni vele, akkor a technika adja magát. Ha manuálisan ismételgetem, hogy összejöjjön, akkor egy perfekciót kapunk technikailag, de zeneileg teljesen üres lesz. És ahogy Beethoven is mondta: megbocsáthatatlan bűn, ha valaki egy hangot érzelem nélkül szólaltat meg.

- Van-e valamilyen különleges technikád arra, hogy megértsd, mit is akar üzenni mondjuk Liszt?

- Minden a darabválasztástól függ. Ha jól választok, már a blattolás pillanatától fogva egyértelmű, mit tudok kifejezni vele. Ez egy első megérzés, nem hosszú folyamat eredménye, varázsütésre születik. Hiszek abban, hogy felsőbb erőktől érkezik az inspiráció, az ihletettség, és ennek rajtam keresztül tovább kell haladnia a közönség felé. Sokszor van egyébként, hogy megáll a színpadon, és a művész nem tudja közvetíteni kifelé. Ekkor kezd el a közönség fészkelődni, pedig ragyogó előadásról van szó. Ehhez kell egyfajta őszinteség, tiszta lélek a zene felé, hogy áramoljon. És nem szabad arra gondolni, hogy „mi lesz, ha" elrontom, félreütöm. Fejjel kell menni a falnak, bízni, hinni kell a zene erejében. Nem akarok misztikusnak tűnni, de biztos egyértelmű, hogy a zenét egy magasabb rendű, megfoghatatlan dolognak tartom.

- Kiskorodban állítólag a zongora alatt aludtál, és nyaraláskor is olyan szállodát választasz, ahol van zongora.  Ekkora szenvedély, elhivatottság nélkül nem megy?

- Párszor tényleg a zongora alatt aludtam, hogy minél kevesebb időt veszítsek azzal, hogy a hálószobából kiérjek a nappaliba. Felébredve most is rohanok a zongorához, olyan nálam ez, mint valami mágikus vonzás. Négyéves korom óta napi hat-hét órát játszom, és amikor nem, akkor zenét hallgatok, vagy ha azt se, akkor is szól a fejemben a zene. Ez a szenvedélynél is több, őrült dolog, de másképp nem megy.

- Sose érezted azt, hogy erőt kellett venni magadon, például a zeneakadémiai órákon, egy hosszú nap végén?

- Ma se ahhoz kell erőt vennem, hogy zongorázzak, hanem hogy az adminisztratív dolgokat teljesítsem a koncertek megvalósításához. De azért ezeket a „nyűgöket" is idézőjelbe teszem, mert zenélni szeretek a legjobban. A zongora az egyetlen, ami feltölt. Régebben voltak hobbijaim, nagyon szerettem olvasni, társasjátékozni, de most már nagyon bekerített a zene. A feleségemmel nagyon nagy boldogság együtt lenni a szabadidőmben. Ő nem zenész, hanem gazdasági szakember. Jól kiegészítjük egymást, ez szerencsés, mert kiránt valamennyire ebből a szenvedélyből. Ha még szabadidőmben is az aktuális zenei életről és a Chopin-mazurkákról beszélnék, biztos beleőrülnék (nevet).

- Rengeteg díjad, elismerésed van. Mire vagy a legbüszkébb 26 évesen? És mi az, ami még előtted áll kihívásként?

- Arra vagyok a legbüszkébb, hogy szeret a közönség, a szakma is elismer, szeretik a társaságomat. Ez hatalmas belső erőt ad. A Junior Príma díj óriási elismerés volt 3-4 évvel ezelőtt, valamint a nemzetközi Liszt-versenyek helyezései is. A 2004-es baden-baden-i Nemzetközi Cziffra György Zongoraversenyre is büszke vagyok, azért is, mert Cziffra György zongoráján játszhattam, és az unokájától vehettem át az első díjat. Ez még mindig csak a kezdet kezdete, mert még rengeteg darabot el szeretnék játszani, még rengeteg erőt érzek magamban: Schumannt, Bartókot, Kodályt. Sok kamaraprodukciót szeretnék csinálni. Nem áll messze tőlem az se, hogy a jövőben saját művekkel jelentkezzek. Folytatni szeretném a gyerekeknek szóló ingyenes hangszerbemutató koncerteket, mert ezzel nemcsak kedvet csinálunk a zenetanuláshoz, hanem a jövő közönségét is kineveljük. Félixszel szeretnénk egy citera-zongora lemezt készíteni, turnét csinálni, mert jól működik a kettő. Még nagyon sok város van, ahol nem játszottam, szerencsére van meghívás bőven: a 2016-os naptár is kezd lassan telni, és ez fantasztikus érzés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.